Rolul genelor BRCA-1 și BRCA-2 în cancerul de sân
 

Rolul genelor BRCA-1 și BRCA-2 în cancerul de sân

Genele BRCA-1 și BRCA-2 sunt studiate pentru a determina severitatea cancerului de sân. Mutația lor duce la un prognostic mai slab.
Rolul genelor BRCA-1 și BRCA-2 în cancerul de sân
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 16 noiembrie, 2022

Genele BRCA-1 și BRCA-2 sunt o pereche de gene umane care produc proteine a căror funcție este de a încerca să suprime creșterea tumorilor. Proteinele codificate de aceste două gene ajută la repararea ADN-ului deteriorat și au rolul de a asigura stabilitatea materialului genetic al fiecărei celule. Care este rolul genelor BRCA-1 și BRCA-2 în cancerul de sân?

Ca tot materialul genetic, genele BRCA-1 și BRCA-2 pot suferi o serie de mutații sau alterări. Structura lor se schimbă și devine inactivă. Când se întâmplă acest lucru, ele nu mai ajută la sinteza proteinei responsabile de repararea ADN-ului.

Drept rezultat, celulele sunt mai susceptibile la modificări genetice care pot duce la cancer. Mai exact, mutațiile acestor gene prezintă un risc crescut de cancer de sân și ovarian.

Cancerul de sân triplu negativ și genele BRCA-1 și BRCA-2

Cancerul de sân triplu negativ este un tip de neoplasm mamar care nu are niciunul dintre receptorii care se găsesc de obicei în această boală. Prin urmare, receptorii de progesteron, receptorii de estrogen și receptorii HER-2 nu sunt supraexprimați. Acest tip de cancer are cel mai slab prognostic, deoarece arsenalul terapeutic este redus.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproximativ 12-17% din toate cazurile de cancer de sân. Se caracterizează printr-o rată mare de proliferare și o capacitate ridicată de a genera metastaze. Din acest motiv și din cauza dificultății de a-l trata, are un prognostic slab.

Unul dintre cele mai frecvente evenimente moleculare este alterarea funcției proteinei BRCA. Dintre pacientele cu cancer de sân cu mutație BRCA-1, mai mult de 80% au cancer de sân triplu negativ.

Aproximativ 15% dintre pacientele cu cancer ovarian și 5% dintre pacienții cu cancer de sân, pancreas sau prostată prezintă mutații ereditare ale genei BRCA-1 sau BRCA-2.

Genele BRCA implicate în cancerul de sân

 

Tratamentul cancerului triplu negativ cu mutație în genele BRCA-1 și BRCA-2

În decembrie 2014, au fost aprobate cererile de autorizație de introducere pe piață pentru olaparib ca monoterapie pentru tratamentul cancerului ovarian avansat cu mutații ale acestor gene. A fost analizată eficacitatea acestui medicament pentru tratamentul cancerului de sân avansat la pacienții tratați anterior cu mutații ale genei BRCA-1 și BRCA-2.

La aplicarea dozei maxime tolerate de olaparib, care este de 400 miligrame la fiecare 12 ore, s-a observat o rată obiectivă de răspuns la pacienții cu cancer de sân triplu negativ (54%). 7 din 13 pacienți au avut o reacție pozitivă.

Alte modificări care afectează proteina BRCA

În plus față de mutațiile genelor menționate mai sus, există și alte modificări care pot fi responsabile de funcționarea anormală a proteinei BRCA. Una dintre ele este metilarea acestor gene, ceea ce înseamnă o grupare chimică metil (CH3-) în plus.

Promotorul unei gene este regiunea ADN-ului care controlează inițierea transcripției unei anumite porțiuni. În termeni mai clari, este partea ADN-ului care ordonă producerea unui tip de proteină prin ARN.

Prin urmare, deoarece aceste gene sunt metilate, ele nu pot sintetiza proteina responsabilă pentru suprimarea creșterii tumorii. Metilarea promotorului genelor BRCA-1 și BRCA-2 a fost observată în mai multe neoplasme:

Descoperiți: Cancerul de sân la 30 de ani mi-a schimbat viața: povestea lui Raquel

Cancer de sân
Componenta genetică a cancerului de sân este din ce în ce mai studiată, ceea ce deschide ușa către noi tratamente.

BRCA-1 și BRCA-2 în cancerul de sân: concluzie

Genele BRCA-1 și BRCA-2 joacă un rol important în oncologia sânilor. Un procent semnificativ dintre pacienții cu cancer de sân care prezintă modificări ale acestor gene, fie că sunt mutații sau metilări, suferă de cancer triplu negativ. Prognosticul lor este mai slab și tratamentele disponibile sunt încă limitate.

Este esențial să continuăm cercetările în acest domeniu pentru a dezvolta noi opțiuni terapeutice și a continua să avansăm în lupta împotriva acestei boli. Aspectul genetic al cancerului de sân este un domeniu cu multe speranțe în față.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Litton, J. K., Ready, K., Chen, H., Gutierrez-Barrera, A., Etzel, C. J., Meric-Bernstam, F., … Arun, B. K. (2012). Earlier age of onset of BRCA mutation-related cancers in subsequent generations. Cancer. https://doi.org/10.1002/cncr.26284.
  • Ledermann, J., Harter, P., Gourley, C., Friedlander, M., Vergote, I., Rustin, G., … Matulonis, U. (2014). Olaparib maintenance therapy in patients with platinum-sensitive relapsed serous ovarian cancer: A preplanned retrospective analysis of outcomes by BRCA status in a randomised phase 2 trial. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(14)70228-1.
  • Burgess, M., & Puhalla, S. (2014). BRCA 1/2-mutation related and sporadic breast and ovarian cancersmore alike than different. Frontiers in Oncology. https://doi.org/10.3389/fonc.2014.00019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.