Cum să congelezi busuiocul corect - Doza de Sănătate
 

Cum să congelezi busuiocul corect

În acest articol, îți vom spune cum să congelezi busuiocul și să-l păstrezi proaspăt tot anul. Urmând aceste sfaturi, mirosul și gustul acestei plante aromatice se vor păstra timp de 1 an!
Cum să congelezi busuiocul corect

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Busuiocul este o plantă proaspătă și aromată pe care o folosim la gătit pentru a oferi preparatelor o aromă deosebită. Deoarece este o plantă care prosperă în lunile cele mai fierbinți, atunci când temperatura scade, aspectul său se schimbă. De obicei, se usucă, se ofilește și devine foarte dificil să obții frunze proaspete. Cu toate acestea, dacă alegi să congelezi busuiocul, te poți bucura de el tot anul.

Fie că ai o plantă în grădină sau în balcon, fie că ai cumpărat-o proaspătă de la supermarket, poți să păstrezi busuiocul proaspăt și intact pentru o lungă perioadă de timp.

În acest articol, îți vom arăta cum să te bucuri de aroma busuiocului tot timpul anului prin simpla congelare!

Cum să congelezi busuiocul: metode sănătoase

Există diferite opțiuni atunci când vine vorba de congelarea busuiocului și conservarea acestuia în stare perfectă pentru o lungă perioadă de timp. În fiecare caz, vom lucra doar cu frunzele și vom arunca tulpinile.

Un alt detaliu important este faptul că busuiocul are un conținut ridicat de apă. Din acest motiv, dacă tăiem frunzele și nu le folosim imediat, acestea se înnegresc și își pierd aroma. Ca atare, îți recomandăm să nu usuci busuiocul, deoarece este o plantă foarte delicată și își va pierde aroma.

În congelator, busuiocul poate rezista până la 10 luni. Descoperă câteva modalități ca să congelezi busuiocul și să-i păstrezi toate caracteristicile!

Cum să congelezi frunzele întregi

Pentru a îngheța frunzele întregi, trebuie să respecți această procedură:

  • Separă frunzele de tulpini.
  • Spală-le foarte atent. Pentru a face acest lucru, îți recomandăm să le scufunzi într-un pahar cu apă rece, deoarece acestea sunt foarte delicate. Un jet puternic de apă ar putea deteriora structura frunzelor.
  • Usucă-le cu prosoape de hârtie.
  • Pune-le într-o pungă etanșă pentru a le congela.

În acest fel, putem conserva busuiocul timp de cel puțin 10 luni, potrivit unui studiu prezentat în Jurnalul cubanez de farmacie. Este posibil ca unele dintre frunze să se rupă sau să se micșoreze și să nu fie proaspete când le dezghețăm. Dar aceasta nu va fi o problemă dacă le vom zdrobi pentru a le adăuga în mâncare.

Cum să congelezi busuiocul proaspăt
Este util să congelezi busuiocul, deoarece poate oferi arome speciale mâncării.

Cum să congelezi busuiocul în cuburi de gheață

Acesta este un mod mai practic de a congela busuiocul. Ai nevoie doar de o tavă pentru cuburi de gheață. După ce ai spălat bine frunzele, pune 5 sau 6 în fiecare compartiment și adaugă ulei. În acest fel, vei avea un ingredient natural parfumat cu busuioc!

Cu ulei de măsline și sare

Conservarea busuiocului în ulei de măsline este una dintre cele mai utilizate modalități. După ce ai spălat și uscat frunzele așa cum am indicat mai sus, urmează acești pași:

  • Pune frunzele într-o mașină de tocat plante și adaugă ulei de măsline; aproximativ două linguri pentru fiecare mână generoasă de frunze.
  • Zdrobește frunzele până obții o pastă fină.
  • Împarte amestecul în compartimentele unei tăvi de gheață și congelează-l.

În ceea ce privește conservarea cu sare, procedura este foarte simplă. Vei avea nevoie de frunze de busuioc, sare mare, ulei de măsline și un borcan de sticlă. În borcan, așază un strat gros de frunze, apoi presară sare. Repetă procedeul până când se umple borcanul. Acoperă totul cu ulei de măsline și pune capacul. Poți păstra busuiocul în acest fel timp de aproximativ două luni.

