8 sfaturi pentru a fi un prieten bun
Verificat și aprobat de psihologul José Padilla
Ești un prieten bun? Este posibil să ai mulți prieteni și să simți că totul merge perfect, pentru că există încredere și camaraderie. Dar asta nu este totul într-o relație de prietenie. Dacă nu oferi ceea ce primești, prietenia se poate strica. Descoperă 8 sfaturi pentru a fi un prieten bun!
Timpul de calitate petrecut împreună, sinceritatea și discreția sunt factori importanți într-o prietenie. Dacă analizăm definiția prieteniei, acesta este „afecțiune personală, pură și dezinteresată față de o altă persoană, care se naște și se întărește grație respectului”. Plecând de la acest concept, îți vom propune câteva sfaturi pentru a fi un prieten bun.
Importanța unui prieten bun
A avea un prieten bun înseamnă a avea pe cineva care este întotdeauna dispus să te ajute, mai ales în momentele dificile. Compania lui este suficientă, fără a necesita alte acțiuni în afară de gestul de a fi mereu prezent pentru a oferi putere, sprijin și încurajare.
Prietenii sunt uniți prin iubire și respect reciproc, așa cum se subliniază într-un articol despre conceptul kantian de prietenie, publicat de Revista de Filosofía Moral y Política ISEGORÍA. Aceste legături au o mare influență asupra formării caracterului personal.
O altă apreciere cu privire la valoarea prieteniei este indicată de Revista Filozofică Diánoia. Publicația precizează că, în prietenie, este nevoie de afecțiune, de dispoziție și de ajutor care nu este cerut de la alte persoane considerate mai puțin apropiate.
Prietenii buni nu poartă măști. EI înțeleg adevărurile, sentimentele și emoțiile celuilalt. Prietenii împărtășește vise și contribui la materializarea acestora. Prietenii nu judecă și nu dau vina pe acțiunile tale, ci devin un sprijin și familia aleasă.
Citește mai mult: Depresia la prieteni – cum se detectează?
8 sfaturi pentru a fi un prieten bun
Poți analiza ceea ce am menționat mai sus și poți încerca să recunoști aceste comportamente la prietenii tăi. Tu ești un prieten bun? Iată câteva sfaturi pentru a reuși acest lucru!
1. Prioritizează
Indiferent cât de ocupat ești, rezervă timp pentru prietenie. Ești un prieten bun dacă faci din această relație o parte primordială a vieții tale.
Fă-ți timp pentru un apel video, programează o cină, ieși la o plimbare. Chiar dacă este vorba de câteva minute, ele înseamnă foarte mult pentru prietenii tăi.
Dacă nu acorzi prioritate acestui lucru, legătura de prietenie se poate răci.
2. Învață să ierți
Nimeni nu este scutit de a face greșeli, dar prietenii buni iartă. Recunoaște rădăcinile conflictului și comunică pentru a rezolva orice problemă. Dacă într-o relație de prietenie nu este loc de iertare, conflictele vor reapărea periodic. Lasă deoparte resentimentele.
Fii un prieten sincer și iertător.
3. Oferă autor
Nu este vorba doar despre prezența fizică. A răspunde la un mesaj sau la un apel este o modalitate de a oferi ajutor, mai ales dacă prietenul tău are o problemă la locul de muncă sau în dragoste. Ești un prieten bun dacă ești disponibil când cineva are nevoie de ajutor.
4. Hrănește stima de sine
Prietenii buni ridică moralul și își ajută tovarășii să-și atingă obiectivele în viață. Hrănește-le stima de sine, evită criticile și dă dovadă de loialitate.
Scoate în evidență calitățile și potențialul prietenilor tăi. O remarcă frumoasă transformă ziua proastă a unui prieten supărat.
5. Ascultă și respectă confidențialitatea
A acorda atenție și a păstra secrete atunci când este cazul este o modalitate de a fi un prieten bun. Fă ca celălalt să se simtă ascultat, mai ales dacă încercați să găsiți soluții la o anumită problemă.
Descoperă: Prietenia dintre bărbați și dintre femei: care sunt diferențele?
6. Fii o persoană sinceră
Spune mereu adevărul, chiar dacă este vorba despre lucruri mai puțin plăcute.
Revista de filozofie Pensamiento afirmă faptul că, în prietenia adevărată, toată lumea spune adevărul. Dragostea și onestitatea îi caracterizează pe prietenii buni.
7. Rezolvă conflictele
Certurile sunt frecvente între prieteni.
Poți discuta în contradictoriu despre anumite subiecte sau situații, dar păstrează-ți mereu calmul. Dacă ești un prieten bun, vorbește despre subiectele controversate fără a deteriora relația. Exprimă-te mereu cu respect.
8. Sprijină deciziile
Nu este vorba despre a aproba tot ceea ce face un prieten, ci despre a-l susține atunci când ia o decizie. Atunci când un prieten este stresat, ajută-l să se calmeze, oferă-i sfaturi și caută alternative, astfel încât să poate lua deciziile corespunzătoare.
Cum identifici prietenii mai puțin buni?
Știi deja cum să fii un prieten bun. Dar cum rămâne cu acei oameni care sunt prezenți în viața ta, dar care nu au o influență pozitivă? Există relații de prietenie care sunt dăunătoare și distructive. Este vorba despre „prietenii toxici”. Aceștia te fac să te simți rău, te manipulează, sunt necinstiți și investesc prea puțin timp în relația voastră.
Păstrează distanța față de oamenii toxici. Dacă te comporți așa, încearcă să-ți reglezi obiceiurile și atitudinea!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aparicio-Marcos, A. (2021). Claves para reconocer una amistad verdadera. Una reflexión desde el pensamiento de Miguel de Unamuno. Pensamiento. Revista De Investigación E Información Filosófica, 76(291 Extra), 1263-1272. https://revistas.comillas.edu/index.php/pensamiento/article/view/7782
- Daguerre, M. (2016). Sobre el valor de la amistad y su conflicto potencial con la moral. Una revisión del debate contemporáneo. Diánoia. Revista de Filosofía, 55(64), 47. https://dianoia.filosoficas.unam.mx/index.php/dianoia/article/view/220
- Real Academia Española. Amistad. https://dle.rae.es/amistad
- Rivadulla Durán, A. (2019). El concepto de amistad en Kant. Isegoría, (61), 463. https://www.mendeley.com/catalogue/8a0a93b2-bf19-313c-be65-168f1f443bc6/?utm_source=desktop
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.