Soiuri de busuioc de cultivat acasă
Toate tipurile de busuioc aparțin genului botanic Ocimum. Cel mai cunoscut este busuiocul comun (Ocimum basilicum) care are atât utilizări culinare, cât și medicinale. Însă există și alte soiuri interesante de busuioc pe care le poți crește în grădină. Vrei să afli mai multe? Citește mai departe!
În primul rând, această plantă preferă temperaturile calde de vară. De fapt, tinde să se ofilească rapid la primul semn de temperatură scăzută. Chiar și așa, este ușor de cultivat și potrivit pentru grădini de orice dimensiune. Îți vom spune mai multe în paragrafele de mai jos.
Soiuri de busuioc de cultivat acasă
Speciile de plante aparținând familiei Lamiaceae au o istorie lungă de utilizare în scopuri de aromatizare și medicinale. Cele mai populare sunt cele din genul Ocimum, pe care le cunoaștem cu toții ca „busuioc”.
Conform estimărilor, există mai mult de 30 de soiuri de busuioc. Fiecare varietate diferă prin gust, culoare și formă. Deci, care sunt cele mai populare tipuri de busuioc pe care le poți cultiva în grădină? Le vom enumera mai jos și îți vom spune câte ceva despre fiecare.
Busuioc comun
Numele său științific este Ocimum basilicum și este, de asemenea, cunoscut sub denumirea de „busuioc dulce”. Deși este originar din Asia de Sud, crește în întreaga lume. Potrivit unei analize a publicației Expert Opin Drug Metab Toxicol, planta și uleiurile sale esențiale au compuși bioactivi care susțin sănătatea.
Busuiocul comun conține polifenoli și flavonoizi, a căror acțiune antioxidantă este asociată cu prevenirea bolilor cronice. În bucătărie, este un ingredient popular pentru prepararea peștelui, a marinatelor și a salatelor.
Busuioc violet
Acesta este unul dintre tipurile de busuioc pe care le poți crește în grădină – este un derivat al busuiocului comun. Denumirea sa științifică este Ocimum basilicum var. purpurascens și se remarcă prin frunzele sale purpurii caracteristice. Planta nu crește foarte înaltă și nu va depăși 45 cm înălțime.
Un articol apărut în Food & Function afirmă faptul că acest soi este bogat în antociani. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antimicrobiene. Utilizările sale în gastronomie sunt similare cu cele ale busuiocului comun.
Busuioc sfânt
Busuiocul sfânt poartă denumirea științifică de Ocimum tenuiflorum. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de tulsi. Această plantă poate ajunge până la 3 m înălțime. Frunzele sunt purpurii atunci când planta crește în plin soare; în caz contrar, sunt verzi. De fapt, busuiocul sfânt are frunze de ambele culori.
Potrivit unei recenzii publicate în Pharmacognosy Reviews, această varietate de busuioc are compuși cu potențial antiinflamator, antioxidant, antidiabetic, antimicrobian, cardio-protector și analgezic. Deși este adesea folosit în ceaiuri, îl poți adăuga și în alte băuturi, cum ar fi limonada.
Busuioc tufă
Acest tip de busuioc este folosit în scopuri decorative. Așa cum sugerează denumirea sa științifică – Ocimum minimum -, această varietate se remarcă prin dimensiunea sa mică. În Asia, are o lungă istorie ca plantă aromatică și medicinală. În plus, aceste utilizări s-au răspândit și în alte părți ale lumii.
Planta produce uleiuri esențiale bogate în eugenol și linalool, două substanțe cu potențial antimicrobian, potrivit unui articol din revista Molecules.
Busuioc genovez
Busuiocul genovez (Ocimum basilicum Genovese) este popular grație utilizărilor sale în bucătăria italiană. Este un ingredient obișnuit în prepararea pastelor și diferitelor tipuri de pizza. Se diferențiază de alte soiuri datorită frunzelor mari curbate, care sunt adesea folosite la prepararea pesto-ului.
Jurnalul de chimie agricolă și alimentară a raportat faptul că acest soi de busuioc conține uleiuri volatile cu calități farmacologice. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu moderație. Nu există încă dovezi ale dozelor corecte și eficacității sale.
Busuioc scorțișoară
Denumirea științifică a acestui busuioc este Ocimum basilicum. Conține o substanță care este prezentă și în scorțișoară și care îi conferă o aromă specială. Frunzele sunt verzi, dar unele au tonuri roșiatice sau violete. Deși unii îl folosesc în scopuri culinare, de obicei are rol decorativ.
Busuioc lămâie
Unele tipuri de busuioc sunt hibride. Acesta este cazul busuiocului lămâie (Ocimum × citriodorum), care este un hibrid între busuiocul dulce și specia Ocimum americanum. Planta nu atinge 45 cm înălțime și are flori albe.
Este folosit în bucătăria arabă, persană și thailandeză datorită mirosului său special de lămâie. Este un ingredient obișnuit în salate, supe, tocănițe sau feluri de mâncare la grătar.
Soiuri de busuioc pe care le poți cultiva în grădină
Există multe specii de busuioc, dar aproape toate sunt folosite în scopuri medicinale și culinare. Sunt potrivite pentru cultivarea în grădină, deși nu tolerează temperaturi foarte scăzute (sub limita de îngheț).
Busuiocul are nevoie de soluri libere și aerate care nu rețin prea multă umiditate. Însă este ideal în orice grădină, deoarece necesită puțină îngrijire, nu ocupă mult spațiu și rămâne în stare proaspătă timp de multe luni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rewers, M., & Jedrzejczyk, I. (2016). Genetic characterization of Ocimum genus using flow cytometry and inter-simple sequence repeat markers. Industrial Crops and Products, 91, 142–151. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.07.006
-
Sestili P, Ismail T, Calcabrini C, Guescini M, Catanzaro E, Turrini E, Layla A, Akhtar S, Fimognari C. The potential effects of Ocimum basilicum on health: a review of pharmacological and toxicological studies. Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2018 Jul;14(7):679-692. doi: 10.1080/17425255.2018.1484450. Epub 2018 Jun 11. PMID: 29865879.
-
Fernandes F , Pereira E , Círić A , Soković M , Calhelha RC , Barros L , Ferreira ICFR . Ocimum basilicum var. purpurascens leaves (red rubin basil): a source of bioactive compounds and natural pigments for the food industry. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3161-3171. doi: 10.1039/c9fo00578a. PMID: 31120462.
-
Zabaras D, Wyllie SG. The Effect of Mechanical Wounding on the Composition of Essential Oil from Ocimum Minimum L. Leaves. Molecules. 2001;6(2):79-86. Published 2001 Jan 16. doi:10.3390/60100079