Sfaturi pentru reducerea riscului financiar
 

Sfaturi pentru reducerea riscului financiar

Investirea capitalului este o decizie foarte importantă care implică riscuri pe care trebuie să vi le asumați. În mod ideal, acestea ar trebui să fie scăzute și să nu vă afecteze activele.
Sfaturi pentru reducerea riscului financiar

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Fiecare investiție implică un risc financiar, adică șansa ca investiția pe care o facem să genereze o pierdere de bani sau ca profitul să apară mult mai greu decât ne așteptam. Pentru a învăța ce presupune reducerea riscului financiar, trebuie să știm că va exista întotdeauna incertitudine cu privire la performanță.

Această incertitudine nu constituie riscul în sine, ci este influențată de diferiți factori. Printre aceștia se numără schimbările experimentate în sectorul în care am ales să operăm, eșecul recuperării capitalului investit și instabilitatea inerentă a piețelor. Deci, să analizăm câteva dintre riscurile financiare care există!

Ce tipuri de riscuri financiare există?

Scopul nostru nu este să intrăm în lumea finanțelor, dar este important să știm care sunt cele mai frecvente riscuri financiare cu care se confruntă investitorii. De exemplu, riscul de credit implică plata unei datorii dobândite. Riscul de lichiditate este generat de incapacitatea uneia dintre părți de a-și respecta angajamentele din cauza lipsei de numerar.

În cele din urmă, putem menționa riscul de piață, care este prezent în operațiunile care au loc pe piețele financiare. Riscul de schimb este legat de investițiile în diferite valute ce suferă fluctuații. De asemenea, riscul ratei dobânzii apare după o scădere sau creștere a ratelor dobânzii.

Sfaturi pentru reducerea riscului financiar

Experții sunt de acord că baza pentru reducerea riscului financiar este reprezentată de o strategie de investiție. Știm că „riscul zero” nu este posibil. Totuși, ceea ce putem face este să ne informăm și să întreprindem unele acțiuni pentru a-l minimiza.

Specialist în reducerea riscului financiar

1. Analizați rentabilitatea investiției

Este important să cunoaștem diferitele tipuri de active financiare, cum ar fi obligațiunile, acțiunile sau numerarul, printre altele. Fiecare dintre ele are propriile sale avantaje și dezavantaje.

De exemplu, riscul numerarului este inflația. Obligațiunile sunt mai sigure în această privință, dar variază în funcție de rata dobânzii și au restricții la decontare.

2. Diversificați investiția și, prin urmare, riscul

Investiția în diferite tipuri de active este o strategie foarte bună. Propunerea este de a investi în active care implică diferite niveluri de risc. Aceasta este ceea ce se numește un portofoliu larg de investiții.

Cele mai riscante operațiuni ne tentează deoarece rentabilitatea lor este la fel de mare ca și riscul. Dacă greșim, pierdem o mare parte din capital cu o singură investiție. Acesta este motivul pentru care se recomandă alternarea investițiilor cu risc ridicat și scăzut.

3. „Acoperiți” investiția

Obiectivul protejării investiției este de a atenua riscul. Deci, idealul este de a echilibra riscul ridicat al unui activ vulnerabil, investind într-un altul care oferă profit dacă primul generează pierdere. Chiar dacă nu este suficient pentru a compensa, vom reduce suma negativă.

Este important să clarificăm că acoperirea investiției nu va implica un profit direct, dar este acolo pentru a vă proteja, așa cum este cazul asigurărilor auto. Plătim asigurarea astfel încât aceasta să răspundă în caz de accident și să nu genereze o cheltuială semnificativă.

4. Economisiți pentru a putea cheltui

Dacă ați câștiga dublu, ați cheltui dublu? Ajustați cheltuielile la venit și nu economisiți? Conceptul de libertate financiară aduce cu sine faptul că banii trebuie economisiți (sau investiți) după cheltuielile necesare. Înainte de a investi, trebuie să avem economisită o sumă pe care o vom face să se înmulțească.

5. Evitați datoriile

Nu putem declara faliment dacă nu avem datorii. Deși înțelegem că datoria este adesea necesară deoarece circumstanțele sunt presante, ideal este să ne abținem de la contractarea acesteia. Se întâmplă ca oamenii să nu acorde atenție dobânzilor pe care le generează un anumit împrumut.

6. Reduceți cheltuielile

În cazul în care observați că veniturile sunt în pericol, cel mai bine este să economisiți și să aveți un stil de viață auster. Trebuie să reduceți cheltuielile inutile care nu oferă bunăstare reală stilului vostru de viață.

Monezi aurii

Ultimele recomandări pentru reducerea riscului financiar

Timpul, perseverența și capacitatea de a lua decizii sunt 3 calități pe care ar trebui să le dezvoltați dacă nu fac încă parte din personalitatea voastră de investiții. Finanțele sunt legate de evenimente care modifică ordinea mondială, deci este important să fiți conștienți de ceea ce se întâmplă cu marile puteri.

Trebuie să aveți răbdare și să acordați timp rezultatului investițiilor, deoarece, în general, nimic nu se se întâmplă peste noapte. În cele din urmă, trebuie să puteți lua decizii rapide și chiar să schimbați direcția investițiilor dacă este necesar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baute, M. (2014). El camino hacia la Libertad Financiera. Lulu. com.
  • Andaluz, L. (2014). Educación financiera. Palibrio.
  • Romero Meza, R. (2005). Medidas de riesgo financiero.
  • Cabrera García, J. L. (2003). Mercado de derivados para la cobertura de riesgo financiero.
  • Ariadna, M. F. C. Riesgo Financiero.
  • Orellana-Osorio, I., Reyes, M. A., & Cevallos-Rodríguez, E. (2019). Evolución de los modelos para la medición del riesgo financiero. UDA AKADEM, (3), 7-34.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.