Logo image
Logo image

Simptomele insuficienței renale cronice

4 minute
Insuficiența renală cronică duce la hipertensiune arterială, oboseală, anemie și apetit scăzut. Citește mai departe pentru a afla care sunt simptomele și cum este diagnosticată insuficiența renală cronică!
Simptomele insuficienței renale cronice
Ultima actualizare: 03 decembrie, 2020

Insuficiența renală cronică este un proces treptat în care rinichii încetează să funcționeze în mod corect. Este posibil să știi deja cât de importanți sunt aceștia, deoarece sunt responsabili de filtrarea sângelui și de eliminarea substanțelor reziduale prin urină. Care sunt simptomele insuficienței renale cronice?

Rinichii îndeplinesc și funcții hormonale, electrolitice și metabolice. Astfel, atunci când boala progresează și funcția renală este distrusă ireversibil, situația devine incompatibilă cu viața dacă tratamentul nu este administrat imediat.

Această afecțiune este asimptomatică la început, așadar diagnosticarea poate fi complexă. În articolul de astăzi, îți vom prezenta simptomele care pot apărea și modul în care medicii pot diagnostica insuficiența renală cronică.

Simptomele insuficienței renale cronice

Insuficiența renală cronică se manifestă în multe feluri deoarece, așa cum am subliniat mai sus, rinichii îndeplinesc numeroase funcții în organism.

Anorexia este unul dintre cele mai frecvente simptome, apoi greața și vărsăturile. Potrivit unui studiu publicat în Revista de Nefrología, aceste simptome sunt cauzate de creșterea nivelului ureei în sânge. Din păcate, problema poate persista chiar și după tratament, crescând riscul de malnutriție.

Hipertensiunea arterială, oboseala și problemele de somn sunt alte manifestări frecvente. Apar și retenția generală de lichide și dificultățile de respirație, umflarea picioarelor și durerile în piept.

Citește mai mult:

Dieta în insuficiența renală: ce trebuie să știi

Some figure
Lipsa poftei de mâncare, anemia și durerea la nivelul spatelui inferior sunt semne incipiente ale unei posibile insuficiențe renale.

Tulburări electrolitice

Aceste modificări apar atunci când rinichii sunt deja deteriorați. Electroliții care sunt cel mai adesea afectați sunt bicarbonatul de sodiu, sodiul și potasiul. Nivelul de potasiu în sânge tinde să crească, ducând la tulburări ale ritmului cardiac.

Bicarbonatul de sodiu este esențial pentru reglarea nivelurilor de aciditate internă din organism. Acidoza metabolică apare atunci când există o insuficiență renală cronică avansată.

Manifestări cardiovasculare ale insuficienței renale cronice

Un articol apărut în Anales de Cirugía Cardiaca y Vascular afirmă faptul că insuficiența renală are factori de risc similari cu cei ai bolilor cardiovasculare: vârsta înaintată, fumatul și dislipidemia.

Nivelurile ridicate de uree din sânge determină o accelerare a procesului de ateroscleroză. Aceasta constă în formarea plăcilor de colesterol în vasele de sânge, care împiedică circulația adecvată a sângelui. Prin urmare, există un risc mai mare de boli cardiace ischemice și insuficiență cardiacă, printre alte probleme.

Anomalii hematologice

Anemia este unul dintre primele simptome ale insuficienței renale cronice. De fapt, această tulburare se agravează și pe măsură ce insuficiența renală cronică progresează. Este cauzată de un deficit de eritropoietină, o substanță sintetizată în rinichi care stimulează formarea de celule roșii în sânge.

Tulburări osteomusculare

Osteodistrofia renală se referă la toate simptomele scheletice secundare bolii renale. Deformările anumitor oase, cum ar fi oasele degetelor și o incidență mai mare a fracturilor sunt frecvente. În plus, durerea de oase este prezentă la majoritatea pacienților cu această afecțiune.

Modificări hormonale

Există modificări de natură sexuală atât la bărbați, cât și la femei. Potrivit Clinicii Universității din Navarra, femeile tind să prezinte modificări menstruale, în timp ce bărbații au disfuncție erectilă și prezintă o scădere a numărului de spermatozoizi.

