Logo image
Logo image

15 sfaturi pentru îngrijirea pielii în diabet

7 minute
Diabetul este o boală ce necesită atenție specială pentru a evita complicațiile, mai ales la nivelul pielii.
15 sfaturi pentru îngrijirea pielii în diabet
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 octombrie, 2022

Diabetul zaharat poate provoca anumite afecțiuni ale pielii. Cele mai frecvente sunt uscăciunea, modificările de culoare și chiar apariția rănilor și a ulcerelor. Descoperiți 15 sfaturi pentru îngrijirea pielii în diabet!

Ținând cont de faptul ca persoanele cu această boala au nevoi specifice, este indicat să țină cont de anumite aspecte. Acestea includ, după cum vom vedea mai târziu, uscarea pielii imediat după duș, evitarea băilor lungi și eliminarea produselor iritante.

Impactul diabetului asupra pielii

În diabet zaharat, nivelul zahărului din sânge crește, ceea ce se traduce printr-un impact negativ asupra pielii, crescând riscul apariției diferitelor afecțiuni cutanate. Acest lucru are la bază defecțiuni ale sistemului de apărare, ce reduc capacitatea organismului de a răspunde la atacurile agenților patogeni.

Ciupercile și bacteriile găsesc mai multă hrană pe pielea bolnavilor de diabet, deoarece organismul încearcă să elimine excesul de zahăr prin urină, acest lucru provocând pierderea de lichide. Pe măsură ce pielea se deshidratează, apar crăpături la suprafață, care reprezintă mediul perfect pentru proliferarea microorganismelor.

Cele mai frecvente simptome

Cele mai frecvente simptome ale pielii asociate cu diabetul zaharat includ următoarele:

  • Apariția petelor roșiatice
  • Probleme de vindecare a rănilor
  • Piele uscată, adesea sensibilă și fragilă
  • Formarea de răni, cruste și eventuale ulcere
  • Pielea gălbuie, mai frecventă pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor
  • În absența rețelelor sănătoase de colagen, pielea tinde să se întărească, având un aspect ceros
  • Din cauza neuropatiei diabetice, pot exista pierderi senzoriale. Din cauza lipsei de sensibilitate, leziunile pot apărea fără ca pacientul să-și dea seama.

Afecțiuni ale pielii legate de diabet

La o persoană cu diabet, riscul de boli de piele crește.

Acanthosis nigricans

Una dintre cele mai comune boli cutanate în diabet este acanthosis nigricans. Se caracterizează prin închiderea la culoare și îngroșarea pielii. Apare în special în pliuri, cum ar fi ceafa, axilele sau chiar zona inghinală.

Potrivit studiilor pe acest subiect, acantoza apare la aproximativ 3 din 4 pacienți cu diabet. Boala apare și la persoanele cu obezitate sau probleme hormonale sau chiar din cauza reacției la anumite medicamente.

Some figure
Zonele pliurilor sunt cele mai afectate de acantoză.

Psoriazis

La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, riscul de a dezvolta psoriazis crește, acestea prezentând pete roșii, mâncărime și descuamare. Scalpul și chiar unghiile pot fi grav afectate.

Scleredem Buschke

Aceasta este o tulburare a țesutului conjunctiv care se caracterizează prin îngroșarea pielii, în special în partea superioară a trunchiului (spate sau gât). Spre deosebire de acantoză, nu există pete sau acestea nu sunt foarte vizibile.

Atunci când scleredemul Buschke este sever, poate îngreuna mobilitatea. Apare mai des la persoanele supraponderale.

Poate apărea și la persoanele fără diabet care au avut o infecție cu streptococ.

Dermopatie diabetică

Dermopatia este destul de frecventă, apărând în 33 – 40% din cazuri la persoanele cu diabet de tip 1 sau 2. Pe gambe, apar pete circulare, roșiatice sau maronii cu aspect solzos.

Ulcerul piciorului diabetic

Deoarece circulația este afectată de diabet, rănile mici se transformă uneori în ulcere. Ele pot coexista cu piciorul diabetic. Dacă rănile se infectează, riscul de necroză crește.

Xantelasmă

Xantelasma este un tip de leziune cauzată de acumularea de grăsime. Aspectul este gălbui și solzos. Apare pe sau în apropierea pleoapelor, precum și pe gât, umeri, axile și diverse zone ale trunchiului.

