Riscurile purtării de lentilelor de contact fără prescripție medicală
Deși pot părea interesante pentru o schimbare de look, adevărul este că riscurile purtării de lentilelor de contact fără prescripție medicală sunt importante.
Utilizarea necorespunzătoare poate duce la diverse probleme, de la leziuni la ulcere și infecții. De fapt, uneori ajung să compromită vederea. Prin urmare, acestea trebuie utilizate numai sub supravegherea unui oftalmolog, care va efectua în prealabil testele corespunzătoare.
Lentile de contact: tipuri și scopuri
Exista diferite tipuri de lentile de contact, în funcție de materiale, scop și durata purtării.
Moi sau rigide
Primele sunt realizate dintr-un material care permite trecerea oxigenului. În acest fel, utilizatorul le poate folosi câteva zile fără disconfort. Cele rigide (numite și RPG) sunt mai puțin flexibile și, prin urmare, rezistă puțin mai mult.
Utilizare unică sau prelungită
După cum sugerează și denumirea, primele sunt de unică folosință. Cele pentru utilizare prelungită au o durată de viață mai lungă. Unele se pot purta săptămâni întregi, deși este convenabil ca ochii să odihnească noaptea.
Corective sau cosmetice
Primele sunt folosite pentru a corecta o problemă de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Desigur, acestea trebuie prescrise în funcție de nevoia pacientului.
Cele cosmetice sau colorate sunt folosite la petreceri, evenimente speciale sau pur și simplu pentru că persoana în cauză dorește să-și schimbe aspectul. Cu toate acestea, utilizarea lor implică anumite riscuri.
De ce este necesară o prescripție medicală pentru lentilele de contact?
După cum am menționat, lentilele de contact corective trebuie să fie adaptate nevoilor particulare ale fiecărei persoane. Chiar dacă doi pacienți au aceeași problemă, de exemplu miopie, boala nu este neapărat identică. Dioptriile variază de la caz la caz.
De asemenea, este normal ca o persoană să aibă un grad diferit de abatere la un ochi în comparație cu celălalt. Nu este neobișnuit să apară simultan două sau mai multe probleme, cum ar fi hipermetropia și astigmatismul.
Acest lucru ne face să înțelegem că problema poate fi oarecum complexă. Deși nu este imposibil, este puțin probabil ca două persoane să aibă nevoie de aceleași lentile corective.
Prin urmare, mersul la oftalmolog este obligatoriu. După un examen oftalmologic, profesionistul poate obține formula potrivită pentru a recomanda lentile personalizate.
Riscurile purtării lentilelor de contact fără prescripție medicală
Lentilele de contact sunt plasate pe ochi și, prin urmare, sunt în contact cu suprafața corneei. Acest lucru implică deja riscuri. Purtarea lentilelor de contact fără prescripție medicală crește șansele de rănire sau infecție.
Abraziunea corneei
Deoarece nu sunt create special pentru ochiul unei persoane, lentilele de contact fără prescripție medicală nu se potrivesc întotdeauna perfect. Punerea lor poate zgâria accidental stratul exterior al ochiului.
Acest lucru poate duce la o abraziune a corneei. Această leziune, în general traumatică, constituie 10% din cazurile de accidente oculare. Cu toate acestea, poate apărea și din alte cauze, cum ar fi uscarea ochilor sau factori neurotrofici.
Simptomele care apar în abraziunea corneei sunt următoarele:
- Roşeaţă
- Durere
- Sensibilitate la lumină
- Senzația de a avea un obiect în ochi
- Secreţie
Ulcerul corneei
Abraziunea poate declanșa un ulcer cornean, deși această problemă are adesea alte origini, cum ar fi o infecție bacteriană sau o infecție fungică.
Această problemă apare ca un punct alb pe iris. Tratamentul include picături pentru ochi (antibiotice, antifungice sau antivirale) prescrise de medic. Pe măsură ce se vindecă, cicatricea ulcerului poate afecta permanent vederea. În anumite cazuri, este necesar un transplant de cornee pentru a repara leziunea.
Infecție oculară
Purtarea lentilelor de contact fără prescripție medicală poate duce la infecții oculare. Unele, cum ar fi keratita, sunt grave. Oamenii nu sunt conștienți de măsurile de precauție pe care ar trebui să le ia pentru a manipula lentilele de contact, ceea ce crește riscul de îmbolnăvire.
