Cum să ai mereu prosoape moi la îndemână - Doza de Sănătate
 

Cum să ai mereu prosoape moi la îndemână

Pentru ca prosoapele tale să fie mereu moi, aerisește-le bine după ce se usucă și nu le spăla cu produse din comerț ce conțin chimicale agresive care distrug țesăturile.
Cum să ai mereu prosoape moi la îndemână

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Orice material textil se uzează în timp, pentru a avea prosoape moi nu doar la primele folosiri, trebuie să aveți grijă la mai mulți factori.

Aceste produse textile sunt expuse unor schimbări constante de umiditate și temperatură. Pe măsură ce materialul din care sunt confecționate se uzează, vei observa că prosoapele tale devin din ce în ce mai aspre.

De ce devin prosoapele aspre?

Apa dură conține chimicale ce se pot lipi de țesături

Ca să ai prosoape moi, trebuie să speli aceste produse textile adecvat

Din această cauză, prosoapele își pierd textura și devin aspre, putând zgâria pielea dacă nu iei măsuri de precauție.

Balsamurile de rufe conțin lubrifianți și silicon

Aceste substanțe alcătuiesc un strat ce împiedică țesăturile să absoarbă apă. Deși pare a fi un paradox, balsamurile de rufe fac ca prosoapele să fie mai moi doar la primele utilizări. Pe termen lung însă, aceste produse au efectul contrar.

Fierul de călcat distruge țesăturile

Ca să ai prosoape moi, nu le expune la temperaturi prea calde

După cum bine știi, temperaturile ridicate pot accelera deteriorarea țesăturilor, pe când cele reci lungesc viața acestora. Dacă ești genul de persoană careia îi place aibă rufe perfect călcate, utilizează fierul de călcat doar când acesta este aproape rece.

Nu aerisim prosoapele suficient

Dacă îți pui prosoapele la uscat în aer liber, scutură-le din când în când pentru a le aerisi bine.

5 trucuri pentru a avea mereu prosoape moi

1. Spală prosoapele cu zeamă de lămâie și oțet înainte de a le pune în mașina de spălat

Dacă vrei să ai prosoape moi, spală aceste produse textile cu apă rece combinată cu puțină zeamă de lămâie și oțet. Mirosul nu trebuie să te îngrijoreze. Spală apoi prosoapele în mașina de spălat ca de obicei. Pe lângă faptul că vor mirosi minunat, acestea vor deveni foarte moi.

2. Evită balsamurile de rufe pe bază de chimicale ca să ai prosoape moi

Ca să ai prosoape moi, nu utiliza balsamuri din comerț

Așa cum am menționat mai sus, aceste produse oferă beneficii doar la primele utilizări. În cele din urmă prosoapele tale vor deveni aspre din cauza acestora. Balsamurile de rufe pe bază de chimicale creează o barieră invizibilă ce împiedică țesăturile să absoarbă apă în mod corespunzător.

3. Adaugă amoniac și oțet programului de spălare

Amoniacul previne lipirea detergenților de țesături, iar oțetul are un efect asemănător mineralelor aflate în componența apei dure. Acțiunea combinată a acestor două ingrediente te va ajuta  să ai prosoape moi.

4. Nu utiliza detergent în exces

Dacă vrei să ai prosoape moi, ai grijă ce fel de detergent achiziționezi

Cu toții știm că în viață este bine să evităm excesele. Această regulă se aplică și în cazul săpunurilor și detergenților. Aplicarea excesivă a acestor produse pe țesături le va impregna cu reziduuri. Dacă încerci trucurile prezentate mai sus, nu vei avea nevoie decât de o cantitate mică de detergent pentru a obține prosoape moi.

5. Nu supraîncărca mașina de spălat

Pentru ca sfaturile prezentate anterior să dea randament, trebuie să ai grijă să nu încarci mașina de spălat cu prea multe rufe deodată. În caz contrar, trucurile din acest articol nu vor funcționa. Dacă mașina de spălat este supraîncărcată, prosoapele se freacă unul de celălalt, devenind mai aspre.

Este uscarea importantă dacă vrem să avem prosoape moi?

Ca să ai prosoape moi, ai grijă cum usuci aceste produse textile

Răspunsul la această întrebare este „da”. De fapt, acest proces este mult mai important decât bănuiești. Introdu o minge de tenis alături rufele pe care le-ai pus în uscător. Acest truc te va ajuta să împiedici frecarea prosoapelor, prevenind înăsprirea lor.

Te sfătuim să citești și:

Detergent organic făcut în casă

Dacă nu ai un uscător de rufe la îndemână, iată câteva trucuri utile pe care poți să le încerci:

  • Nu expune prosoapele la temperaturi foarte ridicate pentru perioade de timp îndelungate deoarece riști ca acestea să se înăsprească.
  • Nu uita ceea ce ți-am spus la începutul acestui articol: scutură prosoapele în timp ce se usucă în aer liber pentru a permite țesăturilor să „respire”.

Urmând sfaturile prezentate în acest articol, vei avea mereu prosoape moi, fără a fi nevoie să achiziționezi produse chimice scumpe. Nu ezita să încerci aceste trucuri chiar azi!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.