Metoda japoneză Oosouji pentru curățarea casei
 

Metoda japoneză Oosouji pentru curățarea casei

Igienizarea locuinței nu ar trebui să fie doar o sarcină zilnică. Acest ritual de origine budistă folosește curățarea locuinței pentru a genera bunăstare personală.
Metoda japoneză Oosouji pentru curățarea casei
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Menținerea unui mediu curat acasă este importantă atât pentru bunăstarea emoțională, cât și pentru sănătate. Dincolo de sarcina zilnică de curățare, există și alte metode legate de spiritualitate și schimbare profundă care generează atât ordine, cât și stabilitate. Oosouji este metoda japoneză de curățare din ce în ce mai aplicată în casele occidentale.

Este un termen legat de filosofia budistă, care reprezintă ceva mai mult decât acțiunea de curățare. Definit drept „marea curățare”, Oosouji este un ritual de schimbare celebrat o dată pe an. Ritualul privește spre viitor, detașându-se de trecut. Pentru asta, are loc o reamenajare și o igienizare profundă a mediului. Descoperiți toate avantajele și pașii acestei metode!

Ce este Oosouji?

Importanța curățeniei pentru sănătate, igienă și bunăstare este clară. Cultura japoneză leagă această acțiune și de alte aspecte. Oosouji este un ritual legat de îmbunătățirea stării de spirit prin igienizarea minuțioasă a spațiului.

Oosouji este metoda japoneză care se aplică în ajunul noului an sau la schimbarea anotimpului. Intenția este de a genera un spațiu reînnoit pentru a primi vremurile viitoare într-un mediu fără murdărie.

Această curățare nu este legată doar de praf, murdărie și pete, ci și de o reînnoire fizică și psihică. Prin urmare, ritualul este folosit în terapiile de mindfulness, legate de concentrare și atenție deplină asupra momentului prezent, după cum sugerează un studiu din Jurnalul de Neuro-Psihiatrie al Universității Peruane Cayetano Heredia.

Origine

Oosouji este un ritual cu rădăcini orientale, folosit în aproape toată Asia Pacifică. În Japonia, această tradiție este respectată de mai bine de 300 de ani.

Originea sa datează din secolul al XVII-lea, din perioada Edo. Potrivit legendei lui Susu Harai, în fiecare 13 decembrie se ținea un ritual de curățare a funinginii din temple, castele și case.

Alte persoane plasează data pe 28 decembrie. Totuși, important este că are loc în ultimele două săptămâni ale anului și întotdeauna înainte de 31 decembrie. Scopul tău este să întâmpinăm perioada care vine curățând vechiul și făcând loc noului. Țelul final este atragerea prosperității.

Munte din Japonia
Cultura japoneză respectă această tradiție de curățare la sfârșitul fiecărui an.

Pași și sfaturi pentru a aplica metoda japoneză Oosouji

Practicarea acestei tehnici japoneze presupune câteva acțiuni specifice, dincolo de sarcinile obișnuite de curățare. Deși importantă este igienizarea spațiului, trebuie aplicate câteva sfaturi pentru a efectua corect ritualul.

Pregătiți spațiul și materialele

Înainte de a începe, aerisiți camera. Este important ca aerul să circule și să fie reînnoit pentru a începe purificarea spațiului. În plus, trebuie să vă echipați cu toate elementele necesare pentru a nu provoca întreruperi și a vă pierde concentrarea. De exemplu, cutii, etichete, saci de gunoi și articole de curățenie.

Oțetul este foarte folosit datorită multiplelor aplicații și agresivității reduse a componentelor sale.

Integrare circulară

Călătoria de curățare ar trebui să înceapă și să se termine în același punct din casă. Trebuie să porniți dintr-un punct anume, apoi să ocoliți casa în direcția acelor de ceasornic.

Totul se termină unde a început. Această practică este legată de o mișcare ciclică ce simbolizează închiderea unei etape și începerea alteia.

Scăpați de obiectele inutile

Oosouji recomandă ca în timpul zilei de curățare profundă să profitați de ocazie pentru a găsi și a arunca obiectele nefolosite. Veți găsi electrocasnice, haine și diverse lucruri vechi sau stricate.

