Șervetele demachiante sau apă micelară pentru demachiere?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Șervetele demachiante sau apă micelară pentru demachiere? Deși ambele produse igienizează fața, doar unul dintre ele acționează în profunzime.
Când vine vorba de produse cu acoperire mare sau waterproof, pielea are nevoie de o curățare care să îndepărteze orice urmă de machiaj. Atât șervețelele umede, cât și soluțiile micelare au formule speciale pentru piele.
Pentru a garanta sănătatea pielii, este importantă utilizarea instrumentelor și ingredientelor eficiente și non-toxice. Care este alternativa potrivită pentru demachiere?
Recomandăm: 6 uleiuri naturale demachiante
Șervetele demachiante sau apă micelară pentru demachiere?
Mitul șervețelelor demachiante
Șervețelele demachiante sunt realizate din material nețesut, umezit în prealabil cu solvenți și emulgatori. Conțin surfactanți care igienizează pielea, dar nu curăță complet murdăria.
Consecința imediată este acumularea de reziduuri, înfundarea porilor și deteriorarea sănătății pielii.
În plus, șervețelele îndepărtează doar o parte din machiaj. Desigur, implică un pas suplimentar în igiena facială: spălarea pielii după utilizare.
Demachierea cu șervețele este utilă în caz de urgență, dar este contraproductivă:
- Provoacă acnee: persoanele cu tendință de apariție a coșurilor și a punctelor negre au probleme din cauza curățării incomplete.
- Rănesc părțile sensibile: por irita conturul ochilor și pot rupe genele. Pentru a demachia zona perioculară, trebuie folosite demachiante specifice, fără alcool și cu un pH compatibil cu aciditatea oculară, după cum explică revista Offarm.
- Au ingrediente agresive: unii producători folosesc substanțe chimice, crescând riscul de reacții adverse. O problemă comună este dermatita. Actas Dermo-Sifilográficos menționează butilcarbamatul de iodopropinil, un conservant prezent în șervețele care irită pielea.
De ce să folosim apă micelară?
Soluțiile micelare conțin apă purificată combinată cu elemente tensioactive, hidratante, astringente și antiinflamatoare, ideale pentru igiena facială profundă. Ingredientele vedetă sunt miceliile cu un pol lipofil și un pol hidrofil, care sunt solubile în apă.
Aceste molecule sunt cele care colectează particulele grase. Datorita concentrației reduse de ioni de magneziu și calciu, apa micelară este recomandată de dermatologi pentru îndepărtarea murdăriei de pe piele. Nu necesită clătire.
Soluții micelare:
- sunt ideale pentru pielea sensibilă: Journal of Cosmetic Dermatology evidențiază un studiu ce demonstrează eficacitatea și siguranța apei micelare pe pielea cu rozacee.
- protejează pielea de contaminare: publicația Dermatological Therapy susține că folosirea apei micelare alături de creme protectoare cu antioxidanți ține la distanță contaminarea cu particule nocive.
- funcționează cu orice machiaj: Asociația Columbiană de Dermatologie și Chirurgie Dermatologică demonstrează eficacitatea produsului pentru curățarea zilnică.
Ce sa alegem? Șervetele demachiante sau apă micelară?
Consultați cu medicul dermatolog pentru a obține sfaturi personalizate. În orice caz, apa micelară este mai eficientă decât șervețelele demachiante.
Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a subliniat într-un articol faptul că apa micelară este recomandată pentru pielea sensibilă, deoarece nu irită și favorizează hidratarea.
Există și avantajul ecologic, deoarece apa purificată nu produce deșeuri, așa cum fac șervețele care nu sunt biodegradabile.
Concluzie
Apele micelare și șervețelele demachiante sunt diferite în ceea ce privește eficacitatea. Cu toate acestea, nu există consecințe grave dacă ne ștergem fața cu șervețele în caz de urgență; important este să nu transformăm această acțiune într-un obicei.
Soluțiile micelare sunt mai bune. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) are un avertisment cu privire la utilizarea în siguranță a produselor cosmetice. Trebuie să citim etichetele pentru a cunoaște compoziția produselor și a descoperi modul corect de utilizare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bonet R, Garrote A. Belleza y cuidado de los ojos. Offarm. Vol. 25. Núm. 11. pp. 50-54. España; 2006. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-belleza-cuidado-ojos-13096630
- Capello C, Clanner Engelshofen B, Guertler A, Jøntvedt N, Reinholz M, Sager A. Resultados de eficacia y seguridad del agua micelar, crema y suero para la rosácea en comparación con un grupo de control. Revista de Dermatología Cosmética. Vol. 19. Núm. 10. pp. 2627-2633. Reino Unidos; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/611c7c8e-1ca8-37a5-a40b-ea5a62e46358/?utm_source=desktop
- Conde Salazar L, González Muñoz P, Vañó Galván S. Dermatitis alérgica de contacto a cosméticos. Actas Dermo-Sifilográficas. Vol. 105. Núm. 9. pp. 822-832. España; 2014. https://www.actasdermo.org/es-dermatitis-alergica-contacto-cosmeticos-articulo-S0001731014000428
- Day K, Hawkins S, Liu M, Tazzioli J. Compatibilidad piel sensible del agua micelar. Revista de la Academia Americana de Dermatología. Vol. 76. Núm. 6. Estados Unidos; 2017. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(17)31391-9/fulltext#relatedArticles
- Lee J, Lee J-H, Oh S, Park J, Park S. Cuidado de la piel contra la contaminación: investigación sobre formas efectivas de proteger la piel de las partículas. Terapia Dermatológica. Vol. 34. Núm. 4. Estados Unidos; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/3efb465b-9c49-3c43-9bdb-1fd3be21afa5/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B2e22e590-2796-43f0-8aa4-106261e93bac%7D
- ¿Qué es el agua micelar? Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Cosmética. Colombia; 2020. https://dev.asocolderma.org.co/otras-noticias-home-pacientes-iz/que-es-el-agua-micelar
- Uso seguro de los cosméticos. Administración de Alimentos y Medicamentos. Estados Unidos; 2022. https://www.fda.gov/cosmetics/resources-consumers-cosmetics/uso-seguro-de-los-cosmeticos
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.