Hodofobia sau frica de a călători - Doza de Sănătate
 

Hodofobia sau frica de a călători

Anxietate de a părăsi un loc sigur și cunoscut, frica de a nu avea un accident, frica de a nu te rătăci... toate acestea pot fi o parte a fricii de a călători (hodofobie), care este un tip de fobie adesea legat de o anumită experiență traumatică din trecut.
Hodofobia sau frica de a călători

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Hodofobia sau frica de a călători este un tip foarte particular de afecțiune psihologică. Apare la persoanele care simt angoasă pentru că se îndepărtează de zona lor de confort. Se tem să-și părăsească casa, locul ce le este familiar și pe care îl pot controla. Pot fi prezente și alte fobii, cum ar fi frica de a zbura sau de a conduce mașina și de a avea un accident.

Marea majoritate a oamenilor asociază călătoriile cu agrementul și plăcerea. Cu toate acestea, unii văd în perioada vacanței o mare sursă de stres.

Călătoriile, vizitele la membrii familiei, vizitarea locurilor, orașelor și țărilor noi, etc. sunt obișnuite. Însă acest tip de situație poate genera niveluri ridicate de anxietate la mulți oameni.

Hodofobie sau frica de a călători: simptome și cauze

Poate părea ciudat, dar există un fapt incontestabil: fobiile sunt cele mai frecvente afecțiuni psihice. Toți avem temeri, lucruri pe care le evităm și care ne pot condiționa viața. Cu toate acestea, fobiile sunt un tip de frică irațională și o formă intensă de anxietate pe care nu o putem controla sau pe care nu știm să o controlăm.

Pot fi puse în practică anumite strategii și mecanisme de coping. Să învățăm în ce constă acest tip de afecțiune psihologică!

Hodofobia

Într-una dintre scrisorile sale către un coleg, Sigmund Freud a explicat că acțiunea de a călători îi provoca anxietate. Cu toate acestea, nu știm dacă ceea ce avea tatăl psihanalizei era o adevărată fobie, deoarece hodofobia sau teama de a călători poate fi foarte limitativă. Una este să simți o ușoară anxietate și alta este să nu poți ieși din casă.

Acest tip de tulburare psihologică definește o frică irațională și paralizantă care este însoțită de o simptomatologie intensă.

Cu alte cuvinte, cei care suferă de frica de a călători nu sunt capabili să urce în tren, să stea într-un avion sau să ajungă la hotelul pe care l-au rezervat. Acest fapt poate condiționa complet viața persoanei afectate. Imaginează-ți cum ar fi să nu poți călători în lume.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că DSM-5 (Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale) clasifică hodofobia sau frica de călătorie ca pe un tip specific de fobie prezent în cadrul tulburărilor de anxietate. Prin urmare, să aruncăm o privire asupra simptomelor descrise pentru diagnosticarea corectă a hodofobiei.

Bărbat afectat de frica de a călători
Hodofobia se manifestă adesea prin teama de a zbura sau de a avea un accident de mașină.

Cum se manifestă hodofobia sau frica de a călători?

Acest tip de fobie, la fel ca oricare alta, se manifestă în diferite moduri. Fiecare persoană își manifestă temerile iraționale într-un mod particular. Unii o fac mai intens, în timp ce alții rămân funcționali. Cu toate acestea, există o serie de caracteristici emoționale comune:

  • Teama de a părăsi casa, de a fi departe de ceea ce este confortabil și sigur
  • Disperare intensă la urcarea într-o mașină, într-un avion sau într-un tren
  • Teama de a avea un accident
  • Rușine pentru faptul că alții ar putea percepe fobia

Există, de asemenea, simptome cognitive, cum ar fi:

  • Persoana nu poate să nu se gândească la toate lucrurile oribile care se pot întâmpla. De obicei, se simt incapabilă să controleze aceste gânduri negative și catastrofale.
  • Imaginația sa duce la o buclă de imagini cumplite: accidente, răpiri, atacuri teroriste.
  • Apare un blocaj înainte de fapte concrete, cum ar fi să rezerve o călătorie. Suferă de incapacitatea de a-și concentra atenția asupra altor lucruri.
  • Apar confuzie și dificultăți atunci când trebuie să ia decizii.

