Carcinofobia sau frica de cancer
Este normal să te temi de cancer. La urma urmei, este o boală gravă care poate fi imprevizibilă. De obicei, este nevoie de tratamente serioase pentru a face față acestuia. Aproape toată lumea se teme de boli și de moarte într-o oarecare măsură. Însă ce este carcinofobia sau frica de cancer?
Teama devine o problemă atunci când începe să fie irațională și obsesivă. În acest caz, devine o fobie. Prin urmare, duce la luarea de măsuri de precauție inutile, care ar putea fi chiar contraproductive.
Teama exagerată de a suferi cancer duce la suferințe emoționale inutile. Este posibil să începi să vezi orice simptom ca un posibil semn al cancerului și orice circumstanță poate părea o amenințare. Acest lucru îți afectează atât sănătatea fizică, cât și cea mintală.
Carcinofobia sau frica de cancer
Carcinofobia este frica excesivă și irațională de cancer. Cuvântul „irațional” nu înseamnă că este o nebunie sau că nu există motive să îți fie frică. Practic, înseamnă că frica este exagerată sau că nu se bazează pe un fapt real.
Atunci când există prea multă frică și devine o fobie, aceasta îți afectează viața de zi cu zi. S-ar putea să eviți soarele, deoarece poate duce la apariția melanomului. Este posibil să nu consumi anumite alimente, deoarece există zvonuri că acestea ar provoca apariția cancerului.
Carcinofobia te face să simți anxietate în mod constant, deoarece vezi riscuri acolo unde nu există. De fapt, este foarte asemănătoare cu ipohondria. Persoanele cu această afecțiune consideră că orice simptom este sfârșitul lumii, chiar dacă nu există un motiv real.
Calea evitării
Una dintre căile pe care le urmează persoanele cu carcinofobie este calea evitării. Cu alte cuvinte, evită orice cred că ar putea provoca cancer. Este un comportament exagerat.
În general, există două tipuri de evitare:
- În cazul primului tip, oamenii cu carcinofobie devin excesiv de precauți. Aceștia sunt foarte atenți cu dieta lor, folositul telefoanelor mobile, etc. De fapt, s-ar putea chiar să creadă că și contactul cu pacienții oncologici i-ar putea îmbolnăvi.
- În ceea ce privește al doilea tip, din cauza fricii de cancer, oamenii evită cu orice preț să meargă la medic. Uneori, sunt siguri că au boala, dar se tem că medicul le va confirma autodiagnosticul. Preferă să trăiască în continuare cu îndoială și anxietate.
Teama obsesivă de cancer
Un alt lucru obișnuit în rândul persoanelor cu carcinofobie este frica obsesivă. De fapt, am putea spune că aceasta este opusul evitării. În loc să-și distragă atenția de la subiect, aceștia devin obsedați să învețe tot ce pot despre cancer.
De asemenea, de fiecare dată când simt o durere sau un disconfort, oamenii cu carcinofobie merg cu disperare la medic. Ei se tem că orice simptom este un avertisment asupra prezenței cancerului. Cu toate acestea, ajung să interpreteze greșit ceea ce aud. Dacă merg la medic și află că nu au cancer, cred că specialistul greșește. Apoi, merg la un nou medic sau chiar refuză să mai apeleze la medicină.
Acești oameni se tem în permanență. A merge la medic le înrăutățește adesea starea.
Citește mai mult:
Mituri și adevăruri despre cancer
Trebuie să ții cont de faptul că, din momentul în care te naști, începi să mori. Mai devreme sau mai târziu, vom muri cu toții dintr-un motiv sau altul. Nu este ușor pentru nimeni, dar devine mai ușor de suportat atunci când acceptăm că acesta este un fapt universal.
În prezent, ratele de cancer au crescut la nivel mondial. Cu toate acestea, mulți oameni cred că acest lucru se întâmplă deoarece medicii pot diagnostica cancerul mai devreme decât până acum. Probabil că metodele de diagnosticare a bolii s-au îmbunătățit, ceea ce nu înseamnă că boala în sine afectează mai mulți oameni.
Atât cancerul, cât și alte boli pot fi prevenite într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, este imposibil să le prevenim complet. În majoritatea cazurilor, există multe cauze distincte și nu le putem controla pe toate. Un stil de viață sănătos, fizic și mintal, ajută foarte mult la prevenirea bolilor.
Dacă crezi că ai carcinofobie, consultă un psiholog.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- del Pino, M. M. (2014). Algunas reflexiones sobre el tabú a la palabra cáncer. Archivo Médico Camagüey, 10(5).
-
García, R. F. (2000). Aplicación de la terapia de aceptación y compromiso en un ejemplo de evitación experiencial. Psicothema, 12(3), 445-450.
-
Reich, M., Gaudron, C., & Penel, N. (2009). When cancerophobia and denial lead to death. Palliative & Supportive Care, 7(2), 253-255.