Simptome și tratamente pentru pericardită
Pericardita se referă la inflamația pericardului, o membrană în formă de sac care înconjoară inima. Această membrană are două straturi și între ele există o cantitate mică de lichid. Acesta este un lubrifiant pentru ca cele două straturi să alunece înainte și înapoi. Descoperă în acest articol principalele simptome, cauze și tratamente pentru pericardită!
Atunci când volumul lichidului din pericard crește, apare pericardita. Acest lucru ar putea înfunda inima și afecta funcțiile acesteia. Totuși, în majoritatea cazurilor nu există probleme majore și, de obicei, pericardita dispare fără tratament. Însă este important de menționat faptul că cele mai grave cazuri necesită medicamente și chiar intervenții chirurgicale.
Pericardita afectează mai ales bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani. Există cazuri imposibil de tratat, iar chirurgul trebuie să elimine pericardul. Nu există consecințe grave și nu este necesară administrarea de tratamente pentru pericardită pe termen lung.
Tipuri de pericardită
Există două tipuri de pericardită: acută și cronică. Iată caracteristicile lor:
- Pericardita acută are un debut brusc care durează mai puțin de șase săptămâni și, cu frecvență relativă, duce la efuziune pericardică. Simptomele sunt similare cu cele ale unui atac de cord. Doar un procent mic de pacienți au recidive.
- Pericardita cronică apare ca urmare a îngroșării pericardului sau a unei acumulări de lichide. Durează mai mult de șase săptămâni și poate duce la insuficiența ventriculului drept. Apare un edem în zona abdominală, zona pretibială și glezne. Pericardita cronică apare atunci când în jurul inimii se formează țesut fibros, care o comprimă și crește presiunea în venele care transportă sânge. Astfel, lichidul pericardului stagnează și se acumulează în alte părți ale corpului la ieșire.
Citește mai mult:
Cauzele pericarditei
În aproximativ 80% din cazuri, este imposibil să se stabilească cauza pericarditei. Însă, este foarte comun ca originea sa să fie rezultatul unui tip de infecție. Este foarte probabil să fie o infecție virală. Poate exista și o infecție bacteriană, dar într-o măsură mai mică. Foarte rar pericardita poate fi urmarea unei infecții fungice.
De asemenea, există multe cazuri în care pericardita apare împreună cu oricare dintre următoarele boli:
- Boală autoimună
- Cancer, inclusiv leucemie
- SIDA
- Insuficiență renală
- Hipotiroidism
- Tuberculoză
- Febră reumatică
În alte cazuri, pericardita este rezultatul direct al unui atac de cord, al unei intervenții chirurgicale cardiace sau al unui traumatism în zona toracică. Uneori, pericardita poate proveni din inflamația miocardului, radioterapia toracică sau utilizarea anumitor medicamente.
Simptome și diagnostic
Simptomul tipic al pericarditei acute este foarte incomod. Apare o durere tip junghi în partea stângă a pieptului, în spatele sternului. Cu toate acestea, unii oameni experimentează doar o durere ușoară și constantă. Alte persoane raportează o senzație de presiune în piept cu o intensitate diferită.
De multe ori, oamenii simt și dureri în umărul și pe partea stângă a gâtului. Disconfortul este mai intens atunci când tușesc, inspiră profund sau stau întinși. Durerea scade atunci când bolnavul se așază și se apleacă puțin înainte.
Durerea în piept este simptomul predominant în cazurile de pericardită cronică, dar pot exista și alte simptome acute, cum ar fi:
- Palpitații cardiace
- O febră ușoară
- Tuse
- Umflarea picioarelor
- Amețeală
- Greaţă
- Slăbiciune
- Oboseală
Citește mai mult:
Tratamente pentru pericardită
Cazurile mai ușoare de pericardită se rezolvă, de obicei, de la sine. Cu toate acestea, după ce medicul detectează pericardita, cel mai probabil va prescrie un tratament medicamentos. De obicei, acesta este format din calmante care pot gestiona durerea și pot reduce inflamația.
De asemenea, medicii pot prescrie colchicină, deoarece aceasta reduce inflamația și previne episoadele recurente. Însă, acest medicament nu este sigur pentru cei cu afecțiuni hepatice sau renale sau care urmează alte tratamente medicamentoase. În plus, medicul poate prescrie corticosteroizi dacă nu există niciun răspuns la medicamentele menționate anterior. Dacă pericardita apare ca urmare a unei infecții bacteriene, medicul va prescrie antibiotice.
În cazurile cele mai severe, mai ales dacă există suspiciuni de tamponadă cardiacă, medicul va scurge lichidul printr-o procedură de pericardiocenteză. Pericardiectomia sau îndepărtarea definitivă a pericardului este rareori necesară.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Freixa, X. (2010). Evaluación, manejo y tratamiento de las pericarditis y miocarditis agudas en urgencias. Emergencias, 22(4).
- Adlam, D., & Forfar, J. C. (2018). Pericardial disease. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2018.08.002
- Rahman, A., & Saraswat, A. (2017). Pericarditis. Australian Family Physician.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.