Logo image
Logo image

Sexul la bătrânețe: ce se întâmplă?

3 minute
Deși schimbările fizice și psihologice ce apar la bătrânețe afectează sexualitatea, acest lucru nu înseamnă sfârșitul vieții amoroase. Ce ar trebui să știi despre asta?
Sexul la bătrânețe: ce se întâmplă?
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Există încă multe mituri despre sexualitate și unul dintre cele mai răspândite este faptul că dispare la bătrânețe. De fapt, este valabil chiar opusul. Află totul despre sexul la bătrânețe în rândurile de mai jos!

Există femei care spun că viața lor sexuală a început să prospere după încheierea etapei reproductive. De asemenea, există mulți bărbați care cred că după 50 de ani, sexualitatea lor va dispărea. În realitate, se poate întâmpla opusul.

Termenul „sexualitate” este amplu și cuprinde multe aspecte ale vieții unei persoane. Dr. Herrera, șeful Serviciului de geriatrie din Chile, a subliniat faptul că definiția conceptului de sănătate sexuală este următoarea:

„Expresia psihologică a emoțiilor și a angajamentului, care necesită cea mai mare cantitate și calitate a comunicării între parteneri, într-o relație bazată pe încredere, dragoste, împărtășire și plăcere, cu sau fără act sexual”.

Prin urmare, viața sexuală nu implică doar relații sexuale. Aceasta include și alte expresii ale afecțiunii ce contribuie la apropierea cuplurilor.

Sexul la bătrânețe: ce se întâmplă?

Pe măsură ce corpul se schimbă, este complet normal ca și organele sexuale să sufere anumite modificări atunci când îmbătrânim. În cazul bărbaților, modificările sunt după cum urmează:

Te-ar putea interesa:

Disfuncțiile sexuale la diabetici

Some figure
Inevitabil, la bătrânețe există schimbări care afectează sexualitatea bărbaților și a femeilor. Cu toate acestea, bătrânețea nu înseamnă că a sosit sfârșitul vieții sexuale.

La femei, schimbările pot fi:

  • Mai puțini hormoni care creează plăcere sexuală
  • Mai puțină lubrifiere vaginală
  • Durată mai scurtă a orgasmelor
  • Mai puține contracții orgasmice
  • Desensibilizarea clitorisului
  • Adormit rapid după orgasm

Alte modificări ce afectează sexul la bătrânețe

Există patru faze în care apar schimbări în ciclul de răspuns sexual.

La bărbați, aceste modificări sunt următoarele:

  • Este nevoie de mai mult timp pentru a obține o erecție, care poate fi, de asemenea, mai puțin fermă decât la vârste mai mici.
  • Faza de platou este mai lungă, deoarece mușchiul cremaster își pierde forța.
  • Faza de orgasm este mai scurtă și există un volum mai mic de lichid seminal.
  • Volumul penisului scade mai repede în timpul fazei de rezoluție.
  • Perioada refractară este prelungită.

Modificări la femeile în vârstă:

Când vine vorba de femei, fazele sunt similare, dar intensitatea nu este aceeași:

  • În timpul fazei de excitare, lubrifierea scade.
  • În faza de platou, nivelul uterului scade.
  • În faza orgasmului există contracții, dar în număr redus și cu intensitate mai mică. Ele pot deveni chiar dureroase.
  • Faza de rezoluție este mai lungă decât la femeile tinere.
  • Capacitatea de a avea orgasm multiplu este redusă.

Tratament și prevenire

Factorii menționați mai sus nu trebuie să însemne sfârșitul vieții sexuale la bătrânețe. Studiile arată că, odată cu vârsta, oamenii fac sex din ce în ce mai rar. Cu toate acestea, este foarte important să te menții în formă atât fizic, cât și psihic.

În unele cazuri, oamenii nu mai pot face sex din cauza unor patologii cronice. Mai mult, consumul anumitor medicamente afectează comportamentul sexual al persoanelor în vârstă. Aceste substanțe pot influența funcționarea sistemului hormonal.

În prezent, există mai multe tratamente care pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții sexuale la bătrânețe. De asemenea, ar trebui să adopți obiceiuri de viață sănătoase.

Unul dintre tratamente este terapia sexuală pentru vârstnici, de exemplu. De asemenea, utilizarea testosteronului, a medicamentelor injectabile sau orale, a dispozitivelor de pompare în vid și a tratamentelor chirurgicale sunt alte opțiuni pentru îmbunătățirea vieții sexuale la bătrânețe.

Citește și:

Cum să te bucuri de sex satisfăcător și sigur

Some figure

În ciuda a ceea ce mulți oameni cred, medicul Llanes subliniază faptul că multe dintre disfuncțiile sexuale la bătrânețe apar din cauza ignoranței. Pot exista și sentimente de handicap, precum și așteptări false.

Specialistul menționează, de asemenea, recomandările lui Masters și Johnson. Aceștia afirmă că există trei pași necesari pentru a te bucura de o viață sexuală fructuoasă la bătrânețe:

  • Bucură-te de sănătate
  • Apreciază sexualitatea
  • Prețuiește-ți partenerul
Urmând aceste recomandări, te poți bucura de o viață sexuală activă la bătrânețe. Sexualitatea nu dispare odată cu înaintarea în vârstă. Doar moartea poate răpi această caracteristică umană de bază, care nu se reduce doar la actul sexual.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Amor, sexualidad e inicio de nuevas relaciones en la vejez: percepción de tres grupos etarios. (2012). Psychologia. Avances de La Disciplina. https://doi.org/10.21500/19002386.1185
  • Herrera P., A. (2003). SEXUALIDAD EN LA VEJEZ: ¿MITO O REALIDAD? Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/s0717-75262003000200011
  • Loreto, C. (2006). La sexualidad en la vejez. Índice: Revista de Estadística y Sociedad.
  • Caridad, L. B. (2013). La sexualidad en el adulto mayor / Sexuality in the elderly. Revista Cubana de Enfermería VO – 29.
  • Orozco Mares, I., & Rodriguez Marquez, D. D. (2006). Prejuicios y actitudes hacia la sexualidad en la vejez. Psicologia y Ciencia Social.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.