Scaunele galbene: care sunt cauzele?
 

Scaunele galbene: care sunt cauzele?

Scaunele galbene sunt produse de prezența grăsimii în fecale. Acestea sunt asociate cu modificări ale tranzitului și absorbției intestinale.
Scaunele galbene: care sunt cauzele?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 17 februarie, 2023

Scaunele galbene la adulți provoacă adesea îngrijorare. Cauzele sunt multiple și, în general, coincid cu modificările tranzitului sau absorbției intestinale.

Deși grăsimea constituie o parte a compoziției materiei fecale umane, scaunele nu ar trebui să fie galbene. Prezența grăsimii în exces conferă un miros urât, flotabilitate și spumă, pe lângă culoarea caracteristică.

Cauzele variază de la episoade asociate cu alimentația sau stresul, până la patologii care afectează funcționarea intestinală, cum ar fi boala celiacă. De asemenea, și bolile hepatice sunt capabile să provoace acest simptom.

Scaunele galbene: care sunt cauzele?

Vom discuta despre cele mai frecvente cauze ale scaunelor galbene. Amintiți-vă că cel mai bine să consultați un profesionist pentru a afla originea modificării dacă aceasta nu dispare în scurt timp.

1. Consumul excesiv de grăsimi

Conform studiilor, excreția de grăsime în fecale este mai mică de 6 grame pe zi și rămâne constantă, chiar și la un aport de 100 până la 125 grame de grăsime pe zi.

O dietă cu un aport mare de grăsimi, mai mare de 125 grame, ar putea provoca scaune galbene, deoarece concentrația mare de lipide împiedică digestia corectă. În plus, acest tip de dietă modifică absorbția nutrienților și accelerează tranzitul intestinal. La evaluarea microscopică se observă prezența picăturilor de grăsime acumulate în fecale. Această afecțiune este cunoscută sub numele de steatoree.

2. Stresul

Stresul acționează direct asupra mastocitelor intestinale, provocând inflamarea intestinului și activarea sistemului imunitar, conform studiilor. Acest fapt favorizează o stare inflamatorie la nivelul mucoasei intestinale.

Inițial, poate exista o scădere a consistenței scaunului. În timp, absorbția grăsimilor este împiedicată și scaunul poate deveni galben.

Bărbat afectat de scaunele albe
Stresul și nervozitatea accelerează peristaltismul. De aceea există simptome intestinale înaintea episoadelor de anxietate.

3. Utilizarea medicamentelor

Există medicamente care pot provoca scaune galbene deoarece acționează prin scăderea absorbției de grăsime la nivel intestinal. Unul dintre ele este orlistatul, indicat pentru tratamentul obezității.

În mod similar, unele medicamente anti-diareice, cum ar fi subsalicilatul de bismut, pot face ca scaunele să fie galbene sau cenușii.

4. Boala celiacă

Boala celiacă este produsul intoleranței severe la gluten, care provoacă inflamație și malabsorbție intestinală. Acest lucru se întâmplă atunci când pacientul consumă alimente care conțin gluten. Aceste alimente includ grâul, secara și orzul. Malabsorbția intestinală rezultată în urma inflamației împiedică absorbția nutrienților și favorizează apariția diareii.

Cercetările arată că, în boala celiacă, scaunele pot fi apoase sau semiformate, de culoare cafeniu deschis, asemănătoare chitului sau uleioase și spumoase, cu un miros caracteristic rânced, neplăcut.

5. Sindromul de colon iritabil

În sindromul de colon iritabil, diareea cu scaune galbene are la bază alternanța episoadelor de constipație și diaree. Este o afecțiune cronică care este legată de episoade de stres. Simptomele sale includ dureri abdominale, balonare și gaze.

5. Infecțiile intestinale

Scaunele galbene sunt rezultatul inflamației pereților intestinali, care împiedică absorbția grăsimilor. Infecțiile intestinale pot fi bacteriene, virale sau parazitare. Acest fenomen este asociat în special cu Escherichia coli și Giardia lamblia.