Există și manifestări fizice ale tulburării. Hodofobia sau frica de a călători este însoțită de nenumărate simptome fizice care variază de la ușoare la grave:

  • Amețeli și tahicardie
  • Dureri de stomac și tulburări intestinale
  • Transpirație și gură uscată

Studiile, precum cele efectuate la Universitatea din California indică faptul că există o relație directă între fobii și atacurile de panică. În cazul hodofobiei, oamenii pot avea atacuri de panică atunci când trebuie să călătorească.

Ce cauzează hodofobia sau frica de călătorie?

Un lucru pe care ar trebui să îl clarificăm cu privire la fobii este că nu există întotdeauna un declanșator clar. Fobiile de origine nespecifică sunt destul de frecvente, iar hodofobia este una dintre ele. Cu toate acestea, lucrări de cercetare, precum cele efectuate la Universitatea din Marsilia de către doctorul René Garcia, subliniază următoarele despre neurobiologia fricii:

  • Originea poate fi în evenimente traumatice din trecut. În cazul fricii de călătorie, persoana respectivă ar fi putut suferi un accident sau a fost victima unui atac terorist.
  • Poate exista un model genetic sau chiar familial. Dacă și părinții noștri se temeau de călătorii, avioane sau bărci, atunci este foarte ușor ca această teamă să fie transmisă.
Persoană afectată de frica de a călători
Terapia prin expunere este cea mai potrivită tehnică pentru tratarea fricii de călătorie.

Cum se tratează această fobie?

Cel mai potrivit mecanism de coping pentru fobii este terapia cognitiv-comportamentală. În cadrul acestei abordări, sunt folosite următoarele resurse:

  • Tehnica expunerii: Aceasta constă în apropierea persoanei de stimulii fobici pentru a lucra asupra gândurilor și reacțiilor emoționale.
  • Restructurarea cognitivă: Pacientul poate detecta modele de gândire negative și iraționale pentru a le transforma în abordări mai sănătoase.
  • Managementul emoțional: Detectarea emoțiilor paralizante, recunoașterea acestora, denumirea și transformarea lor în stări relaxate și satisfăcătoare este un instrument vital.
  • Tehnici de respirație și relaxare: Hodofobia sau teama de a călători poate fi abordată prin tehnici adecvate de respirație și relaxare. Acestea sunt resurse complementare terapiei cognitiv-comportamentale.
  • Realitatea virtuală: În zilele noastre, realitatea virtuală este o resursă eficientă în tratarea fobiilor.

Poți și ar trebui să te vindeci de fobii

În concluzie, orice frică irațională ne poate afecta calitatea vieții. Dacă nu poți controla o temere, vor apărea noi fobii până când ajungi într-o stare mintală în care anxietatea te controlează complet. Trebuie să evităm atingerea acestor limite: cere sfatul și ajutorul unui expert în domeniu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lange, I., Goossens, L., Bakker, J., Michielse, S., Marcelis, M., Wichers, M., … Schruers, K. (2019). Functional neuroimaging of associative learning and generalization in specific phobia. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry89, 275–285. https://doi.org/10.1016/j.pnpbp.2018.09.008
  • PitchaiahPodila, Sankara. (2019). HODOPHOBIA AND GENDER-A CASE STUDY. International Journal of Advanced Research7(1), 1109–1115. https://doi.org/10.21474/ijar01/8428
  • Singh, Hemendra & Awayz, Hannah & Murali, Thyloth. (2017). An Unusual Case of Phobia: Hodophobia. The International Journal of Indian Psychology.
  • Korstanje, Maximiliano. “De la fobia al miedo a viajar: explorando la psicología profunda del turista.” Papers de Turisme 56 (2015): 101-118.
  • Wechsler, T. F., Mühlberger, A., & Kümpers, F. (2019). Inferiority or even superiority of virtual reality exposure therapy in phobias? – A systematic review and quantitative meta-analysis on randomized controlled trials specifically comparing the efficacy of virtual reality exposure to gold standard in vivo exposure in Agoraphobia, Specific Phobia and Social Phobia. Frontiers in Psychology. Frontiers Media S.A. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01758
  • Delgado Reyes, Andrés Camilo, and Jessica Valeria Sánchez López. “Miedo, fobias y sus tratamientos.” Revista Electrónica de Psicología Iztacala 22.2 (2019): 798-833.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.