Logo image
Logo image

Sarcina după legarea trompelor: este posibil?

4 minute
Puteți să obțineți o sarcină și după legarea trompelor. Uneori apare în mod natural, deoarece procedura eșuează. Alteori este posibil să faceți o intervenție chirurgicală de inversare.
Sarcina după legarea trompelor: este posibil?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Legarea trompelor este o metodă permanentă de contracepție. Deși se poate efectua o procedură de inversare, aceasta este complexă și nu are întotdeauna succes. Prin urmare, probabilitatea sarcinii este mult mai mică. În acest articol, vom discuta despre sarcina după legarea trompelor uterine.

Legarea trompelor implică tăierea, legarea sau blocarea trompelor uterine. Prin urmare, face ca atât ovulul, cât și sperma să nu se deplaseze către trompe, făcând imposibilă fecundarea.

Legarea trompelor este considerată o metodă de sterilizare feminină. Este sigură și eficientă în prevenirea concepției, dar una din 100 de femei poate rămâne însărcinată în mod natural după procedură.

Sarcina după legarea trompelor: este posibil?

Inversarea ligaturii tubare

Some figure

În general, legarea trompelor se face pentru a preveni sarcina permanent. Cu toate acestea, există o procedură chirurgicală pentru a o inversa, dar este destul de complexă și poate fi, de asemenea, foarte scumpă. De asemenea, nu funcționează întotdeauna.

Procedura de inversare este posibilă în funcție de modul în care a fost efectuată ligatura tubară, de modul în care s-a vindecat și de momentul în care a fost efectuată. Cu cât au existat mai puține leziuni ale trompelor uterine, cu atât mai mare este posibilitatea de a le reconstitui prin intervenție chirurgicală.

La fel, este necesar ca zonele trompelor uterine din apropierea ovarului să fie păstrate intacte și ca acestea să aibă o lungime minimă de 4 centimetri. Dacă tehnica utilizată a fost cauterizarea sau o procedură numită Essure, inversarea este imposibilă.

Cea mai ușoară procedură de inversare are loc atunci când ligarea tubară a fost făcută cu cleme sau inele tubare. Beneficiile și posibilele daune ale procedurii de inversare ar trebui evaluate împreună cu medicul. De asemenea, pacienta trebuie să analizeze și alte posibilități, cum ar fi fertilizarea in vitro.

Vedeți mai mult:

Boala celiacă și infertilitatea

Fertilizarea in vitro

Atunci când inversarea ligaturii tubare este imposibilă sau lipsită de beneficii, o alternativă bună este de a alege fertilizarea in vitro. Acesta este un tratament obișnuit și există o șansă de 50-70% de a obține sarcina.

Cu FIV nu mai este nevoie de trompele uterine. Această procedură permite colectarea ovulelor din ovar, fertilizarea, cultura embrionului și implantarea acestuia în uter.

Pentru ca o femeie să decidă dacă cea mai bună opțiune pentru a obține o sarcină este inversarea ligaturii tubare sau fertilizarea in vitro, este necesar să ia în considerare unele aspecte, cum ar fi următoarele:

  • Vârsta. O femeie sub 35 de ani rămâne însărcinată în mod natural mai ușor, dar șansa este de 15%. Dacă aveți peste 40 de ani, probabilitatea este de 5% și aveți, de asemenea, un risc de 40% de avort spontan.
  • Fertilitatea masculină. Este important ca cuplul să fie fertil. În caz contrar, o sarcină ar fi imposibilă în mod natural.
  • Contracepția viitoare. Dacă femeia dorește să aibă un singur copil, este posibil să fie nevoie să ia în considerare FIV. Numai dacă doriți să aveți mai mulți copii, merită să faceți o inversare a ligaturii tubare.

Posibilitatea sarcinii ectopice

Sarcina ectopică apare atunci când ovulul este fertilizat, dar se implantează într-un alt loc decât uterul. Cel mai frecvent, se implantează într-o trompă uterină. Ovulul fertilizat nu poate supraviețui și există, de asemenea, un risc de sângerare internă severă.

Un procent mic de femei cu ligatură tubară rămân însărcinate (aproximativ 1,5%). În cadrul acestui grup, o sarcină ectopică apare la aproximativ o treime dintre femei.

Atunci când există o inversare a ligaturii tubare, există și riscul unei sarcini ectopice. Aceasta acoperă 10-20% dintre femeile cu această procedură.

Pe de altă parte, sarcina heterotopică este una în care există un ovul fertilizat în uter și un altul în afara acestuia, simultan. Este foarte rară, dar incidența a crescut la 0,5 – 1% odată cu utilizarea tehnologiilor de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro.

Când să solicitați ajutor medical?

Some figure

Orice semne anormale după o ligatură tubară sau procedură de inversare trebuie raportate medicului. Fiți deosebit de vigilente la semne precum umflăturile, roșeața sau secrețiile în punctul în care a fost făcută incizia.

Suspiciunea de sarcină poate fi elucidată printr-un test la domiciliu. Cu toate acestea, medicul are posibilitatea de a efectua teste suplimentare pentru confirmarea sarcinii. Este necesar să cunoașteți foarte bine simptomele sarcinii ectopice și să solicitați ajutor medical dacă acestea apar.

Descoperiți și:

Cauzele astenozoospermiei și soluțiile existente

Inversarea ligaturii tubare: da sau nu?

Este important să evaluați cu atenție cea mai bună opțiune pentru sarcina după legarea trompelor. Pe baza datelor disponibile, rata maximă de succes a inversării se află în intervalul 60-80% la femeile cu vârsta sub 35 de ani care au avut legarea făcută cu până la doi ani înainte.

Fertilizarea in vitro are o rată de succes de până la 70% la femeile sănătoase sub 35 de ani. Acest lucru se realizează după un an de tratament. După cum puteți vedea, trebuie să țineți cont de toți factorii care intră în joc și să decideți care este cea mai bună opțiune în fiecare caz.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Suárez, J. P., & Maya, W. D. C. (2018). Prostatitis: revisión de una patología enigmática y su relación con la fertilidad masculina. Revista Urología Colombiana, 27(3), 233-42.
  • Liang, H. H., Vargas, J. S., Sánchez, A. G. H., & Mora, J. V. (2019). Embarazo ectópico: Revisión bibliográfica con enfoque en el manejo médico. Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica, 9(1), 28-36.
  • Sánchez, M. M. C., Blacio, D. N. C., Arteaga, M. J. H., & Santana, M. B. O. (2019). Recanalización de Trompas de Falopio por Técnica de Cirugía Endoscópica. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 3(1), 201-211.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.