Poate fi rezultatul unui nivel ridicat de zahăr și grăsimi, deși apare și la persoanele la care acești factori nu sunt prezenți. Deși nu reprezintă un risc pentru sănătate, afectează calitatea vieții. Unele studii sugerează utilizarea reductorilor de lipide ca tratament.

Xantom

Xantoamele sunt cauzate de un management slab al glucozei. Acestea sunt umflături care variază de la galben închis sau portocaliu la maro sau roșcat. Provoacă mâncărime. Apar mai frecvent pe coapse, fese și zonele cu pliuri (coate sau genunchi). De asemenea, sunt asociate cu hipotiroidismul, ciroza sau pancreatita.

Papiloame

Acestea atârnă pe piele și sunt moi. Pot apărea pe pleoape și pe alte pliuri (inghinal, axile, gât, sâni, etc). Sunt un semn al nivelului ridicat de zahăr în sânge la pacienții cu diabet. Apar și la persoanele care nu au această boală.

Necrobioză lipoidică

Necrobioza lipoidică este o boală rară. Este o afecțiune granulomatoasă cu țesut conjunctiv degenerativ. Aproximativ jumătate dintre persoanele care au boala sunt dependente de insulină.

Inițial, leziunile sunt umflături mici, ferme, ca o erupție cutanată. Apoi, progresează la pete mai mari, mai dure și cerate, de culoare galben strălucitor sau maro. Deși nu provoacă durere, pielea este mai predispusă la infecții și pot apărea ulcerații.

Descoperiți: Utilizarea insulinei bazale: tot ce trebuie să știți

Granulom inelar

Poate fi o complicație a zonei zoster sau a diabetului. Apare pe palme sau antebrațe. Se prezintă sub formă de umflături mici, roșiatice, care formează un inel (de unde și numele).

Infecții bacteriene și micoze

Infecțiile bacteriene și fungice apar mai frecvent la persoanele cu diabet de tip 2 decât la populația fără această boală. Aici includem următoarele:

  • Pecingine
  • Urcior
  • Furuncul
  • Candidoză
  • Picior de atlet
  • Lichen plan
  • Onicomicoză

Sfaturi de top pentru îngrijirea pielii în diabet

Din cauza tuturor acestor riscuri, este necesar să luați măsuri speciale pentru îngrijirea pielii în diabet. În continuare, vom vedea câteva sfaturi în acest sens.

1. Evitați dușurile lungi

Dușul excesiv sau prelungit usucă pielea. O parte a stratului gras care protejează pielea de contaminanții externi poate fi îndepărtată.

 

Some figure
Contactul prelungit cu apa nu este recomandat pacienților care trăiesc cu diabet, deoarece duce la uscarea pielii.

2. Îngrijiți-vă picioarele zilnic

În ciuda celor de mai sus, este necesar să vă spălați zilnic picioarele pentru a menține pielea cât mai curată posibil. Atât timp cât băile sunt scurte și vă uscați bine, nu veți avea probleme.

3. Folosiți gel de duș

Se recomandă evitarea folosirii săpunurilor solide. În schimb, alegeți gelurile de duș. Există geluri special dezvoltate pentru pielea sensibilă, pe bază de ingrediente naturale, precum glicerina vegetală. Ele ajută la hidratarea pielii.

4. Evitați produsele iritante

Utilizați produse de igienă personală care nu usucă sau nu irită pielea. Includem aici șampoane și creme blânde, fără parfum. Evitați spray-urile, precum și produsele care conțin parabeni.

5.Uscați bine pielea

Odată terminată baia, încercați să uscați bine pielea, în special pliurile (axile, zona inghinală, gât, etc.). Uscați zona dintre degetele de la picioare, pentru a evita eventualele infecții fungice.

Cel mai bine este să folosiți un prosop moale și uscat. Dacă este posibil, folosiți un prosop separat pentru anumite zone.

6. Aplicați creme zilnic

Când există uscăciune, tendința de iritare sau crăpare crește, ducând la mâncărimi și răni. Cremele hidratante trebuie aplicate zilnic în diabet.

Sunt recomandate cele cu extracte de plante și care conțin vitamina E, precum și substanțe care favorizează conservarea umidității naturale. În acest sens, puteți alege ingrediente precum uleiul de jojoba.

