Logo image
Logo image

7 sfaturi pentru curățarea pereților albi rapid

4 minute
Pereții albi arată bine, dar pot reprezenta o problemă la curățare. Urmați aceste sfaturi pentru a curăța de pete pereții albi!
7 sfaturi pentru curățarea pereților albi rapid
Ultima actualizare: 08 octombrie, 2022

Albul este o culoare care nu dezamăgește niciodată și nu se demodează. Vopseaua albă face camerele mai luminoase și mai spațioase. Cu toate acestea, este greu de întreținut. Cea mai mică pată este foarte vizibilă. Prin urmare, trebuie să cunoașteți anumite sfaturi pentru curățarea pereților albi rapid și ușor.

Mâinile copiilor și praful acumulat murdăresc pereții albi. Este important să-i curățați folosind metodele corecte.

De ce sunt importante sfaturile pentru curățarea pereților albi?

Pereții albi dau un aspect elegant camerelor și amplifică spațiul. Luminozitatea se potrivește multor stiluri decorative.

Cel mai mare dezavantaj al acestor pereți este ușurința cu care se murdăresc. Este suficient să aveți un întrerupător pentru a observa petele de degete în jur sau pentru a identifica mici sectoare murdare cauzate de circulația prafului. Scaunele și mesele provoacă adesea zgârieturi, iar copiii pot murdări cu ușurință acești pereți dacă se joacă în apropiere.

Cât de des să curățați pereții albi?

Pereții trebuie curățați atunci când faceți curățenie generală în locuință. Acesta este momentul în care sunt complet accesibili. Mobilierul este mutat, tablourile sunt date jos și scaunele sunt ridicate.

Folosiți o cârpă uscată pentru a îndepărta praful chiar și în sectoarele greu de accesat. Igienizarea de acest tip are loc, de obicei, de două ori pe an. Cu toate acestea, pereții albi necesită eliminarea imediată a anumitor pete.

Sfaturi de top pentru curățarea pereților albi

Este frustrant să vedeți o pată la scurt timp după ce ați zugrăvit pereții. Întreținerea lor este complexă și necesită acțiune imediată. Prin urmare, este indicat să urmați o serie de sfaturi pentru curățarea pereților albi.

1. Alegeți instrumentele potrivite

Îndepărtarea unei pete de noroi nu are loc la fel cu îndepărtarea prafului. Din acest motiv, este important să identificați tipul de pată. Pentru curățarea generală sunt suficiente un burete, hârtie, un prosop din bumbac și o cârpă din microfibră.

Pentru pete mai complexe, utilizați bicarbonat de sodiu, detergenți universali, detergent de vase și o perie. Dacă urmează să folosiți produse de curățare amestecate, este indicat să purtați mănuși din latex pentru a vă proteja pielea.

Descoperiți: Cum se curăță casa cu ulei de eucalipt

Some figure
Produsele de curățare chimice necesită atenție specială atunci când sunt manipulate.

2. Achiziționați produse speciale pentru petele lipicioase

În cazul petelor de mâncare, băutură și orice alt element similar, este indicat sa aplicați un produs de curățare universal. Aplicarea acestor degresanți este eficientă în albirea pereților cu pete lipicioase.

3. Curățați de sus în jos

Se recomandă îndepărtarea murdăriei de sus în jos. Tot ce este în partea superioară trebuie să cadă. Pentru a îndepărta praful de pe pereții albi, pur și simplu ștergeți-l cu o cârpă umedă din microfibră.

Pentru părțile înalte, puneți cârpa pe o mătură sau alt element similar. Este important să umeziți cârpa în mod constant. În acest fel, murdăria nu se împrăștie pe tot peretele.

4. Folosiți un burete magic

Acesta este un instrument care trebuie folosit numai în cazuri extreme, deoarece este abraziv. Este realizat din melamină și acționează într-un mod similar cu șmirghelul. Prin urmare, poate deteriora unele suprafețe dacă este folosit cu prea multă forță. Nu este recomandat pentru pereți strălucitori. Cu toate acestea, prin umezire și răzuire ușoară, buretele magic este capabil să îndepărteze petele complexe.

5. Folosiți detergent pentru pete complexe

În cazurile mai complexe, utilizați detergent de vase. Este un produs care se aplică rar, dar este eficient pentru petele care nu ies cu alți detergenți.

Puneți o picătură de detergent pe un burete și aplicați-o pe pată, frecând ușor până se formează spumă. Așteptați câteva minute. După ce peretele a absorbit produsul, folosiți o cârpă din microfibră umezită cu apă caldă. Dacă pata nu a ieșit complet, repetați procesul.

Recomandăm: Metoda japoneză Oosouji pentru curățarea casei

6. Aplicați bicarbonat de sodiu

Un produs universal care este eficient pentru curățare este bicarbonatul de sodiu. În cazul pereților albi, acesta trebuie aplicat similar cu detergentul.

Mai întâi, amestecați trei linguri de bicarbonat de sodiu și una de apă într-un recipient. Creați o pastă lipicioasă. Puneți-o pe pată. Lăsați-o să stea mai mult decât detergentul și, după ce se usucă, frecați cu o cârpă din microfibră.

Este important ca laveta să fie ușor umedă.
Some figure
Bicarbonatul de sodiu este un produs de curățare eficient. Are proprietăți ideale pentru pereții albi.

7. Pete specifice

Anumite pete sunt cauzate de accidente:

  • Amprente: amprentele apar lângă uși sau întrerupătoare. În general, aceste urme dispar cu produse de curățare universale. Este important să nu umeziți prea mult zona sau cârpa. Dacă vă aflați în apropierea unui circuit electric, întrerupeți-l înainte de a curăța pata.
  • Pete de cerneală sau sânge: acestea sunt pete greu de îndepărtat. Utilizarea înălbitorului poate fi o metodă eficientă. Totuși, peretele alb nu trebuie să aibă motive decorative, iar produsul trebuie diluat în apă după cum indică producătorul. Aplicați cu o cârpă și folosiți mănuși de protecție.
  • Creioane: folosiți gumă de șters.
  • Umiditate: petele persistente de umezeală pot fi îndepărtate cu înălbitor. Se recomandă aplicarea cu o perie cu peri duri și purtarea de mască și mănuși. Înălbitorul trebuie diluat.

Aveți grijă la mișcări

Pentru a curăța eficient pereții albi și a-i menține în stare bună, trebuie să nu întindeți petele. Mișcările trebuie să fie ușoare și circulare. Răzuirea trebuie să fie blândă pentru a nu afecta straturile peretelui. La sfârșit, îndepărtați excesul de apă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Daza-Corredor A, Viloria-Escobar JDJ, Rodríguez-Pacheco FL, Miranda-Terraza LF. Uso de productos de aseo y limpieza en hogares de Santa Marta: realidades y posibilidades para un consumo sostenible: realidades y posibilidades para un consumo sostenible. Jangwa Pana [Internet]. 30 de agosto de 2018 [citado 27 de septiembre de 2022];17(3):414-3. Disponible en: https://revistas.unimagdalena.edu.co/index.php/jangwapana/article/view/2525
  • Llanqui Gutiérrez, Uriel ,  Irritantes químicos y prevalencia de asma y bronquitis crónica en los trabajadores de los servicios de limpieza de los establecimientos de salud de la región Puno, Perú. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud [Internet]. 2015;47(1):69-73. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=343839277009
  • Paricaguán Morales, Belén María,  Desarrollo de una pintura amigable al ambiente bajo la metodología taguchi. Revista INGENIERÍA UC [Internet]. 2010;17(2):27-37. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=70721885005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.