Pregătește pesto și congelează-l

Această opțiune este una dintre preferatele noastre. Atunci când ai pesto congelat, economisești foarte mult timp când gătești, de exemplu, paste. Vei avea nevoie de frunze de busuioc, ulei de măsline și sare pentru a crea un pesto simplu. Trebuie să toci mărunt frunzele și să adaugi uleiul și sarea. Pentru a îngheța pesto, poți pune pasta într-o formă de înghețată.

Dacă preferi un pesto puțin mai elegant, îți propunem să încerci această rețetă:

  • 1 cană de frunze de busuioc
  • 60 ml de ulei de măsline
  • 1/4 cană de nuci
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1/2 cană de parmezan sau o brânză similară
  • 1 cățel de usturoi și sare după gust

Procesează toate ingredientele și pune-le în recipiente potrivite pentru congelare. Adaugă un strop de ulei de măsline și congelează amestecul. Aceasta va rezista 1 an.

Cum să congelezi busuiocul ca pesto
Poți congela pesto gata făcut, ceea ce ușurează lucrurile în bucătărie.

Sfaturi pentru congelarea sau conservarea busuiocului

Dacă nu vrei să congelezi busuiocul, dar vrei să-l păstrezi puțin mai mult decât în ​​mod natural, trebuie să îl pui undeva protejat de lumina naturală. Într-o vază pusă într-un loc întunecat, îl poți păstra până la 2 săptămâni în condiții bune.

O altă alternativă este înghețarea, dar cu păstrarea frunzelor intacte. Pentru a face acest lucru, ia frunzele curate și uscate și pune-le într-o tavă în congelator. După ce îngheață, le poți pune în recipiente închise etanș. În acest fel, frunzele vor fi păstrate într-o stare mai bună decât dacă le congelezi, urmând instrucțiunile de la începutul articolului.

În cele din urmă, există întotdeauna opțiunea de a usca ierburi proaspete precum busuiocul. Pentru a face acest lucru, după ce ai spălat și uscat frunzele, trebuie să le lași în aer liber, dar nu la soare, pentru a evita ca insectele să le mănânce sau ca planta să-și piardă aroma.

Vei ști că sunt uscate atunci când sunt crocante și se sfărâmă ușor. Mulți oameni recomandă să nu facem acest lucru cu busuiocul, deoarece este o plantă sensibilă. Tu decizi.

Congelarea busuiocului: recomandări finale

În acest articol, ai văzut că este posibil să conservi busuiocul pentru o lungă perioadă de timp, păstrând majoritatea caracteristicilor sale organoleptice. Vrem doar să adăugăm că atunci când vine vorba de utilizarea acestuia, ar trebui să-l macini pe măsură ce îl adaugi în mâncare. Dacă procesezi busuiocul în avans, acesta va deveni negru.

Folosim busuioc proaspăt pentru a îmbunătăți gustul băuturilor, al infuziilor, al oțetului și al uleiurilor. Toate aceste preparate trebuie păstrate în frigider și consumate în termen de 4 zile de la prepararea lor. Acest lucru este necesar pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
  • Longoni, T., Alonso Esteban, J., Ciappellano, S., Matallana González, M., & Torija Isasa, M. E. (2015). Interés de la albahaca (Ocimum basilicum) como alimento: valor nutritivo y propiedades funcionales. In Congreso Nacional de Ciencias Hortícolas, Sociedad Española de Ciencias Hortícolas(Vol. 71, pp. 429-432).
  • Bunning, M., Woo, D., & Kendall, P. Hierbas: cómo conservarlas y usarlas (Doctoral dissertation, Colorado State University. Libraries).
  • Galiano, C. (2013). Comprar, Conservar y Congelar nuestros alimentos desde la A hasta la Z. Bubok.
  • Martija-Ochoa, M. (2020). Cultive en casa hierbas aromáticas. Parkstone International.
  • Green, A. (2007). El Libro de las especias: hierbas aromáticas y especias. Ediciones Robinbook.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.