7. Folosiți talc

Pentru a preveni umezeala, se recomandă utilizarea pudrei de talc. Puneți-o în interiorul pantofilor și nu direct pe picioare.

8. Nu mergeți desculți în locuri publice

În locurile publice, cum ar fi piscinele sau băile sălilor de sport, puteți contracta infecții, cum ar fi piciorul de atlet. Purtați mereu papuci de baie.

9. Tăiați unghiile delicat

Aveți grijă atunci când tăiați unghiile de la picioare, pentru a nu provoca răni care pot fi o poartă de acces pentru microorganisme.

10. Aveți grijă de picioare

Verificați zilnic pielea picioarelor. Astfel, veți putea detecta la timp orice modificare.

11. Evitați scărpinatul

Deși este adevărat că pielea uscată provoacă mâncărimi, evitați scărpinatul, deoarece acesta poate provoca răni care se infectează sau se agravează, transformându-se în ulcere. Folosiți o cremă cu glicerină.

12. Nu spargeți veziculele

Veziculele nu trebuie sparte, nici cu ajutorul unui ac, nici cu unghiile. Același lucru este valabil și pentru crustele rănilor. Nu le rupeți!

13. Aveți grijă de răni

Când apare o rană, aplicați pansamente. Tăieturile trebuie tratate imediat. Monitorizați atent vindecarea.

14. Verificați glicemia

Nivelul de zahăr din sânge trebuie monitorizat și reglat. Aceasta este o sarcină vitală nu doar pentru îngrijirea optimă a pielii, ci și pentru a evita complicațiile.

Citiți mai mult: Caracteristicile și tratamentul hiperinsulinemiei

Some figure
Automonitorizarea este esențială la pacientul cu diabet. Acesta trebuie să învețe cum să-și urmărească boala acasă.

15. Urmați tratamentul fără a vă abate de la reguli

Dieta, precum și medicamentele recomandate de medicul curant trebuie respectate cu strictețe. Acesta este cel mai bun mod de a trata problema.

Când să mergeți la medic?

Deși unele dintre aceste simptome sunt inofensive, altele pot duce la complicații grave, cum ar fi necroza, care necesită amputare. Evoluția este rapidă la pacienții cu hiperglicemie.

Pentru îngrijirea optimă a pielii în diabet, consultați un dermatolog dacă problemele persistă sau dacă observați simptome precum petele violet, durerea, inflamația, roșeața sau febra.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Crinnion W. Toxic effects of the easily avoidable phthalates and parabens. Altern Med Rev. 2010; 15(3): 190-196.
  • Didouche Y, Aksas H. An agrofood waste physicochemical characterization for its valorization. Algerian Journal of Environmental Science and Technology. 2021; 7(4): 2143-2150.
  • Duff M, Demidova O, Blackburn S, Shubrook J. Cutaneous manifestations of diabetes mellitus. Clin Diabetes. 2015; 33(1): 40–48.
  • Gad H, Roberts A, Hamzi, et al. Jojoba oil: an updated comprehensive review on chemistry. Pharmaceutical uses and toxicity. Polymers. 2021; 13: 1711. https://doi.org/10.3390/polym13111711
  • Gubelin W, de la Parra R, Giesen F. Micosis superficiales. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(6): 804-812.
  • Laftah Z, Al-Niaimi F. Xanthelasma: An Update on Treatment Modalities. J Cutan Aesthet Surg. 2018; 11(1):1-6.
  • Pereira N, Suh Hyunsuk P, Hong Joon P. Úlceras del pie diabético: importancia del manejo multidisciplinario y salvataje microquirúrgico de la extremidad. Rev Chil Cir. 2018;  70(6): 535-543.
  • Peyrí J, Moreno A, Marcoval J. Necrobiosis lipoidica. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery. 2007; 26(2): 87-89.
  • Pitarch G, Torrijos A, Martínez-Aparicio A, Vilata J, Fortea J. Escleredema de Buschke asociado a diabetes mellitus. Estudio de cuatro casos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2005; 96 (1): 46-49.
  • Vera Estévez A. ¿Dermopatía diabética? Folia Dermatológica Cubana. 2021; 15(1): e259.
  • Wu L, Norman G, Dumville J, O’Meara S, Bell-Syer S. Dressings for treating foot ulcers in people with diabetes: an overview of systematic reviews. Cochrane Database Syst Rev. 2015; 7: doi 10.1002/14651858.CD010471.pub2.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.