Logo image
Logo image

6 sfaturi pentru îngrijirea plantelor suculente

4 minute
Plantele suculente se caracterizează prin stocarea apei, îngrijirea lor fiind simplă. Cu toate acestea, există măsuri care accelerează creșterea și optimizează aspectul plantelor suculente.
6 sfaturi pentru îngrijirea plantelor suculente
Ultima actualizare: 07 noiembrie, 2022

Poate cea mai celebră caracteristică a suculentelor este capacitatea lor de a reține apa. Această trăsătură favorizează adaptarea la medii calde și uscate. Există câteva sfaturi pentru îngrijirea plantelor suculente care le ajută să devină mai frumoase și mai rezistente.

Acest set de plante, alcătuit din diverse familii și genuri, are o creștere lentă. Accelerarea procesului este posibilă, obținând în același timp exemplare cu culori mai intense. Întreținerea optimă a suculentelor este legată de frecvența scăzută a udării, curățarea și expunerea la lumină.

Ce sunt plantele suculente?

Suculentele sunt un tip de plante ce cuprinde mai multe genuri și familii. Nu toate sunt legate genetic, dar au un set de caracteristici comune. Cea mai importantă caracteristică este capacitatea de a stoca apa. Folosind diferite organe de rezervă, suculentele stochează apă în cantități mari.

Uneori, până la 95% din structura plantei este apă. Suculentele rezistă la secetă mult mai bine decât alte specii. Se adaptează la climatele calde și pot să nu primească apă mai multe zile. Cu toate acestea, necesită mai multă expunere la lumina soarelui.

Deși îngrijirea este foarte simplă, datorită rezistenței și adaptabilității, suculentele au o creștere lentă. De asemenea, acestea își pot pierde culoarea, dimensiunea și rezistența. Din acest motiv, trebuie luate anumite măsuri pentru ca suculentele să crească sănătoase și frumoase.

Exemple de plante suculente

Fiind un grup atât de divers, există multe familii de plante care se încadrează în categoria suculente: de exemplu, Agavaceae, Apocynaceae sau Cactaceae.

Următoarele sunt cele mai comune plante suculente în case și grădini:

  • Aloe
  • Cactuși
  • Crasulaceae
  • Kalanchoe
  • Agavă
  • Trandafir de deșert
Some figure
Exemplar de trandafir de deșert (Adenium obesum).

6 sfaturi de top pentru îngrijirea plantelor suculente

Suculentele sunt plante de apartament populare. Aspectul și ușurință de îngrijire le fac să fie preferatele multora. Cu toate acestea, nu toată lumea cunoaște sfaturile cheie pentru ca suculentele să fie sănătoase și frumoase.

1. Atenție la irigare

Îmbunătățirea creșterii suculentelor necesită o atenție specială la udare. Deoarece aceste plante se caracterizează prin capacitatea de stocare, irigarea trebuie să fie sporadică, nu mai des de o dată la trei sau patru zile.

Pentru a îmbunătăți și mai mult condițiile de creștere, folosiți apă purificată, deoarece calcarul sau sărurile pot afecta dezvoltarea suculentelor. Unii oameni folosesc apă de ploaie pentru a întări plantele suculente.

2. Controlați umiditatea solului

Un alt aspect de luat în considerare este starea solului. Folosiți substrat organic și nu sol obișnuit. Solul prea umed distruge plantele. Dacă este prea ud, opriți irigarea timp de 15 zile sau până când solul este din nou uscat. Este indicat să folosiți ghivece cu găuri mici pentru ca apa să se scurgă. În acest fel, evitați și apariția ciupercilor.

Recomandăm: 5 sfaturi pentru a decora casa cu mini plante

3. Tundeți-le

Ca și alte specii, suculentele își pierd la un moment dat frunzele. Prin urmare, trebuie efectuată o tăiere subtilă sau o curățare a ramurilor. Îndepărtarea frunzelor slabe și a celor de pe sol nu este o sarcină opțională.

4. Asigurați iluminarea adecvată

Un alt detaliu important este expunerea la lumina soarelui. Fără suficient soare, frunzele își pierd culoarea. Asigurați-vă că expunerea la soare nu este întotdeauna directă, deoarece excesul poate fi dăunător. Înflorirea anuală este o dovadă a iluminării optime.

Suculentele cu creștere sănătoasă înfloresc o dată pe an. În schimb, dacă planta se întinde prea mult, caută lumina soarelui.

5. Stimulați creșterea

Un sfat pentru a promova dezvoltarea suculentelor este schimbarea ghiveciului cu unul mai mare. Planta are mai mult spațiu și continuă să crească.

Un ghiveci mic limitează creșterea suculentelor. Este important ca transplantarea să fie efectuată în lunile calde.

Some figure
Suculentele vor crește în dimensiune și vor deveni mai puternice dacă vor avea spațiul adecvat.

6. Verificați vârfurile

Vârfurile suculentelor pot reflecta obiceiurile de îngrijire greșite. Dacă vârfurile sunt uscate, planta are prea mult soare. Un alt motiv este mediul foarte rece. Pentru a evita ciupercile, arsurile și putrezirea rădăcinilor, nu folosiți farfurii sub ghivece, deoarece acestea opresc drenajul.

Descoperiți: Cum se elimină păduchele lânos de pe plante

Metode rapide pentru îngrijirea plantelor suculente

Dincolo de toate avantajele acestei specii, dacă doriți accelerarea creșterii, puneți compost în substrat în timpul lunilor de vară. În plus, îndepărtați butașii care cresc lângă plantă. Îi puteți folosi pentru a obține plante noi, evitând în același timp consumul de nutrienți necesari plantei mamă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gheribi, Rim, and Khaoula Khwaldia. “Cactus Mucilage for Food Packaging Applications.” Coatings 1 Oct. 2019. Disponible en: https://doi.org/10.3390/coatings9100655
  • Andrade  , José Luis,  Barrera  , Erick de la,  Reyes García, Casandra,  Ricalde  , M. Fernanda,  Vargas Soto, Gustavo,  Cervera  , J. Carlos,  El metabolismo ácido de las crasuláceas: diversidad, fisiología ambiental y productividad. Boletín de la Sociedad Botánica de México [Internet]. 2007; (81):37-50. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57708102
  • Mariani, John F. “Agave.” The Encyclopedia of American Food and Drink. Bloomsbury Publishing Plc, 2020. 20–30. Disponible en: https://doi.org/10.5040/9781635577068-0012

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.