Enterita cu Escherichia coli

Este o enterită relativ comună, care cauzează inflamarea intestinului subțire. Escherichia coli locuiește în mod natural în pereții intestinelor umane. Cu toate acestea, unele tulpini pot provoca intoxicații alimentare.

Consumul de alimente contaminate care nu au fost spălate și gătite corespunzător provoacă această boală. Se manifestă adesea prin diareea călătorului. Simptomele sunt după cum urmează:

  • Diaree cu scaune galbene, uneori cu mucus și sânge
  • Distensie abdominală
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Dureri abdominale difuze
  • Gaze
  • Febră

Giardioza

Giardioza este inflamația intestinului subțire cauzată de Giardia lamblia. La fel ca enterita, este cauzată de consumul de alimente sau apă contaminată. Se manifestă prin scaune galbene, diaree explozivă și foarte apoasă, colici intestinale, greață, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate.

6. Alterările ficatului sau ale vezicii biliare

Bolile de ficat, cum ar fi hepatita sau ciroza, scad cantitatea de bilă care intră în intestin. Bila este o substanță care este produsă în vezica biliară și eliberată în intestin pentru a facilita digestia grăsimilor prin emulsionarea acestora, conform studiilor.

Scăderea nivelului bilei în intestin duce la un deficit în digestia grăsimilor, determinând apariția scaunelor galbene sau albe. Alte simptome sunt durerea abdominală, balonarea, îngălbenirea pielii și urina închisă la culoare.

7. Problemele pancreatice

Aici vom include următoarele:

  • Pancreatită cronică
  • Fibroza chistică
  • Cancerul pancreatic
  • Blocarea ductului pancreatic

Pancreasul este responsabil de sintetizarea sucului pancreatic, care include enzime, cum ar fi lipaza pancreatică, eliberate în intestinul subțire pentru digerarea alimentelor. Absența sucului pancreatic poate provoca scaunele galbene.

Alte simptome ale disfuncției pancreatice sunt durerea în mijlocul abdomenului care se extinde spre spate, scăderea în greutate și alterarea metabolismului zahărului. În plus, pot apărea modificări ale culorii pielii și membranelor mucoase.

În pancreatita cronică, steatoreea este a doua cea mai frecventă manifestare după durere, conform cercetărilor. Boala se caracterizează prin scaune diareice, păstoase și foarte voluminoase.

 

Cancer de pancreas
Cancerul pancreatic este o patologie greu de diagnosticat, deoarece simptomele apar în stadiul avansat.

Scaunele galbene la copii

La copii, scaunele galbene, maro și verzi sunt comune. În ciuda a ceea ce cred mulți oameni, acest lucru nu reprezintă niciun pericol.

La nou-născuții, prezența scaunelor semisolide galben muștar în primele zile de viață este frecventă. Ele apar după expulzarea meconiului verde, corespunzător primei mișcări intestinale a nou-născutului, conform studiilor.

Studiile sugerează că ingestia formulelor hipoalergenice poate face ca scaunele să fie galben-verzui. Acestea sunt puțin mai lichide decât cele menționate mai sus. Odată ce copilul începe să mănânce alimente noi, scaunele se schimbă.

Când ar trebui să mergeți medic dacă aveți scaunele galbene?

Scaunele galbene sunt departe de culoarea caracteristică normală a materiei fecale. Prin urmare, ele denotă o modificare a fiziologiei intestinale. Mergeți la medic, mai ales dacă problema nu se ameliorează după 2 zile. Dacă aveți și febră, crampe, scădere în greutate, balonare sau mucus și sânge în scaun, nu mai amânați consultul medical.

Alimentația este cheia

Pentru a evita scaunele galbene, este de preferat să reduceți aportul de grăsimi și alimente procesate. De asemenea, consumați multă apă și alegeți produsele ușor digerabile, precum fructele, orezul alb, peștele și carnea de pui. Morcovii, cartofii dulci și turmericul pot provoca scaunele galbene.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.