Sfaturi FDA pentru depozitarea în siguranță a alimentelor
 

Sfaturi FDA pentru depozitarea în siguranță a alimentelor

Aveți îndoieli cu privire la cel mai bun mod de a păstra și depozita alimentele? În acest articol, vă oferim sfaturile aprobate de FDA!
Sfaturi FDA pentru depozitarea în siguranță a alimentelor
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) este agenția guvernamentală care este responsabilă de asigurarea sănătății publice prin reglementarea medicamentelor, vaccinurilor, cosmeticelor și alimentelor, printre alte produse. În acest articol, vă împărtășim recomandările sale privind depozitarea în siguranță a alimentelor acasă.

FDA oferă recomandări și informații, astfel încât oamenii să aibă practici sănătoase acasă. De asemenea, oferă instrucțiuni privind produsele care sunt aprobate ca fiind sigure pentru uz uman.

Importanța depozitării adecvate a alimentelor

Păstrarea corectă a alimentelor este esențială pentru a evita bolile cauzate de bacterii și ciuperci. Scopul este de a preveni îmbolnăvirea oamenilor din cauza unor microorganisme precum Salmonella sau E. coli.

De asemenea, depozitarea corectă a alimentelor previne apariția dăunătorilor în bucătărie, precum muștele, șoarecii sau gândacii. Pe de altă parte, în chestiuni practice, ajută la organizare și facilitează prepararea mâncării.

5 sfaturi pentru depozitarea în siguranță a alimentelor în frigider

În general, alimentele care necesită refrigerare sunt cele care se strică repede. Ouă și carne, de exemplu.

1. Nu întrerupeți lanțul frigorific

Lanțul frigorific se referă la controlul continuu asupra temperaturii unui aliment. În acest caz, este vorba de temperatura pe care trebuie să o aibă produsul pentru a nu se deteriora.

Recomandarea este ca alimentele care necesită refrigerare să nu petreacă mai mult de 2 ore la temperatura camerei. De fapt, este indicat să le puneți la frigider cât mai curând posibil după ce sunt achiziționate.

2. Verificați etichetele produselor alimentare

Alimentele au cerințe de refrigerare scrise pe etichetă. Este esențial să le citiți mereu, așa cum faceți și cu data expirării.

3. Fiți atenți la alimentele gata de preparat

Alimentele gata de consum trebuie folosite cât mai curând posibil. În caz contrar, există o șansă mai mare de a dezvolta Listeria, o bacterie dăunătoare care se dezvoltă dacă temperatura frigiderului este peste 4 grade Celsius.

Cuplu care citește data de expirare

4. Marinați alimentele în frigider

Dacă aveți tendința de a marina alimentele la temperatura camerei, este posibil să aveți un comportament riscant. Ideal este să puneți produsele la marinat în frigider, deoarece la temperatura camerei există o probabilitate mai mare de înmulțire a bacteriilor.

5. Păstrați alimentele ambalate

Carnea și alimentele de origine animală trebuie să fie separate de legume și de produsele gata pentru consum. Carnea trebuie păstrată în recipiente închise etanș sau în pungi care împiedică scurgerea sucului. Dacă există o scurgere, alimentele trebuie îndepărtate și curățate imediat.

4 sfaturi pentru depozitarea în siguranță a alimentelor în congelator

Congelarea alimentelor nu are niciun impact asupra nutrienților. Prin urmare, nu ar trebui să existe rețineri în a utiliza congelatorul atunci când este necesar.

1. Pregătiți bine mâncarea

Congelarea alimentelor le permite să fie păstrate luni de zile. Cu toate acestea, este necesar ca alimentele să fie bine depozitate sau gătite.

Cu alte cuvinte, carnea proaspătă trebuie congelată imediat. Cât despre mâncarea gata făcută, aceasta trebuie să fie bine gătită. Înghețarea nu elimină toate bacteriile, ci doar împiedică temporar dezvoltarea lor.

2. Evitați să păstrați alimente congelate o perioadă lungă de timp

Deși congelarea este o metodă excelentă de conservare și păstrare a alimentelor în siguranță, utilizarea acesteia are anumite limite. Aroma, suculența și culoarea alimentelor pot fi afectate în timp.

