Logo image
Logo image

Remedii pentru candidoza orală: alternative naturale

4 minute
Candidoza orală este rezultatul înmulțirii excesive a ciupercii Candida albicans în cavitatea bucală. Astăzi, îți vom împărtăși câteva remedii naturale pentru a ameliora simptomele bolii.
Remedii pentru candidoza orală: alternative naturale
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Crezi sau nu, poți folosi multe remedii pentru candidoza orală preparate din ingrediente naturale. Deși este necesar să te supui tratamentului medical în anumite situații, formele ușoare ale afecțiunii pot fi tratate chiar și acasă.

Acest tip de infecție fungică apare din cauza unei înmulțiri excesive a ciupercii Candida albicans. Acest organism trăiește în gură în cantități mici, fără a provoca daune. Însă, atunci când proliferează necontrolat, declanșează probleme de sănătate. Simptomele candidozei includ umflături albe cremoase în zone precum limba și interiorul obrajilor. De asemenea, candidoza poate provoca dificultăți la înghițire și un gust neplăcut în gură.

Mai jos, descoperă câteva opțiuni naturale de combatere a candidozei orale!

5 remedii pentru candidoza orală: alternative naturale

Candidoza orală este o infecție cauzată de înmulțirea ciupercii Candida albicans în cavitatea bucală. Deși se poate dezvolta la orice vârstă, afectează cel mai des copiii și vârstnicii. Din fericire, poți lupta natural împotriva acestei afecțiuni.

Deși aceste soluții nu înlocuiesc medicamentele antifungice pe care medicii le recomandă pentru eliminarea ciupercii, ele sunt foarte eficiente în ameliorarea simptomelor infecției. În plus, pot fi singurele remedii necesare în cazurile mai ușoare. Încearcă-le!

1. Bicarbonat de sodiu pentru candidoza orală

Some figure
Bicarbonatul de sodiu creează un pH agresiv pentru ciupercă.

În primul rând, gargara cu bicarbonat de sodiu este unul dintre cele mai bune remedii pentru candidoza orală. Această soluție are proprietăți dezinfectante și antifungice care ajută la neutralizarea acțiunii ciupercii Candida albicans.

Cum se folosește

  • Mai întâi, dizolvă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă caldă.
  • Apoi, fă gargară cu lichidul timp de două minute.
  • Clătește-te și repetă procedeul de două ori pe zi până când observi o ameliorare.

Citește și:

Infecția vaginală cu Candida: ce trebuie să știi

2. Iaurt simplu

Unul dintre cele mai bune remedii pentru candidoza orală este iaurtul simplu cu probiotice. Această cultură de „bacterii bune” poate ajuta la controlul înmulțirii Candidei. De asemenea, ajută la restabilirea echilibrului bacteriilor sănătoase din gură.

Cum se folosește

  • La primul semn al candidozei orale, consumă două porții de iaurt simplu pe zi.
  • Asigură-te că iaurtul că nu conține zahăr, deoarece această substanță „hrănește” ciuperca.

3. Suc de lămâie

Some figure
Printre numeroasele sale proprietăți, sucul de lămâie este un antiseptic care poate fi eficient în ameliorarea candidozei.

Sucul de lămâie are multe proprietăți medicinale. Componentele sale au efecte antiseptice și antifungice. Prin urmare, este un bun aliat pentru combaterea candidozei orale și a simptomelor acesteia.

Cum se folosește

  • Ai două opțiuni. Poți combina sucul de lămâie și apa caldă și poți face gargară cu această soluție de trei ori pe zi.
  • De asemenea, poți prepara ceai cu suc de lămâie și îl poți bea, de preferință, pe stomacul gol.

4. Curcuma pentru candidoza orală

Curcuma nu încetează niciodată să ne uimească. În acest caz, este o soluție excelentă pentru accelerarea recuperării în candidoza orală. Conform studiilor, curcumina are efect antifungic și combate rapid candidoza orală.

Cum se folosește

  • Mai întâi, încălzește o cană de apă.
  • Când ajunge la punctul de fierbere, adaugă o jumătate de linguriță de turmeric.
  • Dacă vrei, poți adăuga și un vârf de cuțit de piper negru.
  • Ia înghițituri din acest remediu de două ori pe zi până când observi o îmbunătățire.

Citește și:

Candida auris: o ciupercă ucigașă

5. Ulei esențial de oregano

Some figure
Uleiurile sunt cunoscute pentru proprietățile lor antifungice și antimicrobiene.

Uleiul de oregano este un produs cu componente antimicrobiene și antifungice. Mulți oameni au exploatat aceste calități în tratamente alternative. În acest caz, este unul dintre remediile pentru candidoza orală care reduce poate reduce simptomele bolii.

Cum se folosește

  • Pune două picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă caldă. Alege un ulei conceput pentru consum.
  • Apoi, fă gargară cu soluția timp de două minute.
  • Scuipă soluția și repetă de două ori pe zi.

Atenție: Nu trebuie să ingerezi niciodată uleiuri esențiale. De asemenea, ideal este să le diluezi în apă, deoarece acestea pot fi agresive. Urmează instrucțiunile de pe produs.

Când trebuie să mergi la medic pentru candidoza orală?

Majoritatea cazurilor de candidoză orală nu sunt grave. De fapt, dispar adesea fără tratament. Cu toate acestea, dacă ai un sistem imunitar slăbit, cel mai bine este să te adresezi imediat medicului. O infecție netratată tinde să se răspândească mai ușor la pacienții cu sistemul imunitar slăbit.

Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile, este important să obții un diagnostic corect. Și alte afecțiuni se pot manifesta cu simptome similare cu cele ale candidozei orale. Prin urmare, poate fi necesar un tratament diferit.

Anumite remedii naturale sunt inadecvate copiilor sau femeilor însărcinate. Așadar, este esențial să te adresezi medicului înainte de a le încerca în acesta condiții. De asemenea, remediile naturale pot interacționa ușor cu anumite medicamente.

Te confrunți cu simptomele tipice ale candidozei orale? Dacă da, încearcă remediile pe care le-am prezentat în acest articol. Nu uita să ceri și sfatul medicului pentru a obține rezultate mai bune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.