Cum să faci baie unui nou-născut - Doza de Sănătate
 

Cum să faci baie unui nou-născut

Baia bebelușului este esențială pentru bunăstarea sa. Însă acest procedeu implică o grijă deosebită din partea ta, mai ales dacă micuțul încă are cordonul ombilical. Află din rândurile de mai jos cum este indicat să faci baie unui nou-născut. 
Cum să faci baie unui nou-născut
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă citești aceste rânduri, înseamnă că ai vrea să afli cum să faci baie unui nou-născut. Tuturor ne place să ne simțim curați, dar modul în care se spală un adult este foarte diferit de cel în care trebuie spălat un bebeluș de doar câteva zile.

Dacă ai nelămuriri cu privire la acest moment deosebit pe care îl împărtășești cu copilul tău, vom încerca să fim cei mai buni îndrumători.

– Tu trebuie să speli azi copilul, dragă.

– Ba nu, tu.

– Ba chiar este rândul tău!

Cel mai probabil chiar este rândul tău. Însă dacă te sperie această sarcină pentru că nu știi cum să faci baie unui nou-născut, citește sfaturile de mai jos și vei fi mult mai pregătit/ă.

Cum faci baie unui nou-născut

Produse folosite când faci baie unui nou-născut

Înainte să devenim părinți, nu ne gândim prea mult la cum anume se face baie unui nou-născut și ce reguli trebuie respectate. Dacă este vorba de primul copil, mulți părinți tind să creadă că bebelușul trebuie spălat în fiecare zi în cadă, cu cine știe ce produse cât mai parfumate.

Dacă nu suntem bine informați, putem comite anumite greșeli care pot avea efecte nedorite asupra bebelușului. Folosirea unui șampon sau săpun inadecvat sau lăsarea copilului singur în baie pentru a răspunde la telefon sunt doar câteva dintre greșelile pe care le putem face din lipsă de experiență.

În cele ce urmează, îți prezentăm câteva recomandări pentru spălarea unui nou-născut care încă are cordonul ombilical atașat și pentru baia bebelușului căruia i s-a desprins cordonul ombilical.

Baia nou-născutului cu cordon ombilical

  • Spală bebelușul de două sau de trei ori pe săptămână cu un burete înmuiat în apă caldă. În acest fel, eviți o posibilă arsură prin opărire. Nu este nevoie să îl speli în fiecare zi dacă îi schimbi des scutecul și îl cureți cu șervețele umede.
  • Pune un prosopel sub copil pentru ca acesta să nu alunece și pentru a evita să împrăștii apă peste tot. După terminarea băiței, este bine să ai la îndemână un prosop uscat pentru a face curat.
  • Folosește șampon și săpun pentru bebeluși, care nu provoacă iritații micuțului. Pentru ca spuma să nu îi intre în ochi, ține o palmă pe fruntea lui/ei.
  • Nu uita să îți pregătești un prosop moale pentru a șterge copilul. Este indicat să folosești un prosop cu glugă, pentru a-i menține și capul la o temperatură ideală. Este bine să ai cel puțin trei prosoape pentru bebelușul tău.
  • Poți face băița cu buretele și în cada ta sau într-o cadă de plastic pentru copii. Important este ca vasul să fie la nivelul tău pentru a evita durerile de spate cauzate de aplecare.
  • Dacă s-a udat cordonul ombilical, nu este nicio problemă. Șterge-l cu un prosop uscat și continuă baia. Cordonul se va desprinde după 3 săptămâni de la nașterea bebelușului.

Nu uita să manevrezi micuțul cu multă delicatețe. Acoperă-l cu un prosop și verifică fiecare membru în parte atunci când îl speli. Dacă bebelușul nu este deranjat de băiță, poți să îl clătești ușor fără să folosești prosopul.

Te-ar putea interesa și:

Mamă la 35 de ani: 6 avantaje

Cum să faci baie unui nou-născut fără cordon ombilical

Ai nevoie de mai multe prosoape când faci baie unui nou-născut

Dacă trebuie să faci baie unui nou-născut care nu mai are cordonul ombilical, ține cont de următoarele recomandări și te vei descurca de minune:

  • Pune în cădiță sau în balia de plastic apă caldă la o temperatură cuprinsă între 23 și 25 °C. Nivelul apei trebuie să fie sub pieptul bebelușului.
  • Începe să speli micuțul din cap până în picioare. În acest fel, eviți contactul bebelușului cu secreții sau bacterii.
  • Întoarce-l ușor pentru a-l spăla pe spate și fund. În această poziție, trebuie să sprijini copilul cu un braț pentru a evita accidentările.
  • Distrează-te cu micuțul tău în timp ce îi faci baie. Zâmbește și vorbește cu el/ea. Vă puteți bucura amândoi de aceste momente petrecute împreună.

Îți recomandăm să citești și:

Cum îți înveți copilul să doarmă noaptea

Alte sfaturi pentru baia nou-născutului

Baia nou-născutului este un moment magic între un părinte și bebelușul său. Este posibil ca în acest interval să existe anumite întreruperi: cineva bate la ușă, îți sună telefonul sau trebuie să te ocupi de altceva.

În acest caz, înfășoară micuțul într-un prosop și ia-l după tine oriunde te duci. Nu trebuie să îl lași în cădiță singur, deoarece se pot întâmpla tot felul de accidente.

Sperăm că ai învățat cum să faci baie unui nou-născut și că te vei bucura de aceste momente speciale alături de micuțul tău. Nu uita că, după ce împlinește un an, vei putea să îl speli în fiecare zi. Deci, să înceapă distracția!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.