Ce este sindromul Tourette? - Doza de Sănătate
 

Ce este sindromul Tourette?

Persoanele cu sindrom Tourette au ticuri nervoase. De asemenea, acestea prezintă un risc mai mare de a suferi de anxietate și depresie, precum și de tulburări obsesive.
Ce este sindromul Tourette?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este sindromul Tourette? Sindromul Gille de la Tourette sau, pe scurt, sindromul Tourette, este o tulburare celebră. De fapt, o mulțime de persoane au tachinat sau batjocorit oamenii cu această afecțiune. Boala este foarte descurajantă pentru cei care o au.

Ce este sindromul Tourette?

Sindromul Tourette determină oamenii să emită sunete și să facă mișcări repetate pe care nu le pot controla. Acestea sunt ticuri motorii și vocale care apar din cauza unei leziuni a sistemului nervos. De obicei, boala apare în copilărie, la vârste cuprinse între cinci și nouă ani.

Oamenii de știință au descoperit această afecțiune relativ recent, în jurul anilor 1980. Ea afectează între 1 și 3% din populație. Deși specialiștii nu știu de ce apare această boală, ei știu că are legătură cu genetica.

Sindromul Tourette este mai mult decât o simplă tulburare nervoasă. De fapt, afectează toate aspectele vieții, în special cele sociale. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre această tulburare.

Sindromul Tourette

Majoritatea oamenilor consideră că sindromul Tourette este o afecțiune care îi face pe oameni să-i insulte pe alții necontrolat. Însă acesta este doar unul dintre simptomele posibile. Persoanele cu sindrom Tourette au ticuri pe care nu le pot controla. Pot fi mișcări repetitive, sunete sau cuvinte. Prin urmare, unele dintre aceste cuvinte ar putea fi insulte. În plus, este normal ca persoanele cu această afecțiune să ridice din umeri necontrolat.

Sindromul Tourette apare mai des la bărbați. De obicei, simptomele apar înainte de vârsta de cincisprezece ani. De fapt, medicii descoperă cele mai multe cazuri la vârsta de șase ani. Ticurile pot fi mai mult sau mai puțin complexe și pot apărea cu frecvențe diferite.

Câteva exemple de ticuri sunt:

  • Clipitul foarte des
  • Tragerea nasului
  • Tusea
  • Dregerea vocii
  • Repetarea frazelor
  • Gesturi și insulte obscene

De asemenea, este important să știm că ticurile se pot schimba. Uneori pot chiar să se înrăutățească. De exemplu, se pot agrava atunci când oamenii sunt stresați sau sunt foarte obosiți. În mod normal, se îmbunătățesc atunci când pacienții devin adulți.

Un alt aspect important este faptul că sindromul Tourette poate fi asociat cu alte afecțiuni. Este frecvent ca aceste persoane să sufere de tulburări cu deficit de atenție și impulsivitate. De asemenea, există un istoric familial de tulburări obsesive sau chiar același sindrom.

Copil cu sindromul Tourette

Cum poți trata această afecțiune?

Din păcate, sindromul Tourette nu are leac. Cu toate acestea, anumite medicamente ajută la controlul ticurilor. De asemenea, există din ce în ce mai multe terapii de susținere disponibile.

Tratamentul medical depinde de persoană și de severitatea ticurilor sale. Unii pacienți nici nu trebuie să ia medicamente. Adevărul este că o mulțime de oameni cu această afecțiune duc o viață relativ normală.

Pentru tratament, medicii prescriu uneori medicamente care reduc nivelul dopaminei în creier. Cu toate acestea, medicamentele pot avea o mulțime de efecte secundare, inclusiv creșterea în greutate. De asemenea, medicii prescriu și antidepresive. Acestea reduc anxietatea și tulburarea obsesiv-compulsivă. În mod similar, o mulțime de persoane cu sindrom Tourette trebuie să se trateze pentru ADHD pentru a-și îmbunătăți capacitatea de concentrare.

Pe lângă medicamente, terapia este una dintre cele mai importante părți ale tratamentului. Copiii trebuie să se simtă susținuți și să își construiască stima de sine. De asemenea, același lucru este valabil și pentru anxietate și obsesii, terapia fiind de mare ajutor.

Concluzie

Sindromul Tourette este o tulburare nervoasă complexă. Oamenii afectați au ticuri, atât motorii, cât și vocale, în mod continuu. Cea mai mare problemă este faptul că sindromul Tourette interferează cu viața socială a pacientului. Este important să cunoști efectele psihologice ale acestei boli. Nu îi putem lăsa pe acești oameni să fie în continuare batjocoriți de societate. Trebuie să eliminăm stigmatul. Este responsabilitatea noastră socială.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.