5 sfaturi pentru a preveni accidentele în baie
 

5 sfaturi pentru a preveni accidentele în baie

Știați că baia este una dintre cele mai periculoase încăperi din casă? Cum puteți evita accidentele în baie?
5 sfaturi pentru a preveni accidentele în baie
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 17 aprilie, 2023

A face un duș poate părea un act inofensiv. Cu toate acestea, există un pericol. Pot apărea căzături în zonele umede, tăieturi cu obiecte ascuțite, electrocutări și chiar otrăviri. Descoperiți 5 sfaturi esențiale pentru a preveni accidentele în baie!

Potrivit statisticilor, persoanele în vârstă cad cel mai des în băi. În plus, așa cum specifică Centrul Provincial pentru Sănătatea Copiilor din Buenos Aires, baia este locul mai multor evenimente riscante pentru sănătatea copiilor.

Care sunt cele mai frecvente accidente în baie?

Printre cele mai frecvente accidente în baie se numără căzăturile. Este vorba despre alunecarea în căzi sau dușuri din cauza apei.

Există și accidente mai grave, precum sufocarea sau înecul neintenționat în căzi. Copiii sunt adesea expuși din cauza lipsei de supraveghere din partea adulților.

Arsurile sunt un alt tip de accident frecvent. Ele apar pentru că apa este prea fierbinte sau pentru că există un exces de abur care afectează pielea.

În baie, există și riscul de electrocutare. Amintiți-vă că electricitatea și apa nu sunt prieteni buni. Dacă zona este foarte umedă și utilizați un aparat electric, cum ar fi aparatul de ras, există șanse mai mari de a suferi un accident.

Intoxicațiile cu substanțe chimice sau medicamente sunt frecvente. Mulți au obiceiul să păstreze medicamentele și substanțele chimice de curățare în baie. Prin urmare, copiii sunt expuși la ingerare accidentală. Potrivit înregistrărilor spaniole, există medicamente care pot fi letale pentru copii într-o singură doză.

5 sfaturi pentru a preveni accidentele în baie

Există modalități de a preveni accidentele în baie. Așadar, vă oferim câteva sfaturi de siguranță foarte utile.

1. Nu combinați apa și curentul electric

Evitați accidentele electrice instalând prize, spoturi și întrerupătoare la o distanță adecvată de sursele de apă. Fiecare țară are reglementări specifice în acest sens pe care le puteți consulta pentru a obține informații valoroase.

De asemenea, nu atingeți niciun aparat electric când sunteți uzi. Asigurați-vă că deconectați aparatele electrice când ați încetat să le utilizați. Puneți-le într-o altă cameră în care nu există apă pentru a nu se uza prematur.

2. Reduceți alunecarea

Produse precum șampoanele, balsamurile, gelurile sau săpunurile pot conține substanțe alunecoase. Prin urmare, pășiți cu atenție pentru a evita căzăturile în duș. În cazul în care nu le folosiți, închideți-le bine pentru a preveni vărsarea lor.

Folosiți papuci cu talpă antiderapantă, care oferă o mai mare stabilitate. Ideea este de a spori echilibrul. O alegere bună este și pardoseala antiderapantă sau benzile antiderapante lipite de duș sau cadă.

Există și covorașe anti-alunecare, care absorb umezeala și cresc aderența.

Covorașele anti-alunecare pot fi puse și la ieșirea din duș. De asemenea, montați mânere metalice pentru sprijin.

3. Supravegheați copiii pentru a evita înecul

Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în cadă. Potrivit sondajelor privind aceste accidente, neglijența părinților este un factor de risc major.

Folosiți scaune sau colaci pentru baie. În plus, respectați recomandările medicilor pediatri atunci când vine vorba de spălarea copiilor.

Evitați să lăsați apă în cadă atunci când nu o utilizați. Dacă aveți copii, scoateți imediat dopul și lăsați apa să curgă. Asigurați-vă că aveți la îndemână toate lucrurile necesare pentru baie. În acest fel, nu va trebui să fugiți din cameră pentru a căuta ceva ce ați uitat.

În cazul în care aveți nevoie de ceva, este de preferat să înfășurați micuțul într-un prosop și să mergeți cu el pentru a lua respectivul obiect.

4. Reglați temperatura apei

Reglați temperatura apei la maxim 45 °C pentru a evita arsurile. Dacă nu puteți face acest lucru, testați cât de fierbinte este apa cu încheietura mâinii. Dacă aveți copii mici, învățați-i să deschidă mai întâi robinetul de apă rece și apoi pe celălalt.

5. Depozitați medicamentele în siguranță

Păstrați medicamentele într-un dulap înalt, inaccesibil copiilor și încuiat în permanență. Nu depozitați articolele de zi cu zi împreună cu medicamentele. Ne referim la pastă de dinți, săpunuri sau șampoane. Folosiți un dulap separat.

Sfaturi de siguranță pentru a evita accidentele în baie

Cel mai bun sfat pentru a evita orice tip de accident este supravegherea și prevenția. Putem să profităm de recomandarea Ministerului Spaniol al Sănătății cu privire la modul de a acorda atenție acestor potențiale probleme:

  • Avertizare: există un pericol iminent sau o situație care poate duce la accidente.
  • Evaluare: vom stabili dacă riscul este real și ce consecințe poate avea.
  • Adoptarea unei atitudini sigure: vom acționa în conformitate cu ceea ce am identificat ca fiind riscant.

Accidentele sunt evenimente întâmplătoare. Cu toate acestea, avem elemente la îndemână sfaturi și instrumente pentru prevenție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.