3. Păstrați alimentele ambalate

Ca și în cazul refrigerării, alimentele congelate trebuie să fie sigilate ermetic. Acest lucru previne scurgerile care ar putea duce la proliferarea bacteriilor.

4. Decongelați în siguranță

Nu este indicat să faceți acest lucru pe blat, deoarece sucurile se pot scurge. Ideal este să le dezghețați transferându-le în frigider, punându-le câteva minute în apă rece sau folosind programul de dezghețare al cuptorului cu microunde.

3 sfaturi pentru depozitarea alimentelor în cămară

Alimentele care se păstrează în cămară sunt neperisabile. Au o durată de viață utilă mare și nu au tendința de a fi deteriorate de factori externi.

Totuși, asta nu înseamnă că sunt alimente care nu expiră niciodată. De fapt, cămările ideale ar trebui să fie locuri răcoroase, care nu sunt supuse unor schimbări mari de temperatură.

1. Verificați starea alimentelor

Printre alimentele care sunt depozitate în cămară, conservele sunt foarte frecvente. Esențial este ca, atunci când aveți conserve în cămară, să verificați să nu fie deteriorate, să nu aibă găuri și să nu fie expirate.

De asemenea, cerealele ar trebui să fie urmărite cu atenție, mai ales dacă nu sunt depozitate ermetic sau sunt supuse unor schimbări de mediu. Dacă le păstrați în borcane, vă recomandăm să puneți o etichetă cu data de expirare pentru a evita problemele.

2. Nu amestecați produsele

Când depozitați articole neperisabile în dulap sau cămară, este important să nu păstrați articole toxice în același loc. Prin urmare, substanțele chimice și lichidele de curățare trebuie puse în altă parte.

3. Păstrați zona curată și organizată

Deși alimentele neperisabile pot rezista mult timp în cămară, asta nu înseamnă să le lăsați nesupravegheate. De fapt, pot atrage dăunători. Prin urmare, cel mai bine este să păstrați întotdeauna cămara curată și bine organizată pentru a garanta depozitarea în siguranță a alimentelor.

Depozitarea în siguranță a alimentelor în dulap în cămară

Perioada de valabilitate a alimentelor

FDA a creat câteva reguli de valabilitate pentru cele mai comune alimente. Țineți cont de ele la următoarea achiziție:

  • Ouă proaspete: 3-5 săptămâni în frigider. Nu trebuie înghețate.
  • Mezeluri în ambalaj închis: 2 săptămâni în frigider și 1 până la 2 luni în congelator.
  • Carne de vită proaspătă: 3 până la 5 zile în frigider. În congelator, fripturi – 6 până la 12 luni; cotlete – de la 4 la 6 luni; carne pentru prăjit – de la 4 la 12 luni; organe – de la 3 la 4 luni.
  • Carne de vită gătită: în frigider timp de 3-4 zile. În congelator 2-3 luni.
  • Carne proaspătă de pui sau curcan: 1 până la 2 zile în frigider și aproximativ 9 luni în congelator.
  • Pui sau curcan fiert: puiul rămas, fie că este prăjit, fiert sau copt, poate rezista 3 zile în frigider. În congelator se poate păstra 4 luni.
  • Pește: peștele slab sau gras poate rezista 1-2 zile în frigider. Cel slab poate fi păstrat în congelator 6 până la 8 luni, în timp ce varianta grasă 2 până la 3 luni.
  • Fructe de mare: calamarii, creveții, homarii și stridiile ar trebui să petreacă doar o zi sau două în frigider. În ceea ce privește congelarea, de la 3 la 6 luni.

Aveți grijă când vine vorba de depozitarea în siguranță a alimentelor

Frigiderul trebuie să fie unul dintre electrocasnicele de care aveți cel mai des grijă, astfel încât să funcționeze întotdeauna bine. Este esențial să verificați dacă menține o temperatură adecvată pentru a păstra alimentele în stare bună. Temperatura ar trebui să fie în jur de 4 grade Celsius în frigider, în timp ce congelatorul ar trebui să aibă circa -18 grade Celsius.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.