Sedentarismul la copii: o epidemie
Sedentarismul la copii este o problemă în plină dezvoltare în aproape toate părțile lumii. De fapt, a fost chiar clasificat ca o epidemie. Această situație a apărut din cauza mai multor factori și este un potențial declanșator al viitoarelot probleme de sănătate de la vârsta adultă.
Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății a afirmat faptul că aproximativ 70% dintre băieții și până la 88% dintre fetele cu vârsta sub 10 ani nu se angajează în activitatea fizică de care au nevoie pentru vârsta lor. Asta înseamnă că lipsa de activitate fizică afectează, în medie, 79% dintre copii.
Activitatea fizică joacă un rol cheie în sănătate la toate vârstele. Cu toate acestea, în timpul copilăriei, este un factor esențial pentru dezvoltarea normală. Din acest motiv, există o mare îngrijorare în sectorul medical din cauza creșterii treptate a sedentarismului la copii. În acest articol, vom analiza mai îndeaproape această epidemie bizară.
Sedentarismul la copii: o epidemie
Cuvântul „sedentar” provine din rădăcina latină „sedentarĭus”, care înseamnă „a sta”. Inactivitatea fizică este definită în multe feluri. Cu toate acestea, una dintre cele mai acceptate definiții spune că o persoană este considerată sedentară dacă arde mai puțin de 150 de kilocalorii pe zi prin activitate fizică de intensitate moderată.
În cazul inactivității fizice la copii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit faptul că un copil este sedentar dacă se angajează în mai puțin de 60 de minute de activitate fizică pe zi. Mai multe studii indică faptul că marea majoritate a copiilor occidentali nu ating cota zilnică de activitate fizică.
Cel mai grav aspect este faptul că sedentarismul în copilărie este adesea însoțit de alți factori nocivi, cum ar fi nutriția nesănătoasă. Această combinație creează condițiile perfecte pentru a apariția unui număr mare de copii obezi, cu toate consecințele pe care le implică acest lucru.
Îți recomandăm:
Factori de risc
Mișcarea în timpul copilăriei este un factor decisiv în dezvoltarea psihomotorie. În plus, mișcarea este ceea ce permite copiilor să se descopere pe ei înșiși și lumea înconjurătoare. La rândul său, acest lucru influențează puternic dezvoltarea intelectuală și psihosocială.
De ce este activitatea fizică la copii atât de importantă în zilele noastre? Aceștia sunt câțiva dintre factorii care o influențează:
- Factori fiziologici. Cu cât copiii se apropie de pubertate, cu atât întreprind mai puține activități fizice. Locul lor este luat de activitățile intelectuale.
- Factori socioculturali. Schimbările și lipsa de disponibilitate a părinților influențează apariția sedentarismului la copii. De asemenea, mișcarea nu este suficient de stimulată la copii.
- Factori psihologici. Lipsa activității fizice limitează dezvoltarea abilităților. Acest lucru, la rândul său, face ca cei mici să fie mai sedentari din cauza percepției propriei incompetențe în activități care necesită abilități fizice.
Efectele sedentarismului la copii
Sedentarismul la copii are consecințe negative. Unele dintre ele au efecte pe termen lung. Printre alte probleme, cele mai importante sunt:
- Excesul de greutate și obezitatea. Lipsa exercițiilor fizice, mai ales dacă aceasta merge mână în mână cu o nutriție inadecvată, duce la excesul de greutate și la obezitate. Acest lucru crește riscul de boli cardiovasculare și diabet.
- Stagnarea dezvoltării psihosociale. Studiile au arătat faptul că cei care nu sunt activi fizic sunt mai puțin siguri de ei înșiși, au mai puține abilități sociale și, în general, au performanțe academice mai slabe.
- Dezvoltarea comportamentelor dependente. Noile tehnologii au un efect de dependență, în special asupra minților imature, cum ar fi cele ale copiilor. Acest lucru limitează dezvoltarea psihologică normală și poate duce la alte probleme de personalitate sau comportament.
Citește mai mult:
Lucruri de reținut
Nu este exagerat să spui că inactivitatea fizică poate dăuna semnificativ vieții unei persoane. Dacă cei mici nu își dezvoltă abilitățile fizice și intelectuale normale în concordanță cu vârsta lor, își construiesc o viață cu limitări serioase. De asemenea, dacă apar probleme precum excesul de greutate sau obezitatea, există un risc serios de boli cronice.
Adulții trebuie să ofere copiilor opțiuni de activitate fizică. Atât părinții, cât și profesorii joacă un rol esențial în acest sens. Poți lupta împotriva unui stil de viață sedentar prin schimbări ale stilului de viață. Copiii sunt în mod natural înclinați să se angajeze în activități fizice, iar primii ani din viața lor sunt cruciali în acest sens. Așadar, adulții ar trebui să-și susțină copiii în dorința lor de a explora lumea prin mișcare, jucându-se cu alți copii și intrând în contact cu natura.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Cigarroa, I., Sarqui, C., & Zapata-Lamana, R. (2016). Efectos del sedentarismo y obesidad en el desarrollo psicomotor en niños y niñas: Una revisión de la actualidad latinoamericana. Revista Univ. Salud, 18(1), 156-169.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.