12 sfaturi înainte de programarea la medic
 

12 sfaturi înainte de programarea la medic

Pregătirea înainte de o programare medicală înseamnă adunarea tuturor informațiilor de sănătate relevante și organizarea ideilor pentru a comunica în mod optim.
12 sfaturi înainte de programarea la medic
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Pregătirea înainte de programarea la medic este o decizie inteligentă. Acest lucru vă permite să profitați la maxim de întâlnirea cu medicul și împiedică omiterea datelor sau detaliilor importante.

Erorile și inexactitățile sunt evitate. La consultație trebuie să mergeți cu ideile în ordine. În acest fel, medicul va avea mai multe date corecte pentru a ști cum să procedeze. Notați întrebările care trebuie adresate și furnizați informații specifice despre tratamentele în curs.

12 sfaturi înainte de programarea la medic

Pregătirea înainte de programarea la medic înseamnă compilarea informațiilor care trebuie furnizate și exprimarea clară a disconfortului. Pentru a ușura întregul proces, urmați sfaturi de mai jos!

1. Motivul principal al vizitei medicale

Primul lucru de luat în considerare atunci când vă pregătiți pentru o programare medicală este motivul acesteia. În general, există trei tipuri de consultații: inițială sau la un medic nou, pentru simptome și pentru un control general.

La o întâlnire inițială sau la un medic nou, scopul principal este de a vă informa asupra stării de sănătate și de a comunica un anumit eveniment. La un control, obiectivul este monitorizarea schimbărilor care au intervenit de la ultima întâlnire.

Scopul unui control general este actualizarea informațiilor și verificarea stării generale de sănătate. Medicul trebuie să fie informat despre evenimentele care au avut loc în ultimul an, chiar dacă acestea nu par relevante.

2. Lista de preocupări

Atunci când aveți preocupări specifice legate de sănătate, medicamente, evoluția unei afecțiuni preexistente sau un eveniment anume, faceți o listă. Aceasta trebuie să conţină toate problemele care generează îngrijorare.

Medic care consultă un pacient
Medicii își încurajează pacienții să facă liste cu întrebări pe care să le dezbată în cadrul consultației.

3. Fișa medicală

Unul dintre documentele care trebuie luate la consult este fișa medicală. Uneori, medicul o are deja în format digital. Și pacientul trebuie să cunoască aceste date.

4. Informații despre istoricul medical

La o primă vizită sau la un control, medicul trebuie informat cu privire la istoricul relevant. Prin urmare, este necesar să prezentați acest dosar. De asemenea, este foarte important să-i spuneți medicului ce tratamente urmați în prezent. Menționați și dacă în ultimul an ați apelat la tratamente estetice.

5. Informații despre medicamente

Acesta este un alt aspect fundamental. Păstrarea unei liste cu medicamentele pe care le luați este esențială.

Trebuie notate denumirile exacte, dozele, de la ce dată sunt utilizate și pentru ce afecțiune au fost prescrise. Lista trebuie să includă, de asemenea, suplimentele, medicamentele alternative sau naturiste, remediile la domiciliu și tot ceea ce ați ingerat sau aplicat în scopuri terapeutice.

6. Documente relevante

Pe lângă documentele acreditate de sistemul de sănătate, luați cu voi rezultatele testelor sau ale analizelor recente care nu au fost văzute până acum de medic sau care sunt de o importanță majoră.

7. Raportarea evenimentelor de sănătate

Dacă doriți să profitați la maxim de programarea medicală, cel mai bine este să raportați evenimentele de sănătate cât mai corect posibil. Metodă numită OPQRST (acronimul în limba engleză) permite realizarea unui raport complet. Se aplică după cum urmează:

  • O: Originea evenimentului: ce făceați când a început durerea? Durerea este bruscă, graduală sau cronică?
  • P: Declanșarea problemei: durerea se ameliorează sau se agravează în anumite circumstanțe?
  • Q: Nivelul durerii: durerea este gravă, surdă, ascuțită?
  • R: Regiunea durerii: unde este localizată durerea în corp? Provine din alte părți ale corpului sau radiază?
  • S: Severitatea durerii: evaluați durerea de la 1 la 10.
  • T: Momentul evenimentului: când a apărut durerea?

8. Jurnal de simptome

Fie că este vorba de o durere sau de un alt tip de anomalie, cel mai bine este să înregistrați simptomele într-un mod foarte detaliat. Pregătirea înainte de o programare medicală implică păstrarea clară a următoarelor informații:

  • Există durere? Dacă există, aplicați metoda OPQRST.
  • În ce zonă a corpului ați detectat o anomalie?
  • Care sunt caracteristicile anomaliei detectate?
  • Care este data aproximativă sau exactă la care ați detectat durerea?
  • Există și alte simptome asociate cu durerea principală?
  • Ce acțiuni ați întreprins pentru a ameliora problema?

9. Informații despre stilul de viață

Este necesar să-i oferiți medicului câteva informații generale, dar relevante cu privire la stilul de viață:

  • Tipul de dietă
  • Activitatea fizică
  • Consumul de tutun, alcool sau droguri
  • Tiparele de somn
  • Evenimentele sau situațiile curente care pot cauza stres

10. Pregătiți întrebările

Faceți o listă de întrebări relevante pe care să le adresați medicului. Stabiliți priorități și puneți întrebări concrete.

11. Organizați totul în avans

Cel mai bine este să pregătiți toate documentele și notele cu o zi înainte de programare. Mergeți la consultație cu ceva timp înainte de ora programată. Puteți lua un însoțitor.

12. Luați notițe

O programare medicală implică uneori un flux mare de informații. Prin urmare, notați ceea ce considerați important.

Medic care vorbește cu un bărbat
Atât medicul, cât și pacientul pot nota datele relevante, astfel încât acestea să nu fie uitate după programare.

Întrebări utile de adresat medicului

O bună comunicare cu medicul este foarte importantă pentru ca totul să meargă fără probleme. O parte a acestei comunicări sunt întrebările pe care pacientul trebuie să le pună.

Cel mai indicat este să țineți cont de următoarele variabile:

  • Boli sau simptome: semnificația semnelor și natura bolii, plus așteptări și prognostic
  • Medicamente: beneficiile și riscurile, precauțiile, denumirile alternative și variantele generice
  • Teste: pregătire specială sau riscuri
  • Tratament: obiectiv, durată, beneficii și dezavantaje, eficacitate, opțiuni alternative

Onestitate

Dincolo de pregătirea înainte de programarea la medic, este important să fiți conștienți de faptul că datele nu trebuie ascunse, minimizate sau denaturate. Onestitatea este esențială, atât pentru a construi încredere, cât și pentru a aborda în mod adecvat problema.

Deși consultațiile medicale sunt limitate ca durată timp, acest lucru nu ar trebui să fie un obstacol în a pune întrebările necesare. Pacientul are tot dreptul să știe ceea ce i se întâmplă și să înțeleagă ce face medicul lui pentru el.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wahren, C. G., & De Cunto, C. (2004). Medicinas alternativas: un tema que no puede ser ignorado. Arch Argent Pediatr, 102(2), 85-7.
  • Eloge, J., Napier, T. C., & Dantz, B. (2018). OPQRST (U): Integrating substance use disorders or “Use” into the medical history. Substance abuse, 39(4), 505-508.
  • Bustos, R. E. (2019). Aproximaciones antropológicas de la biomedicina desde un enfoque intercultural de la cita médica. Antropología: Cuadernos de Investigación, (22), 74-84.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.