Sfaturi pentru a fi un soț bun: ce trebuie să faci mai des?
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Concepte precum familia sau căsătoria au suferit mari transformări în ultimii ani. Ceea ce înseamnă, ce așteaptă oamenii este diferit de ceea ce aveam în minte cu mult timp în urmă. A fi un soț bun nu mai are legătură cu situația financiară și materială, ci cu satisfacerea nevoilor emoționale ale partenerului. Vă oferim cele mai bune sfaturi pentru a fi un soț bun!
Trecerea timpului poate fi devastatoare pentru cupluri; dacă partenerii nu reușesc să transforme pasiunea în iubire matură, este posibil ca relația să se încheie prin divorț. Chiar și așa, există căsătorii durabile și fericite. Care este secretul? Îl vom împărtăși mai jos.
Caracteristicile unui soț bun
După cum am menționat deja, a fi un soț bun este ceva determinat sociocultural, deci poate varia. Chiar și așa, în societățile occidentale de astăzi împărtășim cu toții aceeași viziune. Au fost studiate unele dintre cele mai relevante caracteristici pe care un soț trebuie să le aibă pentru a se bucura de o relație fericită:
- Este plăcut și prietenos, promovează interacțiuni pozitive în relația cu partenerul. Aceasta implică abordarea celeilalte persoane cu tact și simpatie, prioritizarea zâmbetelor, complimente și manifestări de afecțiune. Evident, cu toții avem zile proaste și stările de spirit pot varia, dar este important ca dinamica generală a relației să fie lină și plăcută pentru amândoi.
- Ține întotdeauna minte că el și partenerul său sunt o echipă. Se asigură că ia în considerare nevoile cuplului și nu greșește din cauza egoismului. Confruntat cu o neînțelegere, recurge la negocieri pentru a căuta binele amândurora.
- Este atent cu partenerul. Este cu adevărat interesat de ceea ce spune și face această persoană, de a petrece timp de calitate cu ea, de a-i asculta preocupările, etc. Este receptiv și disponibil din punct de vedere emoțional.
- Vede cea mai bună versiune a soțului/soției. Deși cu toții avem defecte și greșim, un soț bun vede și apreciază cele mai importante calități ale partenerului său și știe să treacă cu vederea micile greșeli.
Citiți mai mult: Cum să eviți monotonia în cuplu
Sfaturi pentru a fi un soț bun: ce trebuie să faci mai des?
Poate că toate cele de mai sus sună confuz. Dacă nu știți cum să obțineți aceste calități, vă oferim câteva sfaturi importante pe care să le puneți în aplicare în fiecare zi în cuplu.
Loialitate
Partenerul trebuie să știe că sunteți întotdeauna de partea sa și că, în ciuda conflictelor sau discrepanțelor, nu îi veți trăda încrederea. Acest lucru implică nu numai fidelitate, ci și prioritizarea relației în raport cu alte aspecte. Oamenii loiali și de încredere construiesc legături mai profunde și mai sănătoase.
Sinceritate
Spunerea adevărului poate genera probleme, conflicte sau animozități cu cuplul; cu toate acestea, este imperativ să avem curajul să fim sinceri. Minciuna va crea neîncredere și daune. Astfel, dacă sunteți convinși că ideile sau deciziile voastre sunt corecte, nu le ascundeți.
Emoții
Chiar dacă două persoane au o relație de dragoste, nu vor avea întotdeauna aceeași părere și perspectivă asupra lucrurilor. Nu minimizați tristețea, furia sau frustrarea partenerului. Nu-i spuneți că exagerează. În schimb, ascultați-o fără a intra în defensivă și încercați să înțelegeți de ce se simte așa.
Citiți mai mult: 6 obstacole în terapia de cuplu
Comunicare asertivă
Comunicarea este esențială pentru ca o relație să funcționeze. Trebuie să fie regulată, fluidă și respectuoasă și să aibă întotdeauna obiectivul de a ajunge la un consens.
Astfel, practicarea asertivității vă poate ajuta să expuneți ceea ce credeți, simțiți și doriți într-un mod în care partenerul nu se va simți atacat. Multe dintre problemele legate de relații sunt generate de lipsa dialogului și a bunelor maniere.
Limbajul dragostei
Relațiile trebuie să fie hrănite de iubire, dar nu toate ființele umane o exprimă în același mod. Există 5 limbaje diferite ale iubirii și fiecare dintre noi are predilecție pentru unul sau mai multe dintre ele.
Descoperiți modul în care partenerul vrea să se simtă iubit. S-ar putea să fiți foarte prolifici cu vorbele, dar, dacă partenerul are nevoie de contact fizic pentru a se simți apreciat și nu îl primește, va simți o lipsă.
Respect
Când ne legăm de o altă persoană la un nivel formal și profund precum căsătoria, ne angajăm să o iubim și să o acceptăm. Aceasta înseamnă respectarea hobby-urilor și intereselor sale, permițându-i să se exprime liber.
Pe scurt, trebuie să faceți parte din dezvoltarea personală a partenerului fără a o împiedica. Controlul, interdicțiile și limitările nu își au locul într-o relație de dragoste.
A fi un soț bun este o meserie pe termen lung
A fi un soț bun înseamnă să știi să fii prezent în fiecare zi, să ai grijă și să cultivi relația cu mici gesturi și detalii. În căsnicie vor exista momente fericite și frumoase sau grele și dureroase. Trebuie să vă amintiți că faceți parte dintr-o echipă și că binele vostru înseamnă și binele partenerului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gottman, J., Gottman, J. M., & Silver, N. (1995). Why marriages succeed or fail: And how you can make yours last. Simon and Schuster.
- Hurtarte, C. A., & Díaz-Loving, R. (2008). Comunicación y satisfacción: analizando la interacción de pareja. Psicología Iberoamericana, 16(1), 23-27.
- Chapman, G. (2009). The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.