Acumularea de obiecte inutile este un obicei care contravine tehnicii japoneze. În plus, eliminarea creează mai mult spațiu și îmbunătățește organizarea.

Curățați de sus până jos

Lustruirea mobilierului, curățarea geamurilor sau curățarea podelei sunt acțiuni de curățare care presupun mișcări dintr-o parte în alta. Este important ca aceste acțiuni să fie întotdeauna efectuate de sus în jos.

Folosiți mișcări blânde

În acest fel, praful și murdăria sunt împiedicate să circule în interior. Folosiți cârpe și bureți, fără a freca în mod agresiv obiectele sau suprafețele.

Scăpați de datorii

Un alt detaliu pentru a scăpa de greșelile trecutului este stingerea datoriilor care sunt în așteptare. Pe cât posibil, facturile la gaz, electricitate, telefon și alte cheltuieli casnice trebuie achitate înainte de efectuarea ritualului.

Faceți o curățare profundă

Oosouji nu este ca orice zi obișnuită de curățare. Este vorba despre generarea unui nou început, așa că este important să facem față eșecurilor și greșelilor din trecut.

În timpul igienizării, se recomandă repararea daunelor, oricât de minore ar fi. Vopsirea mobilierului, repararea obiectelor sparte, igienizarea covoarelor, schimbarea becurilor și curățarea colțurilor dificile sunt câteva dintre sarcinile necesare.

Este un alt aspect legat de spiritualitate, dar care contribuie și la o mai bună organizare a casei.

Faceți curățenie în familie

Este esențial ca toată lumea din casă să practice Oosouji. Este o metodă colectivă, întrucât spațiul este ocupat de toți membrii familiei.

Pentru ca ritualul să funcționeze, toată lumea trebuie să fie implicată. Cu toate acestea, fiecare decide ce obiecte să lase în urmă, deoarece este o decizie ce ține de progresul personal.

Metoda japoneză Oosouji

Nu trebuie să existe întreruperi

Metoda japoneză Oosouji trebuie executată cu deplină conștientizare a pașilor care trebuie urmați și, dacă este posibil, fără întreruperi. Este recomandat să opriți telefonul mobil și să vă deconectați de la orice altceva în timpul procesului.

Ritualul poate dura mai mult de o zi. Dacă este necesar, trebuie să-i dedicați un weekend întreg. Este important să nu lăsați sarcinile neterminate.

Importanța metodei japoneze Oosouji

Nu este o coincidență că originea ritualului este Japonia. În cultura acestei țări, igiena personală și curățenia generală sunt foarte importante. Oamenii învață de mici tehnicile ordinii și responsabilitatea colaborării pentru menținerea unor spații îngrijite.

Acest mare ritual de curățare are o semnificație eficientă, dar și un aspect emoțional. Este vorba despre sporirea bunăstării personale prin igienizare și ordonarea spațiului. Începerea unei noi perioade fără murdărie, obiecte sparte sau sarcini în așteptare este o modalitate de a lăsa în urmă emoțiile negative și de a ne concentra pe un nou început.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sesma, Ana Claudia, Luna, Tomás Ignacio, Mangiaterra, Sandra Mariela, Pintado, Sandra, Santolin, Carolina, Masó, Marina Yiyela,  Contaminación ambiental por microorganismos multirresistentes y el efecto de la limpieza y desinfección en una unidad de cuidados intensivos. Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana [Internet]. 2020;54(2):145-150. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=53563407005
  • Beltran Molina, Jhon Jairo, and Yuly Andrea Celemín Pabón. “Higiene y Seguridad Industrial.” Catálogo editorial (2021). Disponible en:  https://doi.org/10.15765/poli.v1i3.2081
  • Guerra, Daniel,  Higiene hospitalaria. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá [Internet]. 2005;24(4):204-207. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=91204114
  • Rebelo Quirama, Luz Estela , Ossa Ramírez, José Fernando , Pamplona González, Julián David , González Velásquez, Elsy ,  Los conceptos de bienestar y satisfacción. Una revisión de tema. Revista Guillermo de Ockham [Internet]. 2005;3(1):27-59. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=105316842003

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.