Sexualitatea la vârstă înaintată
Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López
Există multe mituri despre sexualitate, iar unul dintre cele mai răspândite este faptul că aceasta dispare la bătrânețe. Cu toate acestea, nu trebuie să fie așa. În multe cazuri, atât bărbații, cât și femeile se pot bucura de o experiență plăcută la sfârșitul etapei reproductive. Ce înseamnă sexualitatea la vârstă înaintată?
Există femei care afirmă că viața lor sexuală a atins punctul maxim după ce s-a încheiat stadiul reproductiv. La fel, există bărbați care se bucură mai mult de sexualitatea lor după vârsta de 50 de ani.
Termenul „sexualitate” cuprinde multe aspecte ale vieții unei persoane. Astfel, dr. Herrera – șef al Serviciului de Geriatrie din Chile – a subliniat conceptul de sănătate sexuală:
„Expresia psihologică a emoțiilor și angajamentului care necesită cea mai mare cantitate și calitate a comunicării între parteneri, într-o relație de încredere, iubire, împărtășire și plăcere, cu sau fără relații sexuale.”
Cu alte cuvinte, viața sexuală nu implică doar actul sexual, ci și alte expresii de afecțiune care ajută la unirea partenerilor.
Sexualitatea la vârstă înaintată: schimbări la bătrânețe
Este normal ca, pe măsură ce corpul se modifică, și organele sexuale suferă unele modificări. În cazul bărbaților, modificările sunt următoarele:
- Erecții mai lente
- Orgasm de scurtă durată
- După ejaculare, o scădere mai rapidă a erecției
- O perioadă refractară mai lungă după ejaculare
La femei, schimbările pot fi:
- Mai puțină lubrifiere vaginală
- Mai puțină sensibilitate a clitorisului
- Durată mai scurtă a orgasmului
- Mai puține contracții orgasmice
- Epuizarea rapidă după orgasm
- Scăderea hormonilor care creează plăcerea sexuală
Mai multe informații: Cauzele disfuncției sexuale feminine
Alte modificări ale sexualității la bătrânețe
Există 4 faze ale ciclului de răspuns sexual și toată suferă modificări.
La bărbat, schimbările sunt:
- În timpul fazei de excitare, este nevoie de mai mult timp pentru a obține o erecție, care poate avea mai puțină fermitate decât în anii tinereții.
- Faza de platou va dura mai mult, deoarece mușchiul cremaster își pierde puterea.
- Faza de orgasm este de durată mai scurtă, iar volumul de lichid seminal scade.
- Volumul penisului se pierde mai rapid în timpul fazei de rezoluție, în timp ce perioada refractară este prelungită.
Modificări la femei:
- În timpul fazei de excitare, lubrifierea scade.
- În faza de platou, ridicarea uterului scade.
- În faza de orgasm, apar contracții, dar mai slabe. Ele pot fi chiar dureroase.
- Faza de rezoluție este mai lungă decât la femeile tinere, iar capacitatea de a avea mai multe orgasme este redusă.
Tratament și prevenție
Factorii indicați, așa cum am menționat, nu trebuie să fie sfârșitul vieții sexuale la bătrânețe. Deși studiile arată că se observă o scădere a frecvenței exercitării funcției sexuale, totul depinde de o bună sănătate fizică și psihică.
Patologiile cronice sau consumul anumitor medicamente afectează comportamentul sexual al persoanelor în vârstă, fie pentru că pot altera sistemul hormonal, fie din alte motive.
Citiți și: 2 probleme sexuale masculine și soluții
Există diferite tipuri de tratamente. În prezent, există terapie sexuală pentru vârstnici, utilizarea de testosteron, medicamente injectabile sau orale, dispozitive de tumescență în vid și tratamente chirurgicale, printre altele.
Multe dintre disfuncțiile sexuale la vârstnici apar din cauza ignoranței, sentimentelor de inutilitate și așteptărilor false.
Medicul menționat mai sus aduce în discuție și recomandările lui Masters și Johnson:
- Bucurați-vă de sănătate.
- Apreciați sexualitatea.
- Alegeți un partener.
Urmând aceste recomandări, vă puteți bucura de o viață sexuală deplină la bătrânețe și veți demonstra că sexualitatea nu dispare niciodată, deoarece se termină doar cu moartea și nu se reduce doar la actul sexual.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Amor, sexualidad e inicio de nuevas relaciones en la vejez: percepción de tres grupos etarios. (2012). Psychologia. Avances de La Disciplina. https://doi.org/10.21500/19002386.1185
- Herrera P., A. (2003). SEXUALIDAD EN LA VEJEZ: ¿MITO O REALIDAD? Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/s0717-75262003000200011
- Loreto, C. (2006). La sexualidad en la vejez. Índice: Revista de Estadística y Sociedad.
- Caridad, L. B. (2013). La sexualidad en el adulto mayor / Sexuality in the elderly. Revista Cubana de Enfermería VO – 29.
- Orozco Mares, I., & Rodriguez Marquez, D. D. (2006). Prejuicios y actitudes hacia la sexualidad en la vejez. Psicologia y Ciencia Social.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.