Durata de valabilitate a cărnii congelate - Doza de Sănătate
 

Durata de valabilitate a cărnii congelate

Congelatorul este un aliat perfect în viața de zi cu zi. A avea carne congelată ne scoate din multe probleme și rezolvă lipsa de timp pentru a face cumpărături în fiecare zi.
Durata de valabilitate a cărnii congelate
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Carnea proaspătă este un aliment foarte perisabil. Congelarea ne permite să extindem durata de valabilitate a cărnii, păstrându-i în același timp calitatea și nutrienții. Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare câteva aspecte importante care ne vor permite să ne bucurăm de un produs de calitate pentru o perioadă mai lungă de timp. Care este durata de valabilitate a cărnii congelate?

Congelarea conservă alimentele pentru perioade îndelungate de timp, deoarece previne dezvoltarea microorganismelor patogene care pot provoca alterări sau boli. Astfel, alimentele pot rezista mult timp în congelator fără a se strica.

Cu toate acestea, există întotdeauna limite. Este important să înțelegem că, chiar și atunci când sunt congelate, alimentele nu rămân în stare perfectă pentru totdeauna.

Care este durata de valabilitate a cărnii congelate?

Persoană care cunoaște durata de valabilitate a cărnii congelate
Atât înainte, cât și după congelare, trebuie să fim conștienți de unele aspecte, astfel încât carnea congelată să nu fie deteriorată.

Durata de valabilitate a cărnii congelate variază foarte mult, în funcție de tipul acesteia. De obicei, carnea congelată este valabilă mai puțin timp decât legumele, de exemplu. Unul dintre principalele motive este cantitatea de grăsime prezentă în fiecare tip de carne. Îți vom spune cât poți păstra diferite tipuri de carne în congelator:

  • Carnea și cârnații foarte grași vor rezista în congelator timp de 1-2 luni.
  • Hamburgerii și alte preparate din carne tocată proaspătă, de la 3 la 4 luni.
  • Dacă vorbim despre cotlete de vițel, miel și carne de porc proaspătă, le putem congela timp de 4 până la 12 luni.
  • Carnea de pui, curcan și alte păsări de curte poate rezista 9 până la 12 luni în congelator.

La temperaturi scăzute, oprim creșterea bacteriană, dar nu reacțiile de oxidare. Și, deși se întâmplă lent, procesul de râncezire al grăsimii continuă. Această oxidare este una dintre principalele cauze ale pierderii valorii nutritive a cărnii.

Un articol din revista Food Science and Technology afirmă exact acest lucru. Procesul de râncezire afectează aroma, textura și culorile cărnii congelate. Deși nu observăm la prima vedere, trebuie să știm că se va întâmpla la un moment dat dacă nu vom folosi carnea în timp util.

Sfaturi pentru păstrarea intactă a calității cărnii

Femeie cu frigiderul gol
Curățarea frigiderului este foarte recomandată pentru acces mai ușor la alimente.

Pentru a menține calitatea cărnii congelate și a preveni pierderea unei părți din valoarea sa nutritivă, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi simple care ne vor ajuta să maximizăm durata de valabilitate:

  • Setează congelatorul la temperatura potrivită, deoarece acest lucru ajută carnea să înghețe mai repede.
  • Alimente congelate în vid: Acestea trebuie ambalate în folie sau în recipiente adecvate. În caz contrar, riscă să piardă apă, să absoarbă mirosurile neplăcute și să se usuce.
  • Congelarea cărnii în pachete sau porții mici: Când înghețăm bucăți foarte mari, centrul produsului îngheață mai greu și își pierde calitatea. În plus, în alimente se pot forma cristale de gheață care, atunci când sunt dezghețate, rup structurile și distrug caracteristicile benefice.
  • Separă grăsimea vizibilă de carnea macră: După cum am văzut, congelarea nu oprește râncezirea grăsimilor și ar putea strica întreaga bucată de carne.
  • Congelează carnea gătită sau tocănițele de carne în recipiente etanș din plastic sau sticlă: Așteaptă până când mâncarea este rece înainte de a o pune în congelator.

Dacă vrei să previi dezordinea din congelator, este important să etichetezi conținutul și să scrii data de congelare pe fiecare pachet, precum și să încerci să organizezi lucrurile. În acest fel, vei evita să arunci carnea pe care nu ai reușit să o găsești înainte de expira.

Cum să dezgheți corect carnea

Este important să acordăm atenție condițiilor de congelare a cărnii, deoarece acest lucru ne va ajuta să o dezghețăm corect. Este inutil să o conservăm bine dacă ajungem să o distrugem atunci când vine vorba de dezghețare.

Carnea congelată trebuie dezghețată la rece. Nu este o idee bună să o lași la temperatura camerei sau lângă o sursă de căldură pentru a accelera procesul. Acest lucru poate încuraja dezvoltarea bacteriilor patogene, potrivit cercetărilor publicate în revista Current Opinion in Infectious Diseases.

Cel mai bun mod de a dezgheța carnea congelată este să o lași frigider timp de aproximativ 24 de ore. Sau, dacă nu ai planificat în avans, poți utiliza funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde.

Ce trebuie să ai în vedere este că, odată dezghețată, carnea trebuie gătită imediat. Când se apropie de temperaturi cuprinse între 39 și 43 de grade, bacteriile prezente înainte de îngheț încep să se înmulțească.

Dacă, după gătire, nu vei consuma toată carnea imediat, poți îngheța bucățile rămase. Dar nu congela niciodată un aliment crud care a fost deja decongelat!

Utilizează congelarea pentru a crește durata de valabilitate a cărnii

Dacă vrei să te bucuri de carne congelată de calitate, este mult mai bine să cumperi carne proaspătă și să o congelezi acasă. Poți face o achiziție mai mare de carne și o poți congela urmând sfaturile pe care le-am prezentat mai sus. Vei putea controla mai bine calitatea produsului decât dacă ai cumpăra carne deja congelată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Amaral A.B et al. Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors: a review. Food science and technology. Diciembre 2018. 38(1).
  • Haselbeck AH., Panzner U., Im J., Baker S., et al., Current perspectives on invasive nontyphoidal salmonella disease. Curr Opin Infect Dis, 2017. 30 (5): 498-503.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.