Cum să congelezi broccoli: sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Cum să congelezi broccoli: sfaturi utile

În articolul de astăzi, vei afla care este cel mai bun mod de a congela broccoli, pentru a-l păstra cât mai mult timp fără a afecta calitatea acestuia.
Cum să congelezi broccoli: sfaturi utile
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Familia Brassicaceae, cunoscută și sub numele de Cruciferae, cuprinde unele dintre cele mai sănătoase legume din lume. Acest lucru se datorează faptului că au un conținut ridicat de fibre, antioxidanți și flavonoizi, care sunt esențiali pentru sănătatea umană. Astăzi am dori să discutăm despre o legumă celebră – broccoli – și să răspundem la o întrebare simplă: cum să congelezi broccoli?

Broccoli este deopotrivă iubit și urât. Unii îl consideră gustos, iar alții respingător. Acesta conține substanțe nutritive esențiale pentru ființa umană, dar aroma sa puternică nu este pe placul tuturor. Ușurința de conservare este una dintre calitățile sale, ca să nu mai vorbim de faptul că este disponibil în cea mai mare parte a anului în majoritatea magazinelor alimentare.

Cât timp se păstrează broccoli proaspăt?

Este posibil să nu știi încă, dar aportul regulat de broccoli este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta inflamații pulmonare, conform unui studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Vestea bună este că îl poți cumpăra proaspăt și păstra în frigider pentru o vreme.

De fapt, îl poți păstra în frigider pentru o perioadă de 14 zile dacă este crud. Perioada de valabilitate a acestuia este redusă la 9 zile dacă este fiert. În orice caz, depozitarea trebuie să fie adecvată, leguma fiind acoperită dacă este posibil.

Salată cu broccoli fiert
Broccoli are multe beneficii pentru sănătate, dar nu toată lumea consideră că este gustos.

Cum să păstrezi corect broccoli

Pentru a maximiza durata de viață a acestei legume, este important să ai grijă la refrigerare. De obicei, majoritatea producătorilor învelesc legumele crucifere în pungi sau folie de plastic. Te sfătuim să nu scoți broccoli din ambalaj înainte de a-l folosi pentru a nu-i scădea durata de viață.

În mod similar, depozitează excesul de broccoli într-un recipient acoperit pentru a limita contactul acestuia cu aerul dacă ambalajul a fost deja deschis. Apoi, pune-l la loc în frigider, astfel încât flavonoizii săi să nu oxideze. Acești nutrienți sunt eficienți în prevenirea mai multor patologii complexe. Au fost chiar asociați cu reducerea daunelor celulare cauzate de îmbătrânire și, prin urmare, cu încetinirea proceselor oncologice.

Poți congela broccoli fiert?

După cum am menționat mai sus, poți păstra cu siguranță broccoli gătit. Pentru aceasta, depozitează-l în frigider într-un recipient cu închidere etanșă. Îl poți păstra astfel aproximativ 9 zile, deși caracteristicile sale organoleptice se deteriorează odată cu trecerea timpului.

Din acest motiv, îți recomandăm să îl consumi după ce îl gătești sau în următoarele 2 sau 3 zile. În această perioadă, aroma sa va fi neschimbată.

Cum să congelezi broccoli: sfaturi utile

Respectă această procedură pentru a congela în mod corespunzător broccoli:

  • În primul rând, îndepărtează frunzele care îl înconjoară.
  • Apoi, umple o oală cu apă și adaugă sare.
  • Taie leguma în porțiile pe care le consideri potrivite.
  • Apoi, gătește broccoli timp de 3 minute odată ce apa atinge punctul de fierbere.
  • Nu-l găti prea mult deoarece își va pierde nutrienții și vitaminele.
  • Transferă broccoli într-un recipient cu apă rece pentru a-i scădea temperatura.
  • În cele din urmă, depozitează-l în congelator, fie în recipiente etanșe, fie în pungi speciale pentru congelator.

Nu trebuie să dezgheți broccoli înainte de a-l găti. Îl poți adăuga direct într-o oală cu apă sau într-o tigaie pentru a-l prepara. În plus, știai că broccoli rezistă de la 9 luni la 1 an în congelator? După aceea, proprietățile sale încep să se piardă și leguma își pierde aroma.

Cum să congelezi broccoli sub formă de floricele
Broccoli congelat poate rezista până la un an.

Congelează broccoli, astfel încât să-l poți include cu ușurință în dietă

Cruciferele au multe proprietăți nutritive care sunt excelente pentru sănătatea umană. Broccoli se distinge de restul legumelor și din acest motiv te încurajăm să-l incluzi în dieta ta obișnuită. Există multe modalități delicioase de a-l pregăti!

Așa cum am spus mai sus, îl poți congela chiar dacă este deja gătit. După ce o faci, îl poți adăuga direct în mâncare fără a fi nevoie să-l mai dezgheți.

În cele din urmă, reține faptul că poți găsi broccoli proaspăt pe tot parcursul anului în majoritatea magazinelor alimentare și îl poți păstra în congelator până la 12 luni. După cum poți vedea, nu există nicio scuză pentru a nu-l consuma regulat, ca parte a unei diete bine echilibrate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sudini K., Diette GB., Breysse PN., McCormack MC., et al., A randomized controlled trial of the effect of broccoli sprouts on antioxidant gene expression and airway inflammation in asthmatics. J Allergy Clin Immunol Pract, 2016. 4 (5): 932-40.
  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
  • Gonzalo, JC Rivas, and M. García Alonso. “Flavonoides en alimentos vegetales: estructura y actividad antioxidante.” Alimentación Nutrición y Salud 9.2 (2002): 31-38.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.