Baia bebelușului este esențială pentru bunăstarea sa. Însă acest procedeu implică o grijă deosebită din partea ta, mai ales dacă micuțul încă are cordonul ombilical. Află din rândurile de mai jos cum este indicat să faci baie unui nou-născut.
Dacă citești aceste rânduri, înseamnă că ai vrea să afli cum să faci baie unui nou-născut. Tuturor ne place să ne simțim curați, dar modul în care se spală un adult este foarte diferit de cel în care trebuie spălat un bebeluș de doar câteva zile.
Dacă ai nelămuriri cu privire la acest moment deosebit pe care îl împărtășești cu copilul tău, vom încerca să fim cei mai buni îndrumători.
– Tu trebuie să speli azi copilul, dragă.
– Ba nu, tu.
– Ba chiar este rândul tău!
Cel mai probabil chiar este rândul tău. Însă dacă te sperie această sarcină pentru că nu știi cum să faci baie unui nou-născut, citește sfaturile de mai jos și vei fi mult mai pregătit/ă.
Cum faci baie unui nou-născut
Înainte să devenim părinți, nu ne gândim prea mult la cum anume se face baie unui nou-născut și ce reguli trebuie respectate. Dacă este vorba de primul copil, mulți părinți tind să creadă că bebelușul trebuie spălat în fiecare zi în cadă, cu cine știe ce produse cât mai parfumate.
Dacă nu suntem bine informați, putem comite anumite greșeli care pot avea efecte nedorite asupra bebelușului. Folosirea unui șampon sau săpun inadecvat sau lăsarea copilului singur în baie pentru a răspunde la telefon sunt doar câteva dintre greșelile pe care le putem face din lipsă de experiență.
În cele ce urmează, îți prezentăm câteva recomandări pentru spălarea unui nou-născut care încă are cordonul ombilical atașat și pentru baia bebelușului căruia i s-a desprins cordonul ombilical.
Baia nou-născutului cu cordon ombilical
Spală bebelușul de două sau de trei ori pe săptămână cu un burete înmuiat în apă caldă. În acest fel, eviți o posibilă arsură prin opărire. Nu este nevoie să îl speli în fiecare zi dacă îi schimbi des scutecul și îl cureți cu șervețele umede.
Pune un prosopel sub copil pentru ca acesta să nu alunece și pentru a evita să împrăștii apă peste tot. După terminarea băiței, este bine să ai la îndemână un prosop uscat pentru a face curat.
Folosește șampon și săpun pentru bebeluși, care nu provoacă iritații micuțului. Pentru ca spuma să nu îi intre în ochi, ține o palmă pe fruntea lui/ei.
Nu uita să îți pregătești un prosop moale pentru a șterge copilul. Este indicat să folosești un prosop cu glugă, pentru a-i menține și capul la o temperatură ideală. Este bine să ai cel puțin trei prosoape pentru bebelușul tău.
Poți face băița cu buretele și în cada ta sau într-o cadă de plastic pentru copii. Important este ca vasul să fie la nivelul tău pentru a evita durerile de spate cauzate de aplecare.
Dacă s-a udat cordonul ombilical, nu este nicio problemă. Șterge-l cu un prosop uscat și continuă baia. Cordonul se va desprinde după 3 săptămâni de la nașterea bebelușului.
Nu uita să manevrezi micuțul cu multă delicatețe. Acoperă-l cu un prosop și verifică fiecare membru în parte atunci când îl speli. Dacă bebelușul nu este deranjat de băiță, poți să îl clătești ușor fără să folosești prosopul.
Baia nou-născutului este un moment magic între un părinte și bebelușul său. Este posibil ca în acest interval să existe anumite întreruperi: cineva bate la ușă, îți sună telefonul sau trebuie să te ocupi de altceva.
În acest caz, înfășoară micuțul într-un prosop și ia-l după tine oriunde te duci. Nu trebuie să îl lași în cădiță singur, deoarece se pot întâmpla tot felul de accidente.
Sperăm că ai învățat cum să faci baie unui nou-născut și că te vei bucura de aceste momente speciale alături de micuțul tău. Nu uita că, după ce împlinește un an, vei putea să îl speli în fiecare zi. Deci, să înceapă distracția!
OMS, & UNICEF. (2015). Todos los recién nacidos. Todas Las Mujeres Todos Los Niños.
Doménech, E., & Rodríguez-alarcón, N. G. J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. In Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología. https://doi.org/10.1111/j.1475-679X.2009.00343.x.
Părinții sunt adesea nerăbdători să vadă primele acțiuni pe cont propriu ale copiilor lor. Abia așteaptă primul zâmbet al bebelușului, mersul de-a bușilea și primii pași. Deși totul se întâmplă treptat, este normal să fii nerăbdătoare. Cu toții vrem să…
Doliul perinatal apare atunci când bebelușul moare cu câteva zile înainte sau după naștere. Această durere intensă ia prin surprindere mămica, partenerul ei și chiar întreaga familie.
Pe scurt, există câteva alimente interzise pentru bebeluși pe care ar trebui să le eviți în stabilirea meniului micuțului. Alimentele consumate de bebeluși în primele luni de viață trebuie să conțină o mare încărcătură nutrițională. Așadar, este ideal să începi…
Bebelușii au nevoie de o alimentație sănătoasă și bine planificată de către părinți. Descoperă în cele ce urmează 4 alimente periculoase pentru bebeluși ce pot provoca boli și care afectează dezvoltarea armonioasă a celor mici!
Sfaturile pentru a preveni iritația de scutec sunt un aspect important pe care fiecare mamă ar trebui să îl cunoască, mai ales atunci când îngrijesc primul lor copil. Această afecțiune apare pe porțiunile de piele acoperite permanent de scutec.
Laptele matern este meniul principal al bebelușului tău și nu ar trebui înlocuit cu nimic. Însă astăzi vom discuta despre hrănirea bebelușului cu piure de fructe ca și metodă de suplimentare cu vitamine și minerale necesare dezvoltării armonioase a copilului.