Chimioterapia pentru cancerul de sân: tipuri și stadii
 

Chimioterapia pentru cancerul de sân: tipuri și stadii

Chimioterapia pentru cancerul de sân are multe avantaje și nu mai este la fel de agresivă ca în trecut. Acest tip de tratament este combinat cu altele pentru a obține un rezultat satisfăcător.
Chimioterapia pentru cancerul de sân: tipuri și stadii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Chimioterapia pentru cancerul de sân este un tratament ce utilizează medicamente puternice pentru a ucide celulele canceroase. Uneori, este folosită pentru a vindeca boala, iar alteori obiectivul este prevenirea răspândirii acesteia sau atenuarea simptomelor.

Unele persoane pot fi tratate cu un singur tip de chimioterapie pentru cancerul de sân. De obicei, mai multe tipuri sunt utilizate simultan, în combinație cu alte abordări.

Medicația se administrează intravenos sau oral. Pacienților le este teamă de efectele secundare care apar. În ciuda acestui fapt, totul poate fi depășit cu răbdare și grijă.

De ce este indicata chimioterapia pentru cancerul de sân?

Toate celulele din organism se divid, iar acest lucru este normal. Cancerul apare atunci când unele celule încep să se dividă și să înmulțească într-un mod necontrolat. Acest lucru determină formarea unei mase aglutinate, ceea ce noi numim tumoare.

Chimioterapia pentru cancerul de sân este una dintre modalitățile de a trata problema. Ceea ce se realizează cu această metodă este întreruperea acelei înmulțiri excesive a celulelor.

Unele dintre medicamentele utilizate au potențialul de a deteriora materialul genetic al celulelor cu creștere rapidă. Altele modifică viteza de diviziune celulară.

Nu toată lumea cu acest diagnostic va avea nevoie de chimioterapie pentru cancerul de sân. Fiecare caz este unic și uneori intervenția chirurgicală sau radioterapia este mai eficientă.

Cum se administrează?

Chimioterapia pentru cancerul de sân poate fi administrată într-un cabinet medical, centru specializat sau spital. Cel mai frecvent, se aplică intravenos, sub formă de injecție care durează câteva minute sau perfuzie care durează mai mult.

În multe cazuri, este necesar un dispozitiv mai mare și mai puternic pentru a efectua perfuzia. Astfel de instrumente se numesc catetere venoase centrale sau dispozitive de acces venos central sau linii centrale. Ele pot fi de diferite tipuri.

Chimioterapia pentru cancerul de sân se administrează în cicluri de 2 sau 3 săptămâni, urmate de o perioadă de repaus pentru a permite pacientului să se recupereze după efectele secundare. Acest lucru poate varia în funcție de medicamentele utilizate.

Pentru cancerele aflate în stadii incipiente, tratamentul poate dura între 3 și 6 luni. Dacă boala este avansată, poate fi nevoie de mai mult timp. Totul depinde de starea fiecărui pacient și de medicamentele prescrise.

Medic ce aplică chimioterapia pentru cancerul de sân

Chimioterapia pentru cancerul de sân în diferite stadii

Chimioterapia pentru cancerul de sân variază în funcție de stadiul bolii. În general, există un singur tip de tratament pentru stadiile I și II. Un alt plan se aplică maladiilor care sunt în stadiul III.

Chimioterapia în stadiul I

Cancerul de sân în stadiul I nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau s-a răspândit foarte puțin. Tratamentul de primă linie este intervenția chirurgicală, fie cu conservarea sânilor, fie cu îndepărtarea completă a acestora.

Terapia cu radiații se administrează ulterior. Cu toate acestea, în unele cazuri este necesară și chimioterapia, mai ales atunci când tumora are o lățime mai mare de 1 centimetru sau are caracteristici nefavorabile.

În aceste cazuri, vorbim de chimioterapie adjuvantă. Poate fi efectuată și înainte de intervenția chirurgicală, atunci când se consideră că această opțiune va crește succesul intervenției. Astfel, se poate numi chimioterapie neoadjuvantă.

Chimioterapia în stadiul II

Cancerele în stadiul II sunt puțin mai mari decât cele de mai sus și s-au răspândit la câțiva ganglioni limfatici din apropiere de sâni. Se aplică un protocol similar cu cel al cancerelor în stadiul I, dar utilizarea chimioterapiei înainte de intervenția chirurgicală este mai frecventă.

