Remediu împotriva petelor pigmentare cu iaurt
Ai observat că ai niște pete maronii pe ten și nu știi cum să le îndepărtezi? Aceste pete se numesc în termeni medicali „melasma”, „cloasma gravidică” sau „pete pigmentare”. Există fel și fel de creme în comerț pentru a le trata, însă în acest articol îți oferim o variantă naturală: un remediu împotriva petelor pigmentare pe bază de iaurt, banane și lămâie.
Tratamentele dermatologice sunt, de obicei, destul de scumpe. Folosind această alternativă naturală, va trebui doar să mergi la supermarket și să cumperi trei ingrediente care nu costă foarte mulți bani.
Ce este melasma și care sunt cauzele acesteia?
Melasma este o hiperpigmentare a pielii feței cauzată de producția în exces a melaninei și este o afecțiune destul de comună. Melasma apare sub formă de pete maronii sau de culoare maro închis pe frunte, obraji, bărbie sau chiar gât.Incidența apariției petelor pigmentare este mai mare la femei decât la bărbați din cauza dereglărilor hormonale care, la rândul lor, determină creșterea melaninei și contribuie la apariția melasmei.
Nu știm cu exactitate factorul care cauzează apariția acestor pete. Cu toate acestea, s-au descoperit anumite cauze care contribuie la apariție, de exemplu, expunerea la soare timp îndelungat fără protecție solară. Pe lângă factorii genetici, și dereglările hormonilor feminini sunt factori favorizanți. Din cauza dereglărilor hormonale, melasma apare frecvent la femeile însărcinate.
De asemenea, utilizarea contraceptivelor orale, precum și urmarea unor tratamente hormonale cu progesteron și estrogen contribuie la apariția petelor pigmentare.
Citește și:
Care sunt beneficiile iaurtului, ale bananei și ale lămâii pentru piele?
- Iaurtul este un ingredient natural ideal pentru hidratarea pielii și exfolierea acesteia. Iaurtul ajută și la combaterea acneei. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de zinc, acid lactic, calciu și pH-ului acid.
- Banana conține substanțe nutritive benefice pentru piele, cum ar fi manganul și vitaminele B6, C și E. În plus, are proprietăți antioxidante, motiv pentru care hidratează pielea în mod eficient.
- Lămâia este bogată în vitamina C. Este un citric care ajută la eliminarea celulelor moarte de pe piele, la regenerarea acesteia și la stimularea producției de colagen. De asemenea, lămâia îndepărtează petele pigmentare de pe piele prin deschiderea culorii acesteia.
Aceste motive fac ca cele 3 ingrediente să fie ideale pentru prepararea unui remediu împotriva petelor pigmentare. În cele ce urmează, îți arătăm cum să prepari remediul.
Remediu împotriva petelor pigmentare cu iaurt, banane și lămâie
Înainte de prepararea acestui tratament pentru îndepărtarea petelor pigmentare, este important să știi că acesta nu va acționa instant. Pentru a obține rezultate vizibile, remediul trebuie aplicat în mod regulat timp de câteva luni.
Ingrediente
- O banană
- 2 linguri de iaurt natural (30 ml)
- 3 linguri de zeamă de lămâie (45 ml)
Mod de preparare
- Decojește banana și zdrobește-o până ce obții un piure.
- Adaugă cele două linguri de iaurt și amestecă-le până când obții o consistență cremoasă și omogenă.
- La sfârșit, adaugă zeama de lămâie și amestecă din nou.
Mod de utilizare
- Spală-ți fața și zona gâtului, apoi usucă-te bine. Aplică acest remediu împotriva petelor pigmentare în mod uniform pe zonele afectate ale pielii.
- Lasă remediul să acționeze timp de 20 de minute și clătește cu multă apă. Îți recomandăm să îl aplici seara.
Este important să nu te expui la lumina soarelui după aplicarea tratamentului, din cauza faptului că lămâia are un nivel ridicat de aciditate. Dacă rămân urme de lămâie pe piele și te expui la soare, este posibil să aibă loc o reacție chimică, în urma căreia zona tratată poate suferi arsuri.
Este foarte important să-ți speli fața cu multă apă și să nu depășești timpul de acționare recomandat. De fapt, ceea ce contează este să-i oferi îngrijire pielii tale și nu să-i afectezi sănătatea.
De asemenea, după aplicarea tratamentului, folosește o cremă hidratantă sau protecție solară dacă pleci de acasă. După aplicarea remediului, pielea ta este mai sensibilă și, deși te-ai clătit bine, tot trebuie să o protejezi de razele solare.
Îți recomandăm și:
Îți recomandăm să aplici acest remediu împotriva petelor pigmentare de trei ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni, pentru a avea rezultate vizibile.
Concluzii
Dacă observi pete de culoare închisă pe față și crezi că ai melasma, cel mai bine este să consulți un medic dermatolog. El va putea confirma dacă, într-adevăr, suferi de acest tip de tulburare la nivelul pielii.
Pentru a stabili diagnosticul, medicul va utiliza un dispozitiv cunoscut sub numele de lampă dermatologică Wood. Acest dispozitiv emite lumini speciale pe piele pentru a determina prezența melasmei.
În ultimul rând, dacă ești însărcinată, acordă mai multă atenție pielii. Nu uita să aplici o cantitate generoasă de protecție solară atunci când ieși din casă, mai ales în anotimpul călduros. Aplică protecția solară mai ales în zona feței.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Arora, P., Garg, V., Sonthalia, S., Gokhale, N., & Sarkar, R. (2014). Melasma update. Indian Dermatology Online Journal. https://doi.org/10.4103/2229-5178.142484
- Dessinioti, C., & Katsambas, A. (2017). Melasma. In Hyperpigmentation. https://doi.org/10.1201/9781315162478
- Jeong, J. H., Lee, C. Y., & Chung, D. K. (2016). Probiotic Lactic Acid Bacteria and Skin Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.834874
- Kanazawa, K., & Sakakibara, H. (2000). High content of dopamine, a strong antioxidant, in cavendish banana. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9909860
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.