Logo image
Logo image

Simptome și tratament pentru pierderea auzului

3 minute
Pierderea auzului afectează 360 de milioane de oameni din întreaga lume. Pe măsură ce îmbătrânești, ai mai multe șanse să suferi de această problemă de sănătate. Citește în continuare pentru a afla mai multe detalii importante.
Simptome și tratament pentru pierderea auzului
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pierderea auzului se manifestă treptat prin deficiențe progresive de auz. De fapt, există câțiva pași pe care corpul trebuie să îi parcurgă pentru a auzi corect. În cele ce urmează, vom discuta despre simptome și principalul tratament pentru pierderea auzului.

Sunetul intră prin canalul auditiv. Acesta lovește timpanul și îl face să vibreze. Vibrația se deplasează către un lanț de oase minuscule care simulează cohleea (melcul membranos).

În interiorul cohleei, există câteva celule care transformă aceste vibrații în energie. Energia se deplasează prin intermediul nervului auditiv către trunchiul cerebral sub forma unui impuls nervos. De acolo, aceasta ajunge la cortexul cerebral. În cele din urmă, vei auzi un sunet.

Natura pierderii auzului depinde de partea procesului în care apare o problemă.

Tipuri de pierdere a auzului

Există două tipuri principale de pierdere a auzului: conductivă și senzorineurală. Dacă urechea exterioară și urechea medie (timpanul și osoasele mici) suferă traumatisme, pierderea auzului este de tip conductiv. În cazul pierderii auzului de tip senzorineural, cohleea, nervul acustic, trunchiul cerebral sau cortexul cerebral pot fi deteriorate.

Simptome date de pierderea auzului

De obicei, oamenilor le ia mult timp pentru a detecta această afecțiune. Acest lucru apare din cauza faptul că organismul încearcă să compenseze deficiența în mai multe moduri. Există un spectru larg de modificări legate de pierderea auzului.

Principalul simptom este reprezentat de dificultatea de a auzi anumite tipuri de sunete. În general, sunetele cu intensitate scăzută sunt mai greu de auzit în cazul pierderii auzului de tip conductiv. Dacă ești afectat/ă de pierderea auzului de tip senzorineural, îți este greu să distingi sunetele, dar le poți auzi intensitatea.

Citește mai mult:

Ceara din urechi: metode naturale de eliminare

Some figure

De obicei, îți este mai greu să auzi sunetele ascuțite. Din această cauză, auzi mai greu vocile feminine decât cele masculine. În plus, persoanele cu această problemă aud cu greu zgomotele din mediul înconjurător. În alte cazuri, acestea pot crede că anumite sunete sunt mai puternice decât în realitate.

În funcție de cauză, există și alte simptome comune ale pierderii auzului. Unul dintre cele mai frecvente este durerea de ureche. În plus, dacă receptorii de echilibru sunt deteriorați, este posibil să apară și vertijul și amețeala.

Dacă nu este tratată, pierderea auzului poate îngreuna comunicarea. Aceasta poate avea și consecințe emoționale, cum ar fi depresia.

Tratament pentru pierderea auzului

Pentru a trata pierderea auzului, trebuie să fie descoperită cauza acesteia. Apoi, în funcție de tip, medicii pot recomanda cel mai bun tratament.

Tratament pentru pierderea auzului de tip conductiv

Dacă problema care a cauzat pierderea auzului este un dop de ceară, medicii îl vor elimina. Dacă oasele mici sunt deteriorate, acestea pot fi reparate sau înlocuite. Dacă problema este otita, medicii vor prescrie medicamente antibiotice. De asemenea, dacă există o acumulare de lichid în urma unei infecții, medicii îl vor drena.

În cazul timpanului deteriorat din cauza unei perforații sau cicatrici cauzate de o infecție, medicii îl pot repara sau înlocui.

Există, de asemenea, opțiunea implantului de aparate auditive. Acestea captează vibrațiile produse de sunetele din aer și le transferă în urechea internă.

Citește mai mult:

Care sunt cauzele țiuitului în urechi?

Tratament pentru pierderea auzului de tip senzorineural

Some figure

În acest caz, problemele nu sunt reversibile. Prin urmare, este posibil să fii nevoit/ă să porți un implant care să te ajute să auzi corect. Există, de asemenea, opțiuni terapeutice, precum și tratamente protetice neimplantabile.

Aparatul auditiv modifică sunetele în funcție de nevoile specifice ale pacientului. În general, există două tipuri de aparate auditive:

  • Implanturi cohleare. Acestea îndeplinesc funcția organului lui Corti.
  • Implanturi auditive la nivelul trunchiului cerebral. Acestea stimulează zona fără ca sunetul să mai treacă prin urechea internă sau nervul auditiv.

Nu uita că singura persoană care îți poate oferi cea mai bună opțiune de tratament pentru pierderea auzului este un medic specialist cu pregătire relevantă în acest sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Díaz, C.; Goycoolea, M., & Cardemil, F. (2016). “Hipoacusia: Trascendencia, incidencia y prevalencia”, Revista Médica Clínica Las Condes, 27 (6): 731-739.
  • Taha, M., & Plaza, G. (2011). “Hipoacusia neurosensorial: diagnóstico y tratamiento”, Jano: Medicina y humanidades, 1773: 63.
  • Aguado, G. (2015). “Trastornos específicos del lenguaje e hipoacusia”, Revista de Logopedia, Foniatria y Audiologia, 35 (4): 171-176.
  • Olarieta, J.; García-Alcántara, F.; Pérez, N., & Rivera, T. (2015). “Hipoacusia”. Medicine (Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11 (91): 5445-5454.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.