Logo image
Logo image

7 sfaturi pentru a elimina musculițele de fructe sau oțet

5 minute
Sunt un dăunător foarte des întâlnit în grădină sau bucătărie, fiind atrase de fructele coapte sau resturile de mâncare. Descoperiți cele mai bune metode pentru a scăpa de musculițele de oțet sau fructe!
7 sfaturi pentru a elimina musculițele de fructe sau oțet
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 22 noiembrie, 2022

Uneori, uităm o jumătate de fruct în frigider sau pe blat. După câteva zile, camera este plină de musculițe. Descoperiți 7 sfaturi pentru a elimina musculițele de fructe sau oțet!

Musculițele de oțet sunt insecte mici care zboară deasupra materiei organice în descompunere, putrezire sau fermentare. Ele pot contamina alimentele, deoarece poartă germeni. Pentru a evita apariția lor, igiena trebuie să fie strictă, mai ales în zonele în care se acumulează resturi alimentare.

De ce apar musculițele de fructe sau oțet?

Aceste muște caută alimente în descompunere pentru a-și depune ouăle și pentru a se hrăni, în special fructe și legume bogate în fructoză: de exemplu, banane, struguri, pepene galben sau dovleac.

Femelele sunt capabile să depună aproximativ 500 de ouă în același timp.

Ouăle eclozează în 24 de ore. O zi mai târziu, muștele ajung deja la vârsta adultă și sunt capabile să se reproducă din nou. Dacă acest dăunător enervant nu este atacat, nu dispare. În spațiile prost igienizate în care se acumulează resturi de alimente există foarte multe musculițe.

Musculițele de oțet apar cel mai mult vara și la începutul toamnei. Ele preferă mediile calde și umede.

Riscuri pentru sănătate

Muștele nu sunt un risc mare pentru sănătate, dar sunt purtătoare de germeni. Ele lasă pe suprafețe și alimente diverse microorganisme care, dacă sunt ingerate, pot transmite boli digestive, cum ar fi salmonella. Din acest motiv, este important să dezinfectăm zonele cu muște, să igienizăm fructele și legumele și, bineînțeles, să le aruncăm pe cele infectate. Muștele de fructe sunt adesea confundate cu alți dăunători similari.

Au o culoare maro închis sau deschis și ochi roșiatici.

7 sfaturi pentru a elimina musculițele de fructe sau oțet

Există mai multe moduri de a face față musculițelor; unele dintre ele implică substanțe toxice și chimice, așa că este important ca acestea să nu fie la îndemâna copiilor. În plus, se recomandă folosirea mănușilor și igienizarea imediată a mâinilor.

1. Capcane cu oțet

Aceasta este o metodă foarte recomandată pentru a elimina musculițele de fructe. Oțetul de mere este unul dintre cei mai mari dușmani ai musculițelor.

Amestecați într-un pahar puțin oțet cu câteva picături de detergent de vase și puneți-l în locul cu insecte. Muștele vor fi atrase de mirosul de oțet și se vor prinde în detergent.

O alternativă la acest truc este să luați un recipient și să turnați oțet de mere în el. Puneți folie de plastic deasupra și faceți găuri mici în ea cu o scobitoare sau o furculiță. Insectele vor intra, dar nu vor mai ieși.

Some figure
Oțetul de mere este un remediu natural pentru această problemă.

2. Capcane cu alcool

Muștele de fructe sunt atrase de alcool, așa că folosiți o sticlă de bere sau vin pe post capcană. Lăsați o sticlă deschisă pe blat. Opțional, adăugați câteva picături de detergent. Gâtul subțire al recipientului acționează ca o capcană.

Fructele sau legumele care au provocat apariția muștelor pot fi folosite pentru combaterea lor. Puneți câteva bucăți într-un pahar, împreună cu câteva picături de vin sau oțet. Formați un con din hârtie și puneți-l deasupra. Acesta trebuie să aibă o deschidere mică în vârf.

3. Drojdie

Într-un recipient cu puțină apă, puneți un pachet de drojdie activă și o lingură de zahăr pentru a atrage insectele. Odată ce se lipesc de amestec, aruncați-l și, dacă este necesar, puneți altul în loc.

Descoperiți: Sfaturi FDA pentru depozitarea în siguranță a alimentelor

4. Înălbitor

Dacă problema este canalizarea, folosiți înălbitor pentru a elimina musculițele. Diluați produsul în apă, conform instrucțiunilor producătorului. Această metodă nu este cea mai bună, deoarece poate ucide adulții, dar nu și larvele sau ouăle. Exista produse comerciale specifice pentru dezinfectarea țevilor.

5. Capcane lipicioase

Dacă niciunul dintre sfaturile de mai sus nu a funcționat, achiziționați capcane lipicioase pentru insecte. Ele sunt utile pentru mai multe specii, inclusiv muștele de fructe. Vizitați magazinele de bricolaj.

Este important să însoțiți procesul cu o igienizare imediată a spațiului.

6. Spray-uri

Aceste spray-uri ar trebui folosite doar ca ultimă soluție, deoarece multe au efecte secundare și nu sunt ecologice. Consultați instrucțiunile produsului și utilizați-l cu precauție în zonele infestate. Larvele nu vor fi distruse.