Această procedură face ca tumora să se micșoreze puțin înainte de operație, crescând astfel șansa de a salva o mare parte din sân. Cu toate acestea, nu influențează supraviețuirea.

Chimioterapia pentru cancerul de sân în stadiul II poate fi administrată și după o intervenție chirurgicală sau înainte și după operație. Pentru a afla care este cea mai bună alternativă, se efectuează un test precum oncotipul DX.

Chimioterapia în stadiul III

Cancerul de sân în stadiul III se caracterizează prin prezența unei tumori mari, de peste 5 centimetri. De asemenea, cancerul s-a răspândit la mulți dintre ganglionii limfatici sau țesuturile din apropiere, cum ar fi pielea de deasupra sânului sau mușchiul de sub acesta.

În aceste cazuri, se recurge frecvent la chimioterapia neoadjuvantă. După cum am explicat mai sus, scopul este de a reduce dimensiunea tumorii, crescând astfel șansa de a salva sânul. Dacă aceasta nu este suficient de redusă, va trebui făcută o mastectomie radicală sau o excizie totală.

În unele cazuri, chimioterapia pentru cancerul de sân poate fi necesară și după intervenția chirurgicală, uneori până la un an. Există și cazuri în care se începe tratamentul cu intervenție chirurgicală și apoi se face chimioterapie.

Femei care luptă contra cancerului de sân
Chimioterapia este un tratament pentru diagnosticul oncologic. Măsurile preventive și de urmărire ajută la evitarea acestei situații.

Criterii de chimioterapie pentru cancerul de sân

Deși chimioterapia pentru cancerul de sân generează o serie de efecte secundare care pot fi foarte enervante, oferă beneficii importante pentru tratamentul bolii.

În general, este considerată o opțiune bună pe baza următoarelor criterii:

  • Cancer extins și avansat. Tinde să reapară, iar chimioterapia ajută la evitarea acestui risc.
  • Răspândire în ganglionii limfatici. Chimioterapia este aproape mereu obligatorie.
  • Persoane tinere cu cancere agresive
  • Starea de sănătate. Prezența bolilor de inimă, a diabetului și a altor afecțiuni limitează sau condiționează chimioterapia.
  • Nivelul HER2. Această măsurătoare este utilizată pentru a clasifica severitatea cancerului.
  • Preferințele pacientului. Părerea pacientului contează.

Mai puține efecte secundare

Chimioterapia pentru cancerul de sân este adesea intimidantă. Cu toate acestea, este important să clarificăm faptul că știința a avansat în acest domeniu. De aceea, tratamentele actuale fac efectele secundare mult mai ușor de tolerat.

În timpul tratamentului, este foarte important să aveți o alimentație adecvată, să vă odihniți suficient și să aveți grijă de sănătatea mintală. Toți acești factori contribuie la obținerea unor rezultate mai bune. De asemenea, este indicat să discutați cu persoane care au trecut prin aceeași situație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Piñeiro Fernández, J. (2004). ¿Debe el paciente conocer que tiene un cáncer?: nuestra experiencia en las pacientes con cáncer de mama. Revista Cubana de Cirugía, 43(1), 0-0.
  • Ariza Márquez, Y. V., Briceño Balcázar, I., & Ancízar Aristizábal, F. (2016). Tratamiento de cáncer de seno y farmacogenética. Revista Colombiana de Biotecnología18(1), 121-134.
  • Khosravi Shahi, P., Izarzugaza Perón, Y., Encinas García, S., Díaz Muñoz de la Espada, V. M., & Pérez Manga, G. (2008, January). Tratamiento adyuvante en el cáncer de mama operable. In Anales de Medicina Interna (Vol. 25, No. 1, pp. 36-40).
  • Ariza Márquez, Y. V., Briceño Balcázar, I., & Ancízar Aristizábal, F. (2016). Tratamiento de cáncer de seno y farmacogenética. Revista Colombiana de Biotecnología, 18(1), 121-134.
  • Carlson, J. J., & Roth, J. A. (2013). The impact of the Oncotype Dx breast cancer assay in clinical practice: a systematic review and meta-analysis. Breast cancer research and treatment141(1), 13-22.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.