Cum să elimini dopurile de ceară din urechi - Doza de Sănătate
 

Cum să elimini dopurile de ceară din urechi

Este OK să folosești bețișoare de urechi din bumbac pentru curățarea părții externe a urechilor. Însă acestea sunt un mare „NU” atunci când vrei să elimini dopurile de ceară din interior. Bețișoarele ar putea deteriora acest organ delicat.
Cum să elimini dopurile de ceară din urechi
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Problemele urechii pot afecta pe oricine la orice vârstă și sunt cauzate de diverși factori. Dacă întâmpini probleme de auz, este posibil să fie necesar să elimini dopurile de ceară din urechi. În acest articol, vom analiza cel mai bun mod de a face acest lucru fără a deteriora acest organ.

Ce este ceara din urechi?

Ceara din urechi este o substanță produsă în mod natural. Funcția sa este de a ne proteja urechile de bacterii și alți agenți nocivi. De asemenea, ceara din urechi este un lubrifiant natural pentru canalul auditiv extern. Din păcate, ceara se acumulează adesea și duce la tot felul de disconforturi, cum ar fi iritațiile, senzația de urechi înfundate, amețelile, mâncărimea și chiar pierderea parțială a auzului.

Ce se întâmplă dacă nu elimini dopurile de ceară din urechi?

Cum să nu elimini dopurile de ceară din urechi
Bețișoarele din bumbac vor comprima ceara acumulată și vor înfunda și mai tare urechile.

Este important să fii conștient de cele mai frecvente probleme ce apar din cauza acumulării cerii. Excesul de ceară poate duce la iritații atunci când există un blocaj în interiorul canalului auditiv. Dopurile de ceară apar adesea în urma utilizării bețișoarelor din bumbac, care împing ceara adânc în ureche.

Același lucru se poate întâmpla și în urma utilizării altor obiecte ascuțite, cum ar fi agrafele de păr, pe care le poți utiliza doar pentru îndepărtarea cerii de la suprafață. La fel ca și bețișoarele, aceste elemente împing ceara în ureche și duc la blocaje. De asemenea, persoanele care folosesc dopuri pentru urechi sau căști prezintă un risc mai mare de a dezvolta dopuri de ceară.

Simptome

Dacă există prea multă ceară în urechile unei persoane, aceasta poate prezenta următoarele simptome:

 • Mâncărime a canalului urechii
 • Senzație de urechi înfundate
 • Ameţeală
 • Țiuit în urechi
 • Scurgeri din urechi
 • Probleme de auz
 • Dureri de urechi

Cum să elimini dopurile de ceară din urechi fără a provoca leziuni

Următoarele recomandări au un tipar comun. Practic, nu vei introduce elemente ascuțite în canalul urechii. Bețișoarele de bumbac au fost proiectate cu scopul unic de a curăța părțile superficiale ale urechii și nu interiorul.

Iată câteva opțiuni mai bune.

1. Soluție salină

Cum să elimini dopurile de ceară din urechi cu soluție salină
Soluția salină este excelentă pentru îndepărtarea dopurilor de ceară.
 • Pentru a face acest lucru, amestecă pur și simplu o linguriță de sare în ½ cană de apă până la dizolvare. Poți folosi și un ser comercial dacă acest lucru te face să te simți mai în siguranță.
 • Înmoaie o dischetă de bumbac în acest amestec și pune câteva picături de soluție salină în canalul urechii în timp ce înclini ușor capul în lateral.
 • Menține această poziție timp de câteva minute, astfel încât lichidul să pătrundă în ureche. Apoi, înclină capul în direcția opusă pentru a scurge soluția.

2. Preparate pe bază de ulei

Preparatele uleioase, vândute de obicei în farmacii, sunt unul dintre cele mai sigure și mai eficiente remedii pentru îndepărtarea cerii din urechi. Datorită naturii uleioase a cerii, aceste preparate pe bază de ulei pot ajuta la dizolvarea dopului pentru extracția ulterioară.

 • Pune câteva picături din acest ulei în ureche și lasă-l să acționeze timp de aproximativ cinci minute. Între timp, încearcă să nu te miști.
 • Repetă această procedură timp de două zile la rând, astfel încât dopul de ceară să se dizolve complet.
 • Ca ultim pas, spală-ți urechea cu apă caldă pentru a îndepărta orice urmă de ceară.

3. Apă oxigenată

Pahar cu apă oxigenată și tifon
Peroxidul de hidrogen facilitează dizolvarea dopurilor.
 • Amestecă părți egale de peroxid de hidrogen 3% (concentrația nu trebuie să fie mai mare) și apă. De asemenea, poți utiliza soluții cu peroxid cumpărate din magazin.
 • Pune câteva picături din acest amestec în ureche în timp ce înclini capul, astfel încât amestecul să intre în canalul acesteia.
 • Lasă amestecul să acționeze timp de câteva minute și apoi întoarce capul în partea opusă pentru a scurge lichidul rămas.

4. Glicerină carbonatată

Glicerina este un ingredient natural care poate ajuta la înmuierea cerii și facilitează eliminarea acesteia. O poți achiziționa din majoritatea farmaciilor.

 • Aplică 4 picături de trei ori pe zi pentru a obține cele mai bune rezultate.

5. Ulei de măsline

Ulei de măsline util ca să elimini dopurile de ceară din urechi
Ceara din urechi se poate dizolva cu ulei de măsline.

Uleiul de măsline extravirgin este o altă substanță excelentă pe care o poți folosi ca să elimini dopurile de ceară din urechi.

 • Pune 2 sau 3 picături de ulei de măsline în urechea afectată înainte de culcare și lasă substanța să-și facă treaba.
 • Repetă procedeul 3 sau 4 zile la rând.

Aceste remedii te pot ajuta să îndepărtezi în mod eficient dopurile de ceară. Cu toate acestea, consultă medicul dacă dopul nu se dizolvă în totalitate sau dacă ai simptome noi. Nu uita să nu utilizezi obiecte care vor duce doar la o acumulare mai mare de ceară, cum ar fi dopurile de urechi și căștile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Burton, M. J., & Doree, C. (2018). Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004326.pub3.
 • Instituto de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello de Madrid. Tapón de cera en los oídos: ¿cómo quitarlos). Diciembre 2018.
 • Mayo Clinic. Oclusión por cerumen. Febrero 2021.
 • Medline Plus. Tapón de cerumen. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Abril 2020.
 • Mills L. Ear wax removal and tinnitus. British Tinnitus Association. Diciembre 2020.
 • Oron, Y., Zwecker-Lazar, I., Levy, D., Kreitler, S., & Roth, Y. (2011). Cerumen removal: Comparison of cerumenolytic agents and effect on cognition among the elderly. Archives of Gerontology and Geriatrics. https://doi.org/10.1016/j.archger.2010.03.025.
 • Personal de Healthwise [Internet]. 20 de noviembre de 2017. Northshore University Healthsystem. [Consultado 2l 19, noviembre, 2018]. Disponible en: https://www.northshore.org/healthresources/encyclopedia/encyclopedia.aspx?DocumentHwid=earp4&;Lang=es-us.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.