Cum să detectezi astigmatismul la copii - Doza de Sănătate
 

Cum să detectezi astigmatismul la copii

Un copil cu astigmatism se confruntă cu provocări academice și dificultăți de lectură. În acest articol, vei afla cum să detectezi astigmatismul la copii.
Cum să detectezi astigmatismul la copii

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2020

Astigmatismul la copii este o problemă de vedere foarte frecventă. De fapt, această boală afectează aproape 15% din întreaga populație. Majoritatea cazurilor apar în copilărie sau în adolescență.

Acest lucru se întâmplă deoarece astigmatismul are o anumită componentă ereditară. Aceste informații te pot ajuta să ghidezi diagnosticul, deoarece astigmatismul este frecvent asociat și cu alte tulburări vizuale, cum ar fi miopia (care este moștenită).

Problema este că, dacă astigmatismul la copii nu este detectat la timp, acesta poate afecta semnificativ performanța școlară. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre astigmatism și cum este diagnosticat.

Ce este astigmatismul la copii?

Astigmatismul este o eroare de refracție, la fel ca miopia sau hipermetropia. Erorile de refracție sunt modificări ale vederii care împiedică ochiul să focalizeze lumina cu precizie pe retină. Acest lucru duce la vedere încețoșată.

În cazul astigmatismului, dificultatea apare atunci când persoana încearcă să se concentreze asupra unui obiect, indiferent cât de aproape sau de departe este acesta. Cu alte cuvinte, astigmatismul afectează în egală măsură atât vederea la distanță, cât și cea de apropiere.

Astigmatismul se deosebește de miopie, deoarece aceasta din urmă face ca obiectele îndepărtate să pară neclare. La rândul său, hipermetropia afectează vederea de aproape. Este important să știm cum să deosebim aceste boli, deoarece fiecare necesită corecții diferite.

Mamă și fiică ce poartă ochelari
Astigmatismul apărut în copilărie are o componentă ereditară. Este mai frecvent în rândul părinților și al copiilor.

Care este cauza astigmatismului la copii?

Așa cum am menționat mai sus, astigmatismul la copii are, de obicei, o componentă ereditară. Cu alte cuvinte, este mult mai frecvent atunci când unul sau ambii părinți suferă de acesta. Totuși, există și cazuri fără antecedente familiale cunoscute, deoarece moștenirea genetică nu este esențială.

Corneele copiilor cu astigmatism sunt mai plate decât în ​​mod normal. Acest segment anterior al globului ocular permite razelor de lumină să se concentreze asupra retinei. Forma sa normală este concavă.

Din acest motiv, când corneea este plată, razele nu sunt proiectate spre retină, ci mai degrabă în fața sau în spatele ei. În unele cazuri, și forma retinei este modificată, pe lângă cea a corneei.

Tipuri de astigmatism

Există diferite tipuri de astigmatism la copii. Boala poate fi asociată cu alte erori de refracție. Pentru a o înțelege, trebuie mai întâi să știi care sunt meridianele ochiului. Dacă te uiți la ochi din față, un meridian împarte globul ocular de sus în jos. Celălalt o face de la stânga la dreapta.

Astfel, primul tip de astigmatism este astigmatismul miopic. În acest caz, unul sau ambele meridiane se concentrează ca un ochi cu miopie. Astigmatismul la copii poate fi, de asemenea, hiperopic. În acest caz, ochiul se concentrează slab pe distanțe apropiate. Astigmatismul poate fi și mixt, combinând erori ale celor două afecțiuni precedente.

Simptomele astigmatismului la copii

Pentru a detecta astigmatismul la copii, este important să acorzi atenție simptomelor. Este mai greu de suspectat astigmatismul decât miopia sau hipermetropia, deoarece semnele sale nu sunt la fel de evidente și nu afectează imediat performanța școlară.

Unul dintre cele mai frecvente simptome sunt provocările educaționale fără o cauză cunoscută. Copilul poate părea neatent sau chiar hiperactiv. Însă această lipsă de concentrare provine din incapacitatea celui mic de a se concentra asupra literelor cărților sau tablelor.

Acești copii au tendința de a suferi de dureri de cap frecvente și de a strânge din ochi pentru a încerca să focalizeze obiectele. Un alt gest tipic este înclinarea capului pentru a vedea mai bine. Acest lucru îi face să sufere de ochi roșii sau mâncărimi din cauza efortului excesiv.

De fapt, interesul redus pentru lectură are la bază dificultăți vizuale. Dacă acești copii citesc cu voce tare, tind să omită rânduri întregi de text sau să schimbe silabele.

Astigmatismul la copii de vârstă școlară
Dificultățile de lectură la copiii cu astigmatism apar din cauza problemelor de vedere, nu din cauza unei tulburări intelectuale.

Cum se diagnostichează astigmatismul la copii

Pentru a diagnostica astigmatismul la copii, pe lângă observarea tuturor simptomelor, trebuie să mergi cu cel mic la oftalmolog. Profesionistul va examina vederea copilului printr-o serie de metode și teste complementare.

La un examen oftalmologic, medicii folosesc, de obicei, lentile diferite pentru a evalua toate aspectele vederii. Odată ce va diagnostica astigmatismul, cel mai probabil, medicul îi va prescrie copilului ochelari sau lentile de contact. Însă acest lucru trebuie decis de la caz la caz.

Ce trebuie să reții este faptul că astigmatismul la copii afectează educația. De aceea, este important să fii conștient de simptomele prevestitoare, cum ar fi modul în care copiii citesc sau prezența durerilor de cap. Este atât responsabilitatea părinților, cât și a profesorilor să detecteze această afecțiune, deoarece ei sunt cei care petrec cel mai mult timp cu copiii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Frecuencia de ametropías en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312010000300004
  • Bermúdez, Marta, Yolanda López, and Luisa Fernanda Figueroa. “Astigmatismo en niños.” Ciencia y tecnología para la salud visual y ocular 4.7 (2006): 57-62.
  • Características del astigmatismo en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762019000200008
  • Lee, Jason, and Daniele P. Saltarelli. “Management of Astigmatism in Children.” Practical Management of Pediatric Ocular Disorders and Strabismus. Springer, New York, NY, 2016. 51-58.
  • Zeng, Wen-hui. “Astigmatism on optical quality in young patients with low to moderate myopia.” International Eye Science 18.12 (2018): 2293-2296.
  • Liu, Yanlin, et al. “Evaluating internal and ocular residual astigmatism in Chinese myopic children.” Japanese journal of ophthalmology 61.6 (2017): 494-504.
  • Shah, Rupal L., et al. “Genome-wide association studies for corneal and refractive astigmatism in UK Biobank demonstrate a shared role for myopia susceptibility loci.” Human genetics 137.11-12 (2018): 881-896.
  • Shao, Xu, et al. “Age-Related changes in corneal astigmatism.” Journal of Refractive Surgery 33.10 (2017): 696-703.
  • Garg, Pragati, and Astha Agrawal. “Prevalence of astigmatism in headache.” Indian Journal of Clinical and Experimental Ophthalmology 4.2 (2018): 268-272.
  • Ijaz, Rida, Hijab Ijaz, and Naeem Rustam. “Prevalence of Astigmatism in School Going Children.” Pakistan Journal of Ophthalmology 33.3 (2017).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.