Tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă - Doza de Sănătate
 

Tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă

Antidepresivele sunt opțiunea cel mai des aleasă de profesioniștii din domeniul sănătății pentru tratarea tulburării obsesiv compulsive (TOC). În orice caz, ar trebui să le folosești alături de terapia cognitiv-comportamentală.
Tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2022

TOC, tulburarea obsesiv-compulsivă, este o afecțiune comună și tratabilă. În zilele noastre, există o serie de medicamente, în special antidepresive, care sunt eficiente pentru tratamentul general al acestei tulburări mintale. Dacă nu o tratezi corect, TOC poate provoca suferință și îți poate complica activitățile zilnice. Așadar, care sunt cele mai bune tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă?

Nu există niciun motiv să ne fie rușine dacă avem această tulburare. Este o boală la fel ca oricare alta, precum maladia Parkinson sau diabetul. Prin urmare, este important să studiem această afecțiune, astfel încât să o putem înțelege mai bine și să lăsăm ideile preconcepute deoparte.

Au existat multe studii ale căror rezultate arată faptul că terapia cunoscută sub numele de terapie cognitiv-comportamentală, împreună cu medicația, reprezintă un tratament eficient pentru TOC. Așadar, de-a lungul acestui articol, vom analiza diferite medicamente pe care le poți utiliza pentru a trata TOC, precum și ceea ce implică terapia.

Tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă

Terapia cognitiv comportamentală

Prima opțiune de tratament pentru orice tip de TOC este terapia cognitiv comportamentală. De fapt, acest tip de terapie a fost recomandat și de institutele mari, precum Institutul Național de Sănătate Mintală și Școala de Medicină Harvard.

Un tip de terapie cognitiv comportamentală pe care specialiștii îl folosesc adesea este expunerea și prevenirea răspunsului. Această metodă implică expunerea treptată la obiecte de care pacientul se teme sau la obsesii, cum ar fi murdăria, și încearcă să învețe bolnavul modalități sănătoase de a face față anxietății generate de acești factori declanșatori.

Expunerea și prevenirea răspunsului necesită efort și practică, dar oferă rezultate eficiente și îmbunătățește calitatea vieții odată ce înveți să-ți controlezi obsesiile și compulsiile. Poți face acest tip de terapie fie în sesiuni individuale, fie în sesiuni de familie sau de grup.

Medic care prezintă tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă
S-a demonstrat faptul că terapia cognitiv-comportamentală are rezultate bune pentru tratarea TOC.

Ce medicamente se utilizează pentru a trata tulburarea obsesiv compulsivă?

Antidepresivele sunt cea mai comună opțiune de tratament recomandată de profesioniștii din domeniul sănătății (mai exact, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei ISRS). Aceste medicamente îți pot reduce nivelul de suferință.

Antidepresivele ar trebui prescrise de un psihiatru și sunt utilizate temporar, până când vei putea gestiona tulburarea prin terapia menționată. Cu toate acestea, fiecare pacient răspunde diferit la medicamente și terapie.

Unii oameni obțin rezultate bune în cadrul primei opțiuni de tratament, dar alții trebuie să încerce diferite medicamente pentru a-și ameliora simptomele. Astfel, medicii combină inhibitori ai recaptării serotoninei cu alte medicamente pentru a încerca să obțină rezultate mai bune. Medicamentele utilizate pentru tratamentul TOC sunt:

  • Clomipramină – pentru persoanele de peste 10 ani
  • Fluoxetină – pentru pacienții cu vârsta peste 7 ani
  • Fluvoxamină – pentru persoanele cu vârsta peste 8 ani
  • Paroxetină – numai pentru adulți
  • Sertralină – pentru adulți și copii cu vârsta peste 6 ani

Este important de remarcat faptul că, atunci când utilizezi antidepresive, acestea încep să producă efecte la 10 săptămâni după ce ai început tratamentul. Prin urmare, uneori este greu de spus dacă funcționează sau nu. Cu toate acestea, medicul trebuie să fie întotdeauna cel care ia deciziile.

Citește mai mult:

Ce este sindromul Tourette?

Tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă sub formă de capsule
Antidepresivele sunt cea mai comună opțiune pentru tratarea TOC.

Tratament combinat pentru TOC

Chiar dacă există multe medicamente pe care le putem folosi pentru TOC, studiile au sugerat în mod constant faptul că rata de recidivă este mai mică în cazul terapiei cognitiv comportamentale decât în cazul medicamentelor. Nu ar trebui să iei acest lucru ca pe o generalizare, deoarece fiecare persoană este diferită. Cu toate acestea, este un fapt interesant ce te poate ajuta să abordezi această problemă.

Cel mai eficient mod de a ameliora simptomele este să combini terapia cu medicamentele. De fapt, experții spun că tratamentul farmaceutic ar trebui să fie o completare a terapiei cognitiv comportamentale. În plus, trebuie să utilizezi medicamente numai atunci când acestea sunt prescrise de un profesionist în domeniul sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, Nathaly Berrío, and Daniel Luciano Restrepo. “Instrumentos de evaluación del trastorno obsesivo compulsivo: revisión.” Poiésis 1.32 (2017): 101-115.
  • Kodysz, S., & Esquirol, E. D. (2006). Trastorno Obsesivo-Compulsivo (T.O.C.). Breve Revisión Bibliográfica. Hojas Clinicas de Salud Mental.
  • Sanz Vellosillo, P., & Fernández-Cuevas Vicario, A. (2015). Trastorno obsesivo compulsivo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.07.010
  • Vallejo Pareja, M. A. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno obsesivo compulsivo. Psicothema.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.