7. În grădină

Musculițele de fructe pot ataca recoltele din grădină. Pentru a le combate, folosiți metodele deja menționate. Dacă se poate, puneți capcanele la umbră.

Este important să nu lăsați apă în diverse recipiente. În plus, nu uitați că mirosul puternic de ceapă funcționează ca un repelent!

Some figure
Mirosul cepei funcționează ca un repelent pentru muște.

Cum să preveniți apariția musculițelor de fructe sau oțet?

Este mai ușor să preveniți infestarea decât să eliminați insectele. Adoptați măsuri stricte de igienă în bucătărie, în grădină și în spațiile cu resturi alimentare.

  • Chiuvetă și blat: evitați să lăsați fructele mușcate sau tăiate expuse la aer. Scoateți în mod regulat resturile de mâncare din chiuvetă.
  • Coșuri de gunoi: este important ca acestea să aibă un capac care să se potrivească bine. Curățați-le frecvent și schimbați punga înainte să se acumuleze prea multe alimente în descompunere.
  • Reciclare: nu uitați de coșurile de reciclare. Cutiile, sticlele și borcanele trebuie spălate înainte de aruncare.
  • Sertare: curățați-le din când în când, alături de alte piese de mobilier. De asemenea, aveți grijă de zonele dificile, cum ar fi în spatele și sub frigider, unde alimentele tind să cadă și să se acumuleze.
  • Păstrarea fructelor: acoperiți aceste alimente și puneți-le în locuri răcoroase, mai ales dacă au mult zahăr.
  • Atenție la cumpărături: dacă în magazin există muște, evitați să alegeți produse din acel loc. Acasă, curățați bine fructele și legumele, deoarece pot avea larve și ouă.
  • Lichide: la vărsarea lor, zona trebuie curățată și dezinfectată imediat. În livezi sau grădini, îndepărtați fructele căzute înainte ca acestea să putrezească pe pământ.

Descoperiți: Cum se identifică și tratează mușcăturile de acarieni?

Aveți răbdare pentru a elimina musculițele de oțet sau fructe

Deși este un dăunător enervant și nesănătos, nu va rezista la temperaturi scăzute. Iarna, musculițele dispar. De asemenea, durata de viață a acestor insecte este de aproximativ două săptămâni.

Totuși, este important să rezolvați problema. Instalați plase de țânțari la ferestre și stingeți luminile noaptea. De asemenea, puteți pune o lumânare lângă un amestec de apă și detergent. Când musculițele se apropie, focul le arde aripile și detergentul le îneacă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DÍAZ, Leonardo M., MURÚA, Fernando A., ACOSTA, Juan. C., ESCOBAR, Jorge M.,  Capacidad dispersiva de Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae) entre valles agrícolas en San Juan, Argentina. Revista de la Sociedad Entomológica Argentina [Internet]. 2008;67(1-2):155-161. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=322028482014
  • Nolasco, Norma, Lannacone, José,  Fluctuación estacional de moscas de la fruta anastrepha spp. y ceratitis capitata (wiedemann, 1824) (diptera: tephritidae)en trampas mcphail en Piura y en Ica, Perú. Acta Zoológica Mexicana (nueva serie) [Internet]. 2008;24(3):33-44. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57524303
  • Porras, Luis, Lecuona, Roberto,  Estudios de laboratorio para el control de Ceratitis capitata (Wiedmann) (Diptera: Tephritidae) (Mosca del Mediterráneo) con Beauveria bassiana. Agronomía Costarricense [Internet]. 2008;32(2):119-128. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43632207
  • Rivera, Henrry. “Identificación Preliminar de Las Principales Especies de Mosca de La Fruta y Sus Hospederos En Ongón, Pataz, La Libertad.” Universidad Nacional de Trujillo (2017): 1–34. Disponible en: https://www.midagri.gob.pe/portal/download/pdf/herramientas/cendoc/videoconferencias/2011/moscas_fruta_proy_sanitario_17nov11.pdf
  • Vanegas-Carrillo R, Ramírez-Dávila JF, Rivera-Martínez R. Spatial distribution of the Mexican fruit fly complex (Anastrepha spp.) (Diptera: Tephritidae) in Michoacán, México. Rev. Colomb. Entomol. [Internet]. 2021Apr.29 [cited 2021Oct.1];47(1):1-8. Available from: https://revistacolombianaentomologia.univalle.edu.co/index.php/SOCOLEN/article/view/7715
  • Ros, J P., Olivero, J., Castillo, E., (2002). Mejora de mosqueros atrayentes y sistemas de retención contra la mosca Mediterránea de la fruta Ceratitis capitata Wied. Cómo hacer de la buena técnica del trampeo masivo una herramienta para controlar esta plaga. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/28160468_Mejora_de_mosqueros_atrayentes_y_sistemas_de_retencion_contra_la_mosca_Mediterranea_de_la_fruta_Ceratitis_capitata_Wied_Como_hacer_de_la_tecnica_del_trampeo_masivo_una_buena_herramienta_para_controlar

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.