Tratamente naturale pentru acufene

31 Ianuarie, 2019
Dacă ești expus în mod regulat la sunete de înaltă frecvență, este indicat să folosești dopuri de urechi sau căști care să blocheze zgomotul, pentru a preveni acufenele. 

Țiuitul din urechi este o problemă neplăcută care poate apărea în orice moment, dar atunci când devine cronic poate provoca afecțiuni mai grave, cum ar fi acufenele. În articolul de astăzi îţi vom prezenta câteva tratamente naturale pentru acufene, foarte uşor de utilizat.

Această problemă este caracterizată de un țiuit constant în una sau în ambele urechi, de obicei cauzat de faptul că urechea internă este plină de lichid și transmite un sunet către nervul auditiv.

În general, țiuitul este auzit numai de către pacient și poate fi asociat cu pierderea auzului.

Tocmai de aceea este necesar să faci distincția între țiuitul ocazional cauzat de un zgomot din apropiere și prezența cronică a acufenelor, ce pot semnala existența unei probleme auditive grave.

Care sunt simptomele acufenelor?

Este posibil să ai acufene dacă te confrunți cu următoarele simptome:

 • Țiuit
 • Zgomot constant
 • Vâjâituri
 • Șuierat în una sau în ambele urechi

Care sunt cauzele acufenelor?

Acufenele nu sunt considerate a fi o boală în sine, ci un simptom al altor probleme auditive. Orice problemă auditivă poate duce la apariția acestora.

În majoritatea cazurilor nu există o cauză exactă ce poate fi diagnosticată, însă știm cu siguranță că acufenele pot avea un impact negativ asupra auzului. În situații mai grave, acestea pot necesita o intervenție medicală imediată.

Te-ar putea interesa și:

Care sunt cauzele țiuitului în urechi?

Există și un alt tip de acufene ce are o cauză exactă și care nu implică pierderea auzului, dar produce acel zumzăit constant.

Însă toate cazurile de acufene sunt asociate cu o afecțiune a aparatului auditiv, deoarece acesta este foarte sensibil.

Printre cauze se numără:

 • Acumulare de ceară în urechea externă
 • Fire de păr în canalul auditiv care ating timpanul
 • O infecție a urechii medii sau întărirea oaselor mici din această regiune
 • Expunerea la zgomote foarte puternice
 • Prezența unui obiect străin în ureche
 • Traume ale urechii
 • Modificări ale tensiunii arteriale
 • Administrarea anumitor medicamente
 • Insuficiență cardiacă și obezitate
 • Tumori
 • Timpan perforat

Ce tratamente naturale pentru acufene putem folosi?

Utilizarea unor tratamente naturale pentru acufene

Deși este recomandat să mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect, există anumite metode sănătoase și naturale pentru a reduce simptomele acufenelor.

1. Ține sub control obezitatea și nivelul de colesterol

Pacienții care reușesc să piardă 10% din greutatea corporală și să-și îmbunătățească nivelul de colesterol au mult mai mare șanse de a reduce simptomele acufenelor.

2. Tratamente naturale pentru acufene şi alimentaţia corespunzătoare

Este indicat să-ți îmbunătățești alimentația, adoptând o dietă bogată în legume, vitamine, minerale, proteine și antioxidanți și reducând aportul de zahăr și grăsimi.

3. Ferește-te de zgomote puternice

Persoanele care din anumite motive sunt expuse la zgomote constante sau supărătoare sunt mai predispuse la dezvoltarea acufenelor și pierderea auzului.

Te-ar putea interesa şi:

Cauze și remedii pentru acufene (țiuitul în urechi)

Este important să eviți această expunere periculoasă și să folosești anumite dispozitive de protecție pentru a reduce impactul negativ al zgomotelor puternice asupra urechilor.

4. Nu folosi aspirină sau alte produse similare

Nu folosi aspirina şi tratamente naturale pentru acufene

Conținutul ridicat de acid acetilsalicilic al aspirinei poate agrava simptomele.

5. Fă mișcare

Exercițiile fizice zilnice pot îmbunătăți circulația sanguină, prevenind acufenele.

6. Tratamente naturale pentru acufene şi hidratarea

Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru sănătatea întregului organism, inclusiv a urechilor. Deshidratarea este asociată și cu țiuitul recurent în urechi.

7. Ține sub control tensiunea arterială

Tratamente naturale pentru acufene şi tensiunea arterială

Majoritatea persoanelor știu deja că hipertensiunea arterială crește riscul unui atac cerebral și al insuficienței cardiace. Însă ceea ce puțini dintre noi conștientizează este că această problemă poate provoca și pierderea auzului și apariția acufenelor.

8. Adoptă tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare nu sunt tratamente în sine, dar sunt recomandate pentru a reduce anxietatea și depresia care se manifestă atunci când acufenele devin o problemă cronică.

 • VV.AA. (2006). Tinitus: avances en fisiopatología y tratamiento. Medigraphic .Arch Neurociencia (Mex) Vol 11, Nº 2: 112- 122. [En línea] Disponible en: http://www.medigraphic.com/pdfs/arcneu/ane-2006/ane062g.pdf
 • Molano Cubillos, N. Somos todo oídos salud auditiva y comunicativa. Pautas para el cuidado del oído y la audición. Ministerio de Salud y Protección Social de Colombia – Subdivisión de enfermedades no transmisibles. [En línea] Disponible en: https://www.minsalud.gov.co/salud/Documents/folleto_pautas_cuidados_auditivos.pdf
 • Berisso, M. Fibrilación auricular: un importante problema de salud pública. Rev Urug Cardiol (2015). 30: 347- 356. [En línea] Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/pdf/ruc/v30n3/v30n3a12.pdf