Acest studiu a constatat că 2 din 3 persoane cu cheratită microbiană sunt purtătoare de lentile de contact. Doar 35,48% din cazuri au apărut la purtătorii de lentile terapeutice.
Substanțe toxice
Unele materiale folosite la fabricarea lentilelor de contact, mai ales substanțele chimice utilizate pentru colorare, pot fi toxice pentru anumite persoane.
În acest sens, un studiu realizat în 2015 în Japonia a constatat că vopselurile utilizate în lentilele de contact cosmetice conțin fier, titan și clor. Acest din urmă produs emană reziduuri.
Coloranții pot deveni un element de toxicitate tisulară.
Conjunctivită alergică
Poate fi cauzată de acarieni, ciuperci și polen, printre alți agenți. Purtarea lentilelor de contact se numără printre factorii care contribuie la exacerbarea conjunctivitei, potrivit cercetărilor realizate pe acest subiect.
Alte boli oculare
Atunci când apar probleme frecvente din cauza utilizării lentilelor de contact fără prescripție medicală, este posibil ca și alte afecțiuni grave care afectează vederea să se dezvolte sau să fie exacerbate. Acestea includ cataracta și glaucomul. Totuși, există lentile terapeutice speciale pentru a ajuta la controlul acestor patologii.
Cum să evitați riscurile purtării lentilelor de contact fără prescripție medicală
Prin adoptarea unor măsuri de autoîngrijire, este posibilă evitarea majorității complicațiilor asociate cu utilizarea lentilelor de contact. Trebuie menționate următoarele recomandări:
- Nu purtați lentile de contact fără prescripție medicală pentru a evita riscurile.
- Spălați-vă bine mâinile înainte de a manipula sau introduce lentilele de contact.
- Curățați și dezinfectați lentilele de contact, urmând indicațiile medicului, precum și pe cele ale produselor folosite în acest scop.
- Dacă utilizați o soluție cu peroxid de hidrogen, trebuie să înlocuiți carcasa lentilelor cu cea nouă care vine în cutia produsului. Faceți înlocuirea cel puțin o dată la trei luni.
- Soluția folosită pentru spălarea lentilelor nu trebuie refolosită. Toată soluția trebuie golită și trebuie folosită una nouă.
- Nu este bine să dormiți cu lentilele de contact dacă medicul nu vă recomandă acest lucru.
- Scoateți întotdeauna lentilele de contact înainte de înot sau scufundări în piscine, râuri, lacuri sau mare.
- Saliva nu este sterilă, prin urmare lentilele de contact nu trebuie curățate cu salivă.
- Achiziționați lentilele de la furnizori autorizați.
- Lentilele de contact noi nu trebuie achiziționate cu o rețetă veche.
- Mergeți regulat la medicul oftalmolog.
Atenție la aceste semne
La orice semn de iritație, infecție sau disconfort, este indicat să mergeți la medic. Vorbim despre roșeață, arsuri, durere, lăcrimare, secreții, sensibilitate, vedere încețoșată, etc.
În aceste cazuri, cel mai bine este să scoateți lentila de contact și să consultați cât mai rapid un specialist. Medicul oftalmolog trebuie să verifice lentilele și să determine cauza disconfortului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Coroneo M, Rosenberg M, Cheung L. Ocular Effects of Cosmetic Products and Procedures. The Ocular Surface. 2006; 4(2): 94-102.
- Estopiñán C, Pueyo V, Noles B, et al. Queratitis microbiana en portadores de lentes de contacto. Revista española de contactología. 2006; 13(1): 73-76.
- Fraser S. Corneal abrasion Clinical Ophthalmology. 2010; 4: 387–390.
- Fumika H, Hiroshi E, Shoji I, et al. Scanning Electron Microscopy Findings With Energy-Dispersive X-ray Investigations of Cosmetically Tinted Contact Lenses. 2015; 41(5): 291-296.
- Garralda A, Epelde A, Iturralde O, et al. Trasplante de córnea. Anales Sis San Navarra. 2006; 29(Suppl 2): 163-173.
- Gorrochotegui M, Rojas M, Serrano H, Gorrochotegui M. Lentes de Contacto: Historia, Tipos y Complicaciones de su Uso. Informe Médico. 2009; 11(2): 79-101.
- Lagos-Bulnes L, Zúñiga S. Úlcera Corneal: Etiología y Terapéutica. Revista Médica de los Post Grados de Medicina UNAH. 2006; 9(2): 249-254.
- Toribio PE. Conjuntivitis alérgica. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001;10(1):15-19.