8 beneficii ale ceaiului de busuioc consumat zilnic - Doza de Sănătate
 

8 beneficii ale ceaiului de busuioc consumat zilnic

Pe lângă faptul că te ajută să digeri mesele copioase, ceaiul de busuioc ameliorează durerile de cap și previne efectele negative ale stresului asupra organismului. Încearcă-l și tu!
8 beneficii ale ceaiului de busuioc consumat zilnic
Sofía Quintana Alonso

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ceaiul de busuioc este o băutură foarte sănătoasă. Planta aromatică din care se prepară este folosită de sute de ani, atât în scopuri culinare, cât și medicinale. Iată care sunt principalele beneficii ale ceaiului de busuioc pentru sănătate!

Busuiocul aparține familiei Labiaceae și are frunze ovale și flori albe sau mov care înfloresc primăvara. Această plantă are compuși antibacterieni și antiinflamatori care îi oferă proprietăți terapeutice excelente. Printre altele, busuiocul poate preveni spasmele musculare.

Busuiocul este bogat în uleiuri esențiale, antioxidanți și alți nutrienți extraordinari, fiind extrem de sănătos. Din păcate, anumite persoane nu îi cunosc proprietățile minunate și nu știu cât poate fi de util organismului.

Întrucât ceaiul de busuioc este una dintre cele mai bune modalități de a valorifica planta cu același nume, astăzi dorim să îți prezentăm 8 beneficii ale ceaiului de busuioc atunci când este consumat zilnic. 

1. Beneficii ale ceaiului de busuioc pentru aparatul respirator

Beneficii ale ceaiului de busuioc pentru aparatul respirator

Busuiocul este extrem de benefic aparatului respirator. Proprietățile sale antibacteriene, detoxifiante și antiinflamatoare ajută la curățarea căilor respiratorii, eliminând toxinele care pot duce la îmbolnăvire.

În plus, ceaiul de busuioc are un efect expectorant ce ajută la eliminarea flegmei, ameliorând simptomele bronșitei și ale astmului. Această băutură întărește și sistemul imunitar, drept pentru care este un remediu excelent pentru răceală și gripă.

2. Ceaiul de busuioc protejează rinichii

Efectul diuretic al ceaiului de busuioc este ideal pentru sprijinirea funcțiilor renale, mai ales atunci când în țesuturile rinichilor se află foarte multe toxine și lichide.

Proprietățile antiinflamatoare ale busuiocului ajută rinichii să funcționeze mai bine, prevenind infecțiile și insuficiența renală.

În plus, antioxidanții din ceaiul de busuioc creează o barieră protectoare împotriva oxidării și a toxinelor, reducând riscul de formare a pietrelor la rinichi și de apariție a bolilor cronice. Totodată, această băutură mărește producția de urină, eliminând astfel bacteriile care se dezvoltă în tractul urinar.

3. Combate stresul

Beneficii ale ceaiului de busuioc precum combaterea stresului

Extractele naturale de busuioc, pe care le obții din ceaiul preparat din această plantă, acționează ca un agent anti-stres care te relaxează fizic și psihic în doar câteva minute.

Consumat în cantități mici, ceaiul de busuioc previne producția excesivă de cortizol, hormonul stresului. În schimb, această băutură stimulează secreția de endorfine.

Întrucât combate efectele stresului oxidativ, ceaiul de busuioc ajută și la optimizarea performanțelor fizice și intelectuale.

4. Previne infecțiile orale

Compușii antimicrobieni din ceaiul de busuioc creează o barieră protectoare împotriva germenilor care provoacă infecții și afecțiuni orale. Aceștia curăță în profunzime gura și elimină reziduurile alimentare care duc la înmulțirea bacteriilor.

În plus, unul dintre minunatele beneficii ale ceaiului de busuioc este combaterea respirației urât mirositoare și a gingivitei. Această băutură neutralizează halitoza și reduce inflamațiile.

5. Ameliorează durerile de cap

Beneficii ale ceaiului de busuioc precum ameliorarea durerii de cap

Ceaiul de busuioc este o soluție excelentă împotriva durerilor de cap cauzate de tensiune, care te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice. Acest remediu este antiinflamator și calmant, ajutând la optimizarea oxigenării celulelor și la îmbunătățirea circulației.

Ai parte de aceste beneficii ale ceaiului de busuioc dacă îl servești ca băutură sau dacă aplici comprese fierbinți cu acest lichid.

6. Previne îmbătrânirea prematură

Datorită conținutului ridicat de flavonoide și taninuri, ceaiul de busuioc ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor. Aceste substanțe, alături de uleiurile esențiale, protejează țesuturile împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, prevenind diverse boli severe.

Totodată, ceaiul de busuioc este benefic pielii, întrucât previne apariția ridurilor și a petelor de bătrânețe.

7. Îmbunătățește digestia

Beneficii ale ceaiului de busuioc pentru digestie

Busuiocul oferă multe beneficii la nivel digestiv, ameliorând durerile de stomac, excesul de gaze intestinale și inflamațiile.

Ceaiul de busuioc hrănește flora intestinală și stimulează tranzitul. Acest remediu combate indigestia cauzată de mesele greoaie deoarece reglează pH-ul din stomac și previne hiperaciditatea gastrică.

8. Reduce inflamațiile

Consumul zilnic de  ceai de busuioc reglează procesele inflamatoare din corp, mai ales dacă ai o leziune sau suferi de artrită.

Busuiocul reduce inflamațiile, stimulează eliminarea retenției de apă și ameliorează durerea. 

Vrei să servești și tu o cană de ceai de busuioc? Cumpără niște busuioc proaspăt din piață și prepară acest ceai în fiecare zi pentru a te bucura de beneficiile oferite!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.