Roata alegerilor: un instrument pentru disciplina pozitivă
Roata alegerilor este un instrument care sprijină copiii în gestionarea emoțiilor intense, cum ar fi stresul și furia. Se bazează pe tehnici de disciplină pozitivă și este o abordare care vizează educarea într-un mod respectuos.
Mulți părinți recurg la recompense sau pedepse. Aceste tactici nu sunt întotdeauna eficiente sau au un impact superficial. În schimb, roata alegerilor este o modalitate prin care copilul devine mai conștient de ceea ce face.
De fapt, un studiu distribuit de Nature Human Behavior arată faptul că parentingul pozitiv, din care face parte acest instrument, contribuie la o mai mare bunăstare emoțională și fizică a copiilor. Dar în ce constă mai exact? Care sunt beneficiile sale?
Despre disciplina pozitivă
Roata alegerilor face parte din tehnicile disciplinei pozitive, curent promovat de psihologul Jane Nelsen. Educația nu trebuie să se bazeze pe pedeapsă și recompensă, ci pe respectul dintre oameni.
Scopul educației nu este corectarea comportamentelor, ci mai degrabă conectarea celor mici cu propriile emoții și cu mediile în care își desfășoară activitatea. În acest fel, cei mici învață să-și rezolve problemele într-un mod inteligent.
Această abordare se bazează pe ideea că recompensele și pedepsele au două rezultate posibile: rebeliune sau dependență de aprobare. Copiii ajung să renunțe la a fi ceea ce sunt pe baza acestor stimuli externi.
Recomandăm: Educația copiilor pentru a evita homofobia
Ce este roata alegerilor?
Roata alegerilor este un instrument de disciplină pozitivă util pentru a canaliza furia, frustrarea și furia. Face parte din conceptul de „time out pozitiv”, adică a lua o pauză în anumite momente pentru a te gândi cum să acționezi. Obiectivul său este de a antrena capacitatea copilului de a reflecta înainte de a-și exprima furia.
Copiii sunt cei care trebuie să identifice acele opțiuni care îi pot calma. Acest lucru le permite să internalizeze soluțiile. Deși acest instrument este aplicat copiilor peste 5 ani, funcționează și la adulți.
Cum funcționează?
Găsiți un moment în care copilul este calm și rugați-l să se gândească la acele situații care îl fac să fie foarte supărat sau anxios. Dați tonul cu o scurtă poveste despre furie.
După ce ați identificat situația, spuneți-i copilului să se gândească la toate opțiunile posibile pentru a scăpa de furie sau anxietate. Este foarte important să-l lăsați să vorbească liber și să țineți cont de tot ce îi trece prin minte, chiar dacă vi se pare fantezist sau nefezabil.
Cu cât copilul are mai multă autonomie, cu atât mai eficientă va fi roata alegerilor. După crearea listei, alegeți cele mai bune opțiuni.
Desenați roata pe o bucată de carton și împărțiți-o în mai multe sectoare. În fiecare sector, scrieți una dintre soluțiile pe care copilul le-a propus. Ulterior, roata poate fi pictată și decorată. Laminați roata și puneți-o într-un loc unde este mereu vizibilă.
Câteva sfaturi pentru părinți
Cu cât copiii sunt mai implicați în realizarea roții, cu atât este mai probabil să fie motivați să o ia în considerare. Rolul părinților este de a ajuta la realizarea procesului și nu de a-l dirija.
Prin această metodă, se poate aborda orice tip de situație care provoacă furie, stres sau frustrare la copii: de la conflictul cu un coleg de clasă, la refuzul de a-și menține camera ordonată și anxietatea legată de un examen. Obiectivul este acela de a-l face pe copil să reflecteze asupra lui însuși și asupra comportamentului său.
Recomandăm: Opțiuni pentru a distra copiii fără internet
Recomandări finale
Roata alegerilor este un instrument care poate fi folosit și pentru adolescenți. De fapt, este foarte recomandat ca părinții și profesorii să o folosească pe cont propriu înainte de a le cere copiilor să o facă. Exemplul autocontrolului este esențial.
Desigur, roata nu va produce modificări peste noapte la copil. Este normal să mai existe furie sau frustrări prost gestionate. Este suficient să-i reamintești — într-un mod amabil — să se uite la roată și să țină cont de soluțiile disponibile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chen Y, Haines J, Charlton BM, VanderWeele TJ. Positive parenting improves multiple aspects of health and well-being in young adulthood. Nat Hum Behav. 2019 Jul;3(7):684-691. doi: 10.1038/s41562-019-0602-x. Epub 2019 May 6. PMID: 31061491; PMCID: PMC6625866.
- Sege RD, Siegel BS; COUNCIL ON CHILD ABUSE AND NEGLECT; COMMITTEE ON PSYCHOSOCIAL ASPECTS OF CHILD AND FAMILY HEALTH. Effective Discipline to Raise Healthy Children. Pediatrics. 2018 Dec;142(6):e20183112. doi: 10.1542/peds.2018-3112. Epub 2018 Nov 5. Erratum in: Pediatrics. 2019 Feb;143(2): PMID: 30397164.
- Santa Cruz, F. F., & D’Angelo, G. (2020). Disciplina positiva para el desarrollo de las habilidades emocionales. Revista de Investigación Psicológica, (24), 53-74.
- Baranauskiene, I., & Saveikiene, D. (2016). Estrategias de disciplina positiva. Construir puentes: promover el bienestar familiar, 1-253.
- Carroll P. Effectiveness of Positive Discipline Parenting Program on Parenting Style, and Child Adaptive Behavior. Child Psychiatry Hum Dev. 2022 Dec;53(6):1349-1358. doi: 10.1007/s10578-021-01201-x. Epub 2021 Jul 3. PMID: 34216333; PMCID: PMC9560916.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.