Sciatica - 19 sfaturi esențiale de reținut
Sciatica reprezintă durerea ce poate afecta nervul sciatic. Acesta din urmă este cel mai lung nerv din corpul uman, pornind de la vertebrele lombare, traversând partea dorsală a coapselor și picioarelor și terminându-se la călcâie. În articolul de față îți vom prezenta câteva sfaturi pentru a trata sciatica.
Ce este sciatica?
Sciatica survine atunci când este exercitată o presiune asupra nervului sciatic, din cauza unei leziuni a vertebrei lombare, a unor contracții musculare din acea regiune sau a inflamației nervilor (nevrită). Durerile sciatice se pot manifesta în mai multe moduri:
- Furnicături ușoare în picioare
- Crampe, spasme sau dureri ce se întind de la talie spre genunchi
- Senzații de oboseală sau amorțeală
- Dureri cauzate de „șocuri electrice” în picioare, ce își pot schimba poziția încontinuu
- Dureri intense ce împiedică mișcarea
Sciatica afectează cel mai des:
- Persoanele care suferă de artroză sau osteoporoză
- Fumătorii
- Cei care ridică foarte des obiecte grele (de pildă la munca sau atunci când fac exerciții).
Sfaturi pentru a trata sciatica
Deși, în general, durerile intense trebuie tratate cu medicamente prescrise de către un specialist, mai jos îți oferim o serie de sfaturi pentru a trata sciatica, la care poți apela oricând ai nevoie. Iată câteva dintre cele mai bune opțiuni:
1. Comprese de cartofi piure
Prepară un piure din patru cartofi, iar apoi întinde-l pe o cârpă curată și aplică această cârpă pe regiunea lombară de parcă ar fi o compresă. Prinde-o cu o curea și las-o să acționeze până când piureul se răcește. Poți încerca acest remediu de mai multe ori în decursul zilei.
2. Masaj cu ceapă
Taie o ceapă în două și, folosind partea interioară, masează regiunea afectată cu mișcări circulare timp de zece minute. Aplică acest remediu o dată la fiecare oră și jumătate sau două ore.
3. Tratament cu frunze de varză
Aplică mai multe frunze de varză fierbinți pe regiune inflamată și lasă-le să acționeze până când se răcesc.
4. Compresă cu hamei
Fierbe niște hamei timp de zece minute și, asigurându-te mai întâi că îl poți suporta, înfășoară-l cu tifon în jurul regiunii afectate. Poți să acoperi hameiul cu o cârpă pentru a conserva căldura, iar apa în care l-ai fiert poate fi reutilizată (dar nu uita să o fierbi din nou).
5. Masaj cu ulei de susan și ghimbir
Masează-ți nervul sciatic cu un amestec format din două linguri de ulei de susan și o linguriță de ghimbir măcinat. În acest fel, te poți bucura de unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru sciatică.
Te-ar putea interesa și:
6. Masaj cu ulei de in sau ulei de pește
Masează regiunea inflamată cu mișcări circulare, folosind ulei de in sau ulei de pește.
7. Infuzie de valeriană și floarea pasiunii
Această infuzie ajută la relaxarea musculaturii jurul nervului sciatic, lucru foarte benefic dacă durerea este cauzată de presiunea exercitată de contracțiile musculare asupra acestui nerv.
8. Tinctură de ridichi
Taie 50 de grame de ridichi proaspete și, fără a le decoji, amestecă-le cu 1 litru de vin alb. Lasă amestecul să fermenteze timp de trei săptămâni, iar apoi bea câte două pahare pe zi—unul după prânz și celălalt după cină.
9. Remediu de anason, maghiran, rozmarin și mentă
Toarnă o cană de apă clocotită peste două vârfuri de cuțit de anason, două de maghiran, două de rozmarin și două de mentă, iar apoi lasă amestecul la infuzat timp de cinci minute. Încearcă acest remediu înainte de culcare.
10. Remediu de scoarță de salcie
Fierbe o bucățică de scoarță de salcie într-un litru de apă pentru 15 minute. Strecoară lichidul și bea câte o ceașcă la fiecare opt ore. Salicina din această scoarță va ameliora durerea provocată de sciatică.
11. Remediu de cimbru, urzică verde și sovârf
Amestecă o lingură de cimbru, una de urzică verde și una de sovârf cu un litru de apă. Fierbe amestecul timp de 15 minute, oprește focul, lasă amestecul să infuzeze, iar apoi strecoară. Bea acest lichid de două ori pe zi.
12. Remediu de rozmarin și oțet
Fierbe o mână de rozmarin în jumătate de litru de apă timp de cinci minute. Folosește o cârpă pentru a absorbi vaporii lichidului clocotit, iar apoi înmoaie această cârpă în oțet și masează cu ea regiunile afectate.
13. Remediu de tărâțe și mentă
În 300 cm3 de apă, amestecă o mână de tărâțe și o mână de mentă, iar apoi încălzește amestecul timp de opt minute. Înmoaie o cârpă în amestec, aplic-o pe regiunea afectată și lasă remediul să acționeze timp de o oră.
14. Remediu de vâsc
Adaugă o lingură de vâsc sub formă de pulbere într-o cană de apă clocotită și lasă amestecul la infuzat peste noapte. În dimineața următoare, reîncălzește-l și aplică-l pe regiunea afectată sub formă de compresă.
15. Remediu de ulei de măsline, gălbenele, pătlagină și hypericum
Ingrediente
- 1 l de ulei de măsline
- 150 de grame de gălbenele
- 100 de grame de pătlagină
- 200 de grame de hypericum
Instrucțiuni
- Amestecă toate ingredientele.
- Fierbe ușor amestecul timp de patru ore, lasă-l să se răcească, strecoară-l, toarnă-l într-un borcan de sticlă cu capac etanș și depozitează-l într-un spațiu întunecat timp de o lună.
- Îți poți masa regiunile afectate cu acest amestec, care este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru sciatică.
Îți recomandăm să citești și:
16. Remediu de frunze de pin, vin și miere
Pune câteva frunze de pin într-o sticlă de vin, lasă-le să marineze timp de zece zile, iar apoi adaugă o lingură de miere. Bea acest lichid înainte de culcare timp de 40 de zile consecutive.
17. Suc de cartofi și țelină, sfeclă sau morcovi: unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru sciatică
Amestecă niște suc de cartofi cu suc de țelină, sfeclă sau morcovi și bea câte un pahar în fiecare zi.
18. Apa
Apa este o opțiune foarte bună pentru a ameliora durerile provocate de sciatică, dar și pentru a-ți stimula circulația sanguină. Este foarte important să bei cel puțin doi litri de apă în fiecare zi.
19. Remediu de usturoi și lapte
Amestecă doi căței de usturoi făcuți piure cu o jumătate de ceașcă de lapte cald și bea acest amestec zilnic timp de o săptămână. Dar ai grijă – dacă iei medicamente anticoagulante, suferi de ulcer sau ai vreo hemoragie, nu este recomandat să consumi usturoi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Valat, J. P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1111/ijfs.13672
- Bertram Watson, W. (1912). The diagnosis and treatment of sciatica. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.2678.946
- Stafford, M. A., Peng, P., & Hill, D. A. (2007). Sciatica: A review of history, epidemiology, pathogenesis, and the role of epidural steroid injection in management. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/aem238
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.