5 plante vindecătoare pe care le poți cultiva acasă

27 aprilie 2019
Aloe vera, mentă, mușețel... Există multe plante cu proprietăți medicinale incredibile pe care le poți cultiva la tine acasă.

Nu contează dacă ai o casă mică. Merită să faci un efort pentru a cultiva aceste plante vindecătoare acasă. Ai nevoie doar de câteva ghivece, pe care să le așezi într-un loc luminos și să le uzi din când în când.

Aloe vera, mentă, mușețel… Sunt plante miraculoase pentru sănătate, iar copiii pot vedea cum cresc și pot învăța astfel despre minunile pe care le oferă natura.

Plante vindecătoare care pot fi cultivate acasă

Dacă îți faci acasă o mini grădină de plante medicinale, practic poți avea mereu la îndemână o mică farmacie naturistă. Aceasta îți este de mare ajutor când suferi de răceală, dureri de stomac, răni sau poate ai nevoie doar de puțină relaxare.

Natura este uimitoare și de-a dreptul înțeleaptă, punând la îndemâna oricui remedii pe care nu trebuie decât să le cunoaștem.

De ce să nu te asiguri că ai câteva plante medicinale chiar la tine acasă? Este chiar necesar. Și merită! Așadar, iată câteva tipuri de plante vindecătoare care pot fi cultivate foarte ușor.

1. Aloe vera

Aloe vera pe lista de plante vindecătoare

Aloe vera nu are nevoie de multă atenție. Ghiveciul trebuie pus într-un loc cu multă lumină. O opțiune excelentă este balconul, însă trebuie să ai grijă să protejezi planta de frig în timpul iernii și să o uzi din când în când.

Frunzele sale cărnoase sunt bogate în apă, enzime și aminoacizi care repară pielea deteriorată. Prin tăierea lor, poți extrage un gel cu proprietăți terapeutice.

Dacă vrei să cultivi aloe vera acasă, este indicat să optezi pentru un ghiveci de lut, nu de plastic. Umple-l cu pământ obișnuit cu 50% mușchi și adaugă un strat de două degete de pietriș pentru o scurgere optimă.

2. Mentă

Menta pe lista de plante vindecătoare

Cine ar putea refuza un ceai de mentă servit după-amiaza? Această infuzie, la care se pot adăuga și alte plante, are un efect calmant și ameliorează durerile de stomac. Cu frunze de mentă poți, de asemenea, să ornezi diferite preparate sau deserturi.

Această plantă se poate folosi pentru a alunga albinele, păduchii sau alte insecte. Menta este unul dintre cele mai plăcute remedii naturale care se pot cultiva într-un ghiveci în apartament sau în grădină.

Dar cum trebuie îngrijită această plantă? Foarte simplu! Menta se poate planta în ghiveci în orice moment al anului și are nevoie de o îngrijire minimă.

Într-un ghiveci de ceramică, se pune pământ, turbă, eventual și îngrășământ, iar pe fund este bine să se așeze un strat de pietriș pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. În plus, trebuie să plasezi ghiveciul într-un loc în care planta să nu fie expusă direct la razele soarelui.

Îți recomandăm să citești și:

5 rețete de îngrășământ natural pentru plante

3. Salvie

Plante vindecătoare pe care le poți cultiva în grădină

Știi ce înseamnă cuvântul „salvie“? Termenul provine din limba latină și se poate traduce prin „vindecare“. Pentru a cultiva acasă această plantă miraculoasă, ai nevoie de un ghiveci din lut, dar sub pământ trebuie neapărat pus un strat de pietriș pentru scurgerea apei.

Salvia adoră soarele, drept pentru care este bine să o pui pe balcon sau să-i cauți în casă cel mai luminos spațiu.

Ca remediu natural, salvia are efecte relaxante, tratează problemele digestive, reduce inflamațiile și ameliorează durerile de cap. Trebuie neapărat să ai această plantă prin preajmă!

4. Pătrunjel

Plante vindecătoare precum pătrunjelul

Dacă ai nevoie de un detoxifiant eficient, folosește pătrunjelul! Acesta curăță rinichii, combate respirația urât mirositoare, protejează sistemul imunitar, este bogat în fier și, în plus, dă un gust foarte bun mâncărurilor. Această plantă ar trebui să fie la îndemâna oricui, fiind ideală pentru consumul zilnic.

Așadar, cum se poate cultiva pătrunjel acasă? Foarte ușor! Pătrunjelul are nevoie de expunere la soare cel puțin 5 ore pe zi, după care poate fi mutat într-un spațiu mai umbros.

În ghiveci, trebuie să adaugi pământ, mușchi și o bază de pietriș. Va trece ceva timp până vor apărea tulpinile din semințe, așa că, între timp, trebuie udat pământul din ghiveci.

Frunzele de pătrunjel se dezvoltă mai lent, dar, odată ce-l vei avea verde în casă, vei vrea să îl ai mereu la îndemână. Pătrunjelul cultivat de tine va avea un gust mai intens și mai plăcut decât cel de la supermarket și-l vei putea culege oricând ai nevoie.

Astfel, planta nu își va pierde proprietățile și nu va trebui să te mai chinui să o păstrezi proaspătă la frigider.

Citește și:

5 legume care pot fi recultivate din resturi

5. Mușețel

Mușețelul în topul celor mai bune plante vindecătoare

Nu putem vorbi de plante vindecătoare fără a menționa aceste floricele aromate!

Mușețelul te ajută să te relaxezi, să dormi mai bine, să depășești stările de anxietate și să ameliorezi problemele cardiace. Deci, este bine să ai mereu mușețel la îndemână pentru a prepara o infuzie atunci când ai nevoie.

Cum poți cultiva mușețel acasă? Într-un mod foarte simplu! Îți recomandăm să îl plantezi în timpul verii, când este mai cald, într-o zonă puțin expusă la razele solare sau care să nu stea în bătaia soarelui chiar toată ziua.

Mușețelul preferă un sol nisipos, care să nu rețină apa. Pentru infuzia de mușețel se folosesc florile, de aceea ar trebui să aștepți până când acestea înfloresc complet pentru a le culege. Însă, mare atenție când culegi flori de mușețel, să nu scoți rădăcina plantei!

Poți cultiva aceste plante vindecătoare împreună cu copiii. Astfel, vor învăță și ei lucruri interesante despre creșterea plantelor, dar și despre beneficiile lor.

  • de Sousa Araújo, T. A., de Melo, J. G., Ferreira Júnior, W. S., & Albuquerque, U. P. (2016). Medicinal plants. In Introduction to Ethnobiology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-28155-1_22
  • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1900
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785