Rețetă de fasolada tipic grecească
 

Rețetă de fasolada tipic grecească

Învățați să preparați fasolada, o rețetă de origine grecească ce are ca protagonist leguminoasele, alimente foarte benefice pentru sănătate.
Rețetă de fasolada tipic grecească
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fasolada este un fel de mâncare tradițional grecesc care are mai multe proprietăți pentru corpul uman. Conține substanțe nutritive esențiale, ceea ce ajută la reducerea riscului de deficiențe. În plus, este un preparat foarte gustos. Nu este dificil să pregătiți o rețetă de fasolada tipic grecească.

Rețineți că leguminoasele sunt alimente care trebuie introduse în dietă în mod regulat. Aproape toți experții în nutriție recomandă consumul lor de cel puțin două ori pe săptămână. În cazul fasoladei, se folosește fasole albă. Poate atât uscată, cât și conservată într-o saramură care îi mărește durata de viață utilă.

Beneficiile fasolei albe

Bol cu fasolada

Înainte de a începe, este important să cunoașteți principalele beneficii ale includerii fasolei albe în dietă. Nu uitați că versiunea conservată nu pierde nici o proprietate nutrițională. Este un produs procesat, dar în niciun caz nu este considerat dăunător pentru sănătate.

Îmbunătățește tranzitul intestinal

Fasolea albă, ca și restul leguminoaselor, se caracterizează prin cantități mari de fibre, o substanță care nu este digerabilă. Aderă la bolusul fecal crescându-și volumul, ceea ce permite o stimulare mai mare a mecanoreceptorilor tubului digestiv. Apar mișcări peristaltice mai intense.

Rezultatul este o incidență mai mică a constipației. De fapt, o dietă săracă în fibre este considerată unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea acestei patologii, după cum indică un studiu publicat în revista Clinics in Geriatric Medicine.

În plus, fibrele pot fermenta în tractul digestiv și pot servi ca substrat energetic pentru bacteriile care alcătuiesc microbiota. Păstrarea acestui set de microorganisme în stare bună ne protejează împotriva tulburărilor digestive și previne dezvoltarea intoleranțelor. De asemenea, reușește să moduleze mecanismele inflamatorii din organism.

Previne dezvoltarea anemiei

Trebuie menționat conținutul de fier al fasolei albe. Este un mineral esențial care permite transportul oxigenului prin sânge. Dacă aportul acestuia nu este optim, va apărea o stare de anemie. Acest lucru este dovedit de o investigație publicată în revista The Medical Clinics of North America.

Este adevărat că fierul de origine vegetală nu are o rată ridicată de absorbție. Acest lucru poate fi corectat prin consumul simultan de vitamina C. Vitamina C maximizează disponibilitatea fierului la nivel intestinal, împiedicând eliminarea excesivă a acestuia prin fecale.

Cu toate acestea, cel mai bun mod de a obține un aport alimentar optim de fier este asigurarea prezenței alimentelor de origine animală în dietă. Acestea sunt cele mai bune pentru prevenirea anemiei. Totuși, și leguminoasele ajută la prevenirea dezvoltării acestei clase de patologii complexe.

Crește senzația de sațietate

Leguminoasele oferă o cantitate semnificativă de carbohidrați, dar aceștia au un indice glicemic scăzut. Impactul lor asupra nivelului de zahăr din sânge nu este îngrijorător. În plus, densitatea energetică nu este mare, deci pot fi incluse în contextul unei diete hipocalorice.

Concentrația de fibre le permite să crească senzația de sațietate, așa cum s-a afirmat într-un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică. Acest lucru este esențial atunci când se ia în considerare o dietă cu deficit de energie.

Rețetă de fasolada tipic grecească

Ingrediente

Pentru a prepara o fasolada grecească autentică, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400 grame de fasole albă uscată
  • 2 morcovi mari
  • 2 cepe roșie
  • Două roșii coapte
  • 1 ceșcuță de ulei de măsline virgin
  • O ramură de țelină
  • Piper și sare după gust

Cu aceste cantități, veți putea pregăti suficiente porții pentru 4 persoane. Calitatea boabelor de fasole va influența semnificativ rezultatul final. Este recomandat să optați pentru versiunea uscată.

Rețetă de fasolada cu fasole roșie

Instrucțiuni

  1. Înmuiați fasolea. Acest lucru trebuie făcut pe o perioadă de 24 de ore.
  2. Odată ce acest pas este finalizat, încălziți apă într-o cratiță și adăugați leguminoasele înainte de a ajunge la punctul de fierbere. Apa trebuie să acopere fasolea.
  3. În același timp, tăiați morcovul felii. Tocați ceapa și se curățați roșiile, îndepărtând bine toate semințele. Tocați roșiile în bucăți relativ mici. Curățați țelina și tocați-o.
  4. Când legumele sunt gata, adăugați-le în cratiță și puneți ulei de măsline și sare și piper după gust.
  5. Lăsați să fiarbă. Creșteți cantitatea de apă treptat pentru a preveni lipirea sau arderea ingredientelor. Amestecați din când în când cu o ustensilă din lemn.
  6. De îndată ce boabele sunt moi, opriți focul. Este esențial să nu fie prea gătite, întrucât s-ar putea sparge.
  7. Există opțiunea de a adăuga pătrunjel sau frunze de dafin pentru a îmbunătăți aroma. Desigur, preparatul trebuie consumat întotdeauna fierbinte.
  8. Fasolada poate fi congelată sau păstrată în frigider pentru câteva zile. Pentru a o reîncălzi, puteți folosi cuptorul cu microunde. O puteți servi în vase de lut.

Contraindicații ale fasoladei

Fasolada este considerată un preparat sănătos. Chiar și așa, în anumite cazuri, aportul său poate fi interzis. Leguminoasele pot produce gaze atunci când sunt consumate în exces. În acest caz, cel mai bine este să folosiți un proces de gătire corect, astfel încât fibrele să provoace mai puține probleme la nivel digestiv.

Oamenii care suferă de boli intestinale cronice sau disbioză pot prezenta o înrăutățire a simptomelor din cauza fibrelor. Cel mai bine este să consultați un expert în nutriție pentru a vă optimiza dieta.

Dacă observați că aveți tulburări digestive după ce ați consumat leguminoase sau produse cu multe fibre, vă recomandăm să consultați specialistul.

Un tratament cu probiotice poate fi necesar pentru a crește diversitatea bacteriilor care locuiesc în tubul digestiv, ceea ce va permite digestii mai ușoare și mai eficiente.

Pregătiți fasolada greacă autentică

După cum ați văzut, este foarte ușor să pregătiți o rețetă de fasolada. Este un fel de mâncare delicios și vegan. Conținutul său de proteine va fi mic, lucru de care este bine să țineți cont pentru a-l compensa.

În orice caz, nu uitați că o dietă corectă va trebui combinată cu alte obiceiuri de viață sănătoase. Este necesar să practicați exerciții fizice în mod regulat și să aveți o odihnă bună. Asigurarea expunerii la lumina soarelui va face și ea diferența, deoarece crește sinteza vitaminei D.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
  • Massey A. C. (1992). Microcytic anemia. Differential diagnosis and management of iron deficiency anemia. The Medical clinics of North America76(3), 549–566. https://doi.org/10.1016/s0025-7125(16)30339-x
  • Costilla, V. C., & Foxx-Orenstein, A. E. (2014). Constipation: understanding mechanisms and management. Clinics in geriatric medicine30(1), 107–115. https://doi.org/10.1016/j.cger.2013.10.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.