5 sfaturi pentru a sta într-un hostel
Există multe motive pentru care unii călători aleg un hostel ca și cazare. Deși este una dintre cele mai ieftine opțiuni de pe piață, are câteva caracteristici deosebite care îl fac să nu fie pentru toată lumea. În continuare, vă vom spune ce este și vă vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a sta într-un hostel.
Caracteristicile unui hostel: de ce și când nu
Conform unui glosar de termeni turistici, hostelul este un tip de cazare care are servicii de bază. Prin servicii de bază înțelegem curățenia, securitatea, intimitatea (până la un punct) și confortul.
Hostelul este mult mai ieftin decât un hotel obișnuit, deoarece serviciile de bază pe care le oferă nu sunt întotdeauna ideale. De asemenea, trebuie să spunem că hostelurile s-au schimbat odată cu trecerea timpului și au devenit o alegere de cazare pentru toate vârstele și nu doar pentru tinerii călători.
În acest context, hostelurile oferă camere și băi comune. Spațiile comune se caracterizează prin faptul că sunt spațioase și au bar și televizoare. Majoritatea oferă o bucătărie comună și o sală de mese, ceea ce reprezintă o modalitate excelentă de a economisi bani pe alimente.
Totul este pregătit astfel încât vizitatorii să facă parte dintr-o comunitate prietenoasă formată din oameni care nu s-au mai văzut niciodată. Aceasta este tocmai principala caracteristică: împărtășirea unei camere cu necunoscuți și experimentarea valului de adrenalină. Cu toate acestea, merită clarificat și faptul că tot mai multe hosteluri oferă room service privat.
Cine spune da unui hostel? În general, este locul de cazare preferat pentru persoanele care călătoresc singure sau cu un grup de prieteni. De asemenea, hostelul este ideal pentru cei care au un buget restrâns, dar, mai presus de toate, vor să cunoască oameni noi și să-și facă prieteni.
Cine preferă alte cazări? Familiile și persoanele care călătoresc pentru muncă caută o cazare tradițională. Dacă sunteți introvertiți și preferați intimitatea mai presus de toate, vă sugerăm să optați pentru un alt tip de cazare.
Citiți mai mult: Cum să aveți grijă de păr în timpul unei călătorii? Sfaturi utile
Sfaturi pentru a sta într-un hostel
După cum am spus deja, un hostel poate fi cazare perfectă pentru unii și un coșmar pentru alții. Să vedem care sunt sfaturile potrivite pentru a vă caza într-un hostel!
1. Alegeți un hostel bun
Există multe opțiuni și cea mai scumpă va fi întotdeauna cea mai bună. Fiecare va avea argumente pro și contra.
Cel mai bun mod de a cunoaște în avans calitatea este prin citirea recenziilor. Există multe site-uri dedicate încărcării recenziilor de cazare. Chiar și pe Google puteți găsi comentarii despre hostelul pe care îl aveți în minte. Rețineți că există hosteluri de petrecere care nu ar fi foarte potrivite dacă doriți să vă odihniți sau să fiți liniștiți.
Acordați o atenție deosebită curățeniei, siguranței și locației. Acest ultim factor este crucial pentru cei care călătoresc singuri, deoarece cazările centrale sunt cele mai potrivite.
2. Selectați tipul de cameră
Am menționat că hostelurile oferă camere comune, dar există și opțiuni care au camere private și băi exclusive. În cazul în care optați pentru o cameră comună și aceasta oferă paturi supraetajate, nu ezitați să-l alegeți pe cel de sus. Vă sugerăm să vă luați dopuri pentru urechi sau căști și o mască de somn.
În funcție de destinație, puteți să aduceți propriile lenjerii de pat și prosoape, deoarece acestea ar putea avea o taxă suplimentară. Dacă zona are temperaturi scăzute, un sac de dormit ar putea fi o soluție bună. Nu uitați de papucii de cauciuc pentru a vă spăla, mai ales dacă baia este comună. În cazul femeilor, rezervați o cameră numai pentru femei.
3. Căutați dulapuri cu lacăt
Hostelurile au dulapuri în care vă puteți pune obiectele de valoare și le puteți încuia cu un lacăt. Atmosfera din aceste spații de cazare este foarte relaxată. Cu toate acestea, vă recomandăm să utilizați aceste dulapuri, astfel încât să vă puteți odihni calm și să faceți excursii fără a lua cu voi toate bunurile.
4. Respectați regulile de coexistență
Asigurați-vă că sunteți conștienți de regulile de bază. De exemplu, dacă utilizați bucătăria sau orice altă zonă comună, ar trebui să o lăsați curată și ordonată. Încercați să nu faceți zgomote care deranjează restul oaspeților.
Alte lucruri pe care le puteți face este să vă pregătiți bagajele cu o seară înainte, astfel încât să nu fiți nevoiți să le faceți dimineața devreme. Folosiți o lanternă pentru a nu aprinde luminile noaptea.
5. Profitați de ocazie pentru a cunoaște oameni noi
Posibilitatea de a întâlni oameni din întreaga lume este cel mai frumos lucru pe care îl poate oferi un hostel. De fapt, multe dintre activitățile organizate acolo sunt concepute pentru ca oaspeții să socializeze între ei. Se organizează jocuri, se fac excursii gratuite și puteți găsi chiar și un însoțitor de călătorie.
Citiți mai mult: Recomandări pentru călătorii lungi
Sfaturi pentru a sta într-un hostel: concluzie
Hostelurile merită încercate. Puteți economisi bani, mai ales dacă unitatea de cazare are o bucătărie comună, deoarece vă puteți pregăti singuri mesele. Serviciile oferite sunt complete și variază de la mic dejun, lenjerie de pat și spălătorie la internet.
Oamenii care se cazează în hosteluri sunt adesea mai mult decât prietenoși. Așadar, vă încurajăm să alegeți hostelul care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre și să vă bucurați de vacanță!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Soria, L. (2005). Los hostales, el Punto G de la ciudad. Revista Quehacer, (155), 84-94.
- Huertas Berro, A. B. (2020). Perfil y características específicas de los hostales en el contexto de la oferta hotelera en España.
- Horak, S., & Weber, S. (2000). Youth tourism in Europe: Problems and prospects. Tourism Recreation Research, 25(3), 37-44.
- Busch-Geertsema, V., & Sahlin, I. (2007). The role of hostels and temporary accommodation. European Journal of Homelessness _ Volume.
- Conte, V. G. (2009). Hostels en Argentina (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Mar del Plata).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.