Rețete cu castane: 4 preparate delicioase - Doza de Sănătate
 

Rețete cu castane: 4 preparate delicioase

Castanele sunt versatile și pline de nutrienți care au un impact pozitiv asupra organismului. Astăzi, dorim să-ți împărtășim patru rețete gustoase care se vor încadra perfect în dieta ta obișnuită.
Rețete cu castane: 4 preparate delicioase

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Castanele sunt un ingredient extrem de versatil și ușor de adăugat în tot felul de rețete. Datorită texturii și aromei lor deosebite, sunt ideale atât pentru prepararea mâncărurilor dulci, cât și pentru prepararea celor sărate. În plus, acestea conțin mulți dintre nutrienții de care organismul tău are nevoie . Așadar, vrei să înveți să prepari câteva rețete cu castane? Sunt delicioase!

Toamna este cel mai bun moment pentru a recolta castanele, dar le poți găsi în piața locală sau în magazinele alimentare în cea mai mare parte a anului. Aceste nuci sunt o sursă excelentă de vitamina E și conțin antioxidanți, potasiu, grăsimi nesaturate și mulți alți nutrienți benefici pentru sănătate.

Rețete cu castane: 4 preparate delicioase pe care trebuie să le încerci

Castanele sunt ideale pentru vegetarieni sau pentru oricine dorește să adopte o dietă mai sănătoasă. Această nucă este perfectă pentru coacerea prăjiturilor, prepararea untului aromat, deserturi și multe alte feluri de mâncare.

Iată patru rețete pe care le vei adora!

1. Rețete cu castane: pe grill sau coapte

Rețete de castane pe grill
Castanele coapte sunt cel mai des întâlnit mod de procesare a acestor nuci în majoritatea țărilor.

Pregătirea tradițională a castanelor implică coacerea acestora. Pregătite astfel, le poți adăuga în diferite feluri de mâncare, cum ar fi pastele, orezul, smoothie-urile și sosurile. De asemenea, este foarte simplu să le prepari și le poți folosi drept bază pentru multe alte preparate.

Ingrediente necesare

  • Castane (orice cantitate dorești)
  • Sare (opțional, după gust)

Mod de preparare

  • Înainte de a prăji sau coace castanele, fă o fantă orizontală în acestea, astfel încât să se coacă mai repede.
  • Apoi, preîncălzește cuptorul la 170 °C și pune castanele la copt timp de 25 de minute sau fă acest lucru pe aragaz într-un wok fierbinte sau o tigaie.
  • Scoate castanele și înfășoară-le într-o bucată de pânză curată. Agită-le ușor pentru a îndepărta coaja.
  • Dacă dorești, presară-le cu sare după gust.

2. Gem de castane

Vrei să consumi castanele la micul dejun sau ca gustare între mese?

Dacă da, atunci ia în considerare această rețetă de gem cu castane. Gemul de castane este excelent pe pâine, biscuiți și clătite, printre altele. În plus, îl poți adăuga și în alte preparate savuroase.

Ingrediente necesare

  • 10 castane mari
  • 650 g de zahăr brun
  • 240 ml de apă
  • 1 păstaie de vanilie (Poți utiliza, în schimb, extract de vanilie. Cu toate acestea, asigură-te că ai cumpărat un produs de calitate și nu o imitație ieftină).

Mod de preparare

  • Mai întâi, fă o fantă orizontală în castane și fierbe-le timp de 10 minute. Apoi, decojește-le și zdrobește-le.
  • Dizolvă zahărul în apă și încălzește totul la foc mediu aproximativ 15 sau 20 de minute. Amestecă siropul continuu, astfel încât să nu se caramelizeze.
  • Apoi, adăugă piureul de castane și vanilia în sirop.
  • Gătește gemul la foc mic timp de 20 de minute.
  • Adaugă mai multă apă dacă ți se pare că amestecul este prea gros.

3. Prăjitură cu mere și castane

Această prăjitură cu mere și castane necesită ceva mai mult timp de preparare decât cele două rețete anterioare. Cu toate acestea, merită timpul și munca. De ce? Este un desert delicios de care te poți bucura fie ca o simplă gustare, fie cu ocazia unei sărbători în familie. Îți va plăcea cu adevărat!

Ingrediente necesare

  • 75 g de stafide
  • 4 mere
  • 90 g de făină de castane
  • 4 linguri de miere
  • 110 g de migdale tocate
  • 240 ml de lapte
  • 1 ou
  • 1 lingură de semințe de mac
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • Nucşoară
  • Un vârf de cuțit de sare

Mod de preparare

  • Pentru început, înmoaie stafidele în apă timp de 30 de minute. Apoi, scurge-le bine de lichid.
  • Decojește și toacă merele.
  • Coace făina de castane timp de 10 minute într-o tigaie cu fund gros la foc mic și apoi mut-o într-un bol adânc.
  • În continuare, încorporează restul ingredientelor: stafide, miere, migdale, lapte, ou, semințe de mac, ulei de măsline, nucșoară și sare.
  • Transferă amestecul într-o formă de tort unsă și coace-l într-un cuptor preîncălzit la 175ºC. Prăjitura ar trebui să fie gata în aproximativ 40 de minute.

4. Clătite cu cremă de castane și iaurt

Clătite și mere
Poți utiliza castanele pentru a face diverse deserturi, cum ar fi clătitele, dar este necesar să-ți monitorizezi aportul caloric.

Copiii tăi vor iubi această rețetă de clătite cu cremă de castane și iaurt. Nu ai cum să dai greș cu aceste clătite delicioase! Conținutul lor de calorii este puțin mai ridicat, dar le poți consuma ca gustare și mic dejun ocazional.

Ingrediente necesare

  • Clătite
  • 150 g de castane
  • 100 g de zahăr
  • 1/2 măr decojit și tocat
  • Apă
  • 1/2 lingură scorțișoară măcinată
  • Iaurt cremos

Mod de preparare

  • Mai întâi, fă o fantă orizontală în castane și pune-le la abur cu puțină apă timp de câteva minute. Apoi, curăță-le de coajă și toacă-le.
  • Așază castanele într-un recipient pentru cuptorul cu microunde și adăugă zahărul, mărul, puțină apă și scorțișoara.
  • Pune vasul în cuptorul cu microunde timp de două minute la putere maximă.
  • Apoi, amestecă totul pentru a obține o cremă fină. (O poți păstra în frigider până la două săptămâni.)
  • La ultimul pas, umple fiecare dintre clătite cu acest amestec, apoi pliază-le și decorează-le cu iaurt cremos după gust.

Castanele conțin proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți care sunt minunați pentru organismul tău. Cu toate acestea, conținutul caloric al castanelor variază în funcție de modalitatea de preparare a acestora. Așadar, încearcă să consumi porții moderate pentru a nu-ți depăși aportul caloric zilnic.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.