Probleme cutanate

Insuficiența renală cronică duce, de asemenea, la modificări ale pielii. De fapt, aceste simptome apar ca urmare a tratamentului de hemodializă. De exemplu, pot exista mâncărimi, uscăciune, modificări ale părului. De asemenea, anemia determină aspectul de piele palidă.

Descoperă mai mult:

Tratamente pentru abcesul renal

Some figure
Hemodializa ar putea duce la complicații; așadar, multe simptome sunt cauzate de terapie.

Diagnosticul insuficienței renale cronice

Simptomele apar atunci când boala este deja în stadiu avansat. Prin urmare, este important să fii supus unei serii de teste pentru a diagnostica simptomele timpurii ale insuficienței renale cronice.

În primul rând, medicii pot face teste de sânge care arată nivelurile de creatinină și uree. Aceștia sunt doi indicatori ai funcției renale. De asemenea, pot face o analiză a urinei pentru a cuantifica volumul eliminat pe parcursul unei zile întregi.

Testele imagistice, precum ultrasunetele sau RMN, pot completa diagnosticul. Rinichii tind să scadă în dimensiune, la fel ca și cantitatea de urină excretată. Medicul poate remarca acest lucru prin imagistică.

O boală complexă

Insuficiența renală cronică este o boală complexă pe care trebuie să o tratezi cât mai curând și eficient posibil, în funcție de resursele disponibile. De obicei, hemodializa este o terapie necesară, dar trebuie să ții cont de faptul că aceasta influențează multe aspecte ale corpului.

Fumatul crește riscul pe care îl prezintă această boală, precum și șansele de complicații cardiovasculare și renale. Acesta este motivul pentru care trebuie să renunți la fumat.

Trebuie să respecți recomandările nefrologului în ceea ce privește îngrijirea și tratamentul. Calitatea vieții tale depinde de aceste indicații, precum și de adoptarea unei diete specifice și de modificările stilului de viață.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol despre simptomele insuficienței renale cronice!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Insuficiencia renal crónica: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. CUN. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/insuficiencia-renal-cronica
  • Insuficiencia renal crónica. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=s1018-130×2003000100001&script=sci_arttext
  • Cabo, H., Donatti, L., Allevatto, M., Ferro, M., Ledesma, C., Pastorale, P., … Woscoff, A. (1996). Manifestaciones cutáneas en pacientes dializados por insuficiencia renal crónica. Dermatol. Argent, 2(4), 307–311.
  • Puigvert Barcelona, F., -, C., & -e, H. H. (2004). Enrique Andrés Ribes Servicio de Nefrología. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular (Vol. 10).
  • La anorexia urémica. | Nefrología. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.revistanefrologia.com/es-la-anorexia-uremica–articulo-X0211699598010631
  • González, Verónica Benítez. “Enfermedad renal oculta en adultos con hipertensión arterial.” Revista Virtual de la Sociedad Paraguaya de Medicina Interna (2018): 36-41.
  • Cohen-Solal, M., and P. Ureña-Torres. “Fragilidad ósea e insuficiencia renal.” EMC-Aparato Locomotor 53.1 (2020): 1-9.
  • Vernaza Guerra, Cristina Paola. Variabilidad biológica intra-individual e inter-individual de calcio total, urea y creatinina en pacientes adultos con insuficiencia renal crónica pre-diálisis y post-diálisis. Quito-Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
  • de Mier, MV Pendón Ruiz, et al. “Protocolo diagnóstico de la insuficiencia renal crónica.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.79 (2019): 4702-4704.
  • Mojena-Roblejo, Maricelis, et al. “Complicaciones más frecuentes en pacientes con insuficiencia renal crónica terminal sometidos a hemodiálisis.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
  • De Rosa, Graciela, Roberto Ocariz, and Florencia von Stecher. “Tabaquismo y glomeruloesclerosis.” Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante 36.4 (2016): 241-245.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.