Logo image
Logo image

Simptomele bolii degenerative discale

3 minute
Pe măsură ce îmbătrânești, discurile vertebrale se deteriorează. Acest lucru poate duce la boli degenerative discale la anumite persoane.
Simptomele bolii degenerative discale
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Boala degenerativă discală nu este cu adevărat o boală, ci un termen folosit pentru a descrie modificările care au loc în discurile vertebrale pe măsură ce îmbătrânim. Discurile vertebrale acționează ca amortizoare ale coloanei vertebrale, permițându-i acesteia să se îndoaie și să se rotească. Care sunt simptomele bolii degenerative discale?

Atunci când apare boala degenerativă discală, orificiile de trecere a nervilor spinali se îngustează și nu amortizează impactul, mai ales atunci când pacientul aleargă sau sare. În plus, de cele mai multe ori, boala apare în discurile lombare și cervicale.

Ce cauzează boala degenerativă discală?

Some figure
Dacă te confrunți cu uzura discurilor, anumite posturi sau activități îți pot provoca dureri de spate intense.

Pe măsură ce îmbătrânești, discurile vertebrale se deteriorează, ceea ce poate duce la boli degenerative ale discurilor. Unele dintre modificările cauzate de vârstă sunt:

  • Pierderea de lichid în discuri: Acest lucru face ca discurile să-și piardă capacitatea de a acționa ca amortizoare. Grosimea discului și distanța dintre vertebre scad.
  • Crăpături în stratul exterior al discului: Duc la ieșirea materialului gelatinos al discului și la ruperea acestuia.

Fumătorii, persoanele obeze și cei care fac muncă fizică grea sunt mai predispuși să sufere aceste modificări. Uzura, postura incorectă și mișcările incorecte ale corpului pot, de asemenea, să slăbească discurile și să provoace degenerare.

Citește mai mult:

Hernie de disc – 5 simptome și cauzele acesteia

Simptomele bolii degenerative discale

Această boală poate provoca dureri de gât sau de spate, în funcție de locația discurilor deteriorate. Dacă discul afectat este la nivelul gâtului, acesta poate provoca dureri și la nivelul gâtului sau al brațului. Dacă discul afectat se află în partea mediană sau inferioară a coloanei vertebrale, este posibil să ai dureri de spate, fese sau picioare.

Mișcări precum îndoirea, întinderea sau întoarcerea agravează adesea durerea. Durerea poate apărea și după o accidentare sau chiar după efectuarea unei mișcări normale, cum ar fi aplecarea pentru a ridica un obiect. În alte cazuri, este posibil să simți furnicături și amorțeli la nivelul unui picior sau braț.

Degenerarea discală este o parte naturală a îmbătrânirii și, în timp, toată lumea va experimenta modificări ale discurilor în funcție de gradul de uzură. Cu toate acestea, nu toți oamenii vor dezvolta simptome. De fapt, boala degenerativă discală poate varia foarte mult în natură și severitate.

Diagnosticul bolii degenerative discale

Some figure
După un examen fizic, medicul va putea determina gravitatea și localizarea leziunii degenerative.

Medicii diagnostichează această boală printr-un examen fizic și întrebări despre simptome, leziuni, boli, obiceiuri și activități zilnice. Medicul evaluează intervalul de mișcare al zonei afectate și existența durerii la deplasare.

De asemenea, specialistul va căuta zone de sensibilitate și alte modificări legate de nervi, cum ar fi furnicăturile, amorțeala sau slăbiciunea în zona afectată. În plus, va verifica dacă există și alte afecțiuni, cum ar fi fracturile, tumorile și infecțiile.

Medicul specialist va folosi imagistica atunci când există:

Citește mai mult:

Exerciții de evitat dacă ai hernie de disc

Cum se tratează boala degenerativă discală?

Pentru a ameliora durerea, poți folosi comprese reci sau calde, în funcție de ceea ce ameliorează durerea în zona afectată. În plus, medicul îți va prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul. Dacă este necesar, medicul îți poate recomanda medicamente mai puternice.

Poți completa tratamentul farmacologic cu kinetoterapie și exerciții pentru a-ți întări și întinde spatele. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Operația implică, de obicei, îndepărtarea discului deteriorat. În unele cazuri, medicul atașează permanent osul pentru a proteja măduva spinării.

Dacă problema este o hernie de disc, osteoartrita sau stenoza coloanei vertebrale, cel mai probabil vor fi necesare alte tratamente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cano-Gómez, C., Rodríguez De La Rúa, J., García-Guerrero, G., Juliá-Bueno, J., & Marante-Fuertes, J. (2008). Fisiopatología de la degeneración y del dolor de la columna lumbar TEMA DE ACTUALIZACIÓN. Rev. esp. cir. ortop. traumatol. (Ed. impr.).

  • Wybier, M. (2015). Diagnóstico por imagen de la patología lumbar degenerativa. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/s1286-935x(15)71133-0

  • Comuñas, F. (2000). Dolor radicular. Revista Sociedad Española Del Dolor Supl. II.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.