Utilizările clorhexidinei: un antiseptic eficient - Doza de Sănătate
 

Utilizările clorhexidinei: un antiseptic eficient

Clorhexidina este un antiseptic utilizat pe scară largă în întreaga lume, în special pentru sănătatea bucală. Astăzi vom discuta despre utilizările sale generale.
Utilizările clorhexidinei: un antiseptic eficient
Vanesa Evangelina Buffa

Verificat și aprobat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 25 noiembrie, 2022

Clorhexidina este un antiseptic care previne dezvoltarea bacteriilor, principalii factori generatori de infecție. Această substanță previne dezvoltarea bacteriilor pe țesuturile corpului. În acest articol, vom discuta despre utilizările clorhexidinei pentru sănătate.

Diferența dintre un dezinfectant și un antiseptic constă în suprafața sau materialul pe care fiecare substanță este mai eficientă. Dezinfectantul inhibă dezvoltarea bacteriilor pe materialele inerte, în timp ce antisepticul acționează asupra țesuturilor vii ale corpului, cum ar fi pielea.

Obiectivele utilizării clorhexidinei pe mucoasele orale sunt eliminarea și prevenirea dezvoltării bacteriene. Astfel, clorhexidina reduce riscul infectării plăgilor fără a fi prea dură cu zona pe care este aplicată.

Acest compus se lipește de mucoasa bucală și este eliberat treptat timp de peste opt ore. Din acest motiv, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă clătirile cu clorhexidină de două până la trei ori pe zi.

Utilizările clorhexidinei: un antiseptic eficient

Acest antiseptic este utilizat în mod obișnuit în stomatologie în tratamentul leziunilor minore ale mucoasei bucale. Tratamentele cu clorhexidină pot fi fie generale, fie localizate, în funcție de zona ce trebuie tratată.

Tratament bucal

Probabil că ai utilizat clorhexidină dacă ai tendința cronică de a suferi de afte sau orice alt tip de disconfort similar. Medicii recomandă utilizarea clorhexidinei pentru clătire, după perierea dinților. În plus, această componentă este prezentă și în unele tipuri de pastă de dinți.

Leziuni localizate

Poți folosi clorhexidină sub formă de spray dacă trebuie să tratezi leziunile localizate. Acțiunea spray-ului este localizată și punctuală. De fapt, aplicarea localizată a acestui antiseptic este indicată în următoarele cazuri:

  • Infecții ale gurii
  • Răni pe limbă
  • După o intervenție chirurgicală
Fată care își clătește gura
Apele de gură cu clorhexidină sunt utile pentru tratamentele generale ale cavității bucale.

Utilizarea orală a clorhexidinei

În tratamentele orale , clorhexidina se utilizează, de obicei, diluată în concentrații de 0,2%, 0, 10% și 0,12%. Se poate aplica în diferite moduri, cum ar fi geluri, spray-uri și pastă de dinți. Trebuie să folosești apa de gură cu clorhexidină la 30 de minute după periere, clătindu-ți bine gura timp de 30 de secunde.

Pentru tratarea leziunilor localizate, cum ar fi în cazul chirurgiei dentare, medicii recomandă spray-ul. Acest lucru se datorează faptului că spray-ul are două avantaje importante:

  • Acțiunea este mai localizată
  • Efectul antiseptic este mai mare

Nu ar trebui să utilizezi acest antiseptic pentru perioade lungi de timp, deoarece ar putea să-ți păteze dinții, precum și să-ți închidă la culoare gingiile. Însă nu-ți face griji dacă acest lucru se întâmplă, deoarece efectele vor dispărea după ce întrerupi utilizarea antisepticului.

Recomandări de utilizare

Majoritatea persoanelor care utilizează clorhexidină fac acest lucru imediat după perierea dinților. Însă acest lucru nu este corect. De fapt, cel mai bun moment pentru a folosi apa de gură cu clorhexidină este la cel puțin o jumătate de oră după ce te-ai spălat pe dinți.

Motivul pentru care se recomandă acest lucru este faptul că clorhexidina nu este compatibilă cu unele dintre componentele multor tipuri de pastă de dinți. Unele dintre aceste componente includ laurilsulfatul de sodiu și mono-fluorofosfatul de sodiu.

Utilizarea ca antiseptic local

Continuăm lista cu utilizările clorhexidinei cu proprietatea sa de antiseptic local. Clorhexidina este eficientă împotriva unui spectru larg de microorganisme. Oferă multe avantaje, cum ar fi faptul că nu este abrazivă sau iritantă. În plus, nu interacționează cu sângele. Acest compus nu este toxic decât în situații rare și se poate folosi pe răni deschise, cum ar fi arsurile, tăieturile și operațiile.

Utilizările clorhexidinei pentru dezinfectarea rănilor
Pe lângă utilizarea orală, clorhexidina se poate folosi și pentru curățarea rănilor.

Efecte secundare ale clorhexidinei

Utilizarea acestui compus nu implică efecte secundare semnificative, deși unele simptome alergice și erupții cutanate pot apărea în zona de aplicare în cazuri rare.

Așa cum am menționat mai sus, utilizarea pe termen lung a clorhexidinei ca tratament oral poate provoca pete pe dinți și potențarea celor produse de cafea sau tutun.

Clorhexidina este esențială

Clorhexidina este un antiseptic deosebit de eficient împotriva bacteriilor și ciupercilor. Utilizarea sa este populară în întreaga lume. Clorhexidina a fost inclusă pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chicharro Luna, E., Pertegal Vázquez, F., Pérez Prieto, M., Baño Ruíz, L., & Pérez Saura, I. (2008). Clorhexidina vs povidona iodada como antiséptico de la piel. Revista Española de Podología.
  • Torres, M., Díaz, M., & Acosta, A. (2009). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en la estomatologia. Gac Med Espiritual.
  • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
  • Beraún, A. P. (2011). Acción antimicrobiana del digluconato de clorhexidina al 0.12% en Estreptococcus del grupo mutans después del uso de una pasta dental que contiene Lauril Sulfato de Sodio. Revista Científica Visión Dental14(2-3), 770-776.
  • Ayala, G., Álvarez, M., & Nuñez, M. (2016). Efecto de la combinación de clorhexidina y fluoruro de sodio sobre Streptococcus mutans en preescolares con manchas blancas. Revista Estomatológica Herediana. https://doi.org/10.20453/reh.v26i3.2956
  • Morante Mudarra, S. (2018). Valoración cruzada ya doble ciego, mediante el modelo de gingivitis experimental, de la eficacia de tres colutorios de clorhexidina sin alcohol frente a la prevención de gingivitis ya la neoformación de placa supragingival. Ene9, 15.
  • Urquet, A. O., & Spada, V. A. (2022). Clorhexidina y la Odontología. In V Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 3 de noviembre de 2022).
  • Bustamante, O. C., Troncos, L. G. P., de Zebrauskas, A. P. P., Leandro, K. C. R., & Sime, C. L. D. C. H. (2020). Antisépticos Orales: Clorhexidina, flúor y triclosán. Salud & Vida Sipanense7(1), 4-16.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.