Primele simptome ale insuficienței renale - Doza de Sănătate
 

Primele simptome ale insuficienței renale

Primele simptome ale insuficienței renale pot fi confundate cu cele produse de boli mai puțin grave. Astfel, trebuie să fim capabili să le recunoaștem.
Primele simptome ale insuficienței renale
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 11 august, 2023

Rinichii joacă un rol foarte important în cadrul organismului uman. Rolul lor este să filtreze sângele, făcând posibilă eliminarea deșeurilor și a substanțelor toxice. Din acest motiv, este esențial să știm care sunt primele simptome ale insuficienței renale, o boală care ne poate prejudicia bunăstarea.

Ce este insuficiența renală?

Orice modificări ale sănătății rinichilor pot cauza boli grave, alterând calitatea vieții. Insuficiența renală este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale zilelor noastre, iar cei afectațu rareori reușesc să o surprindă în fazele incipiente.

Aceasta presupune că rinichii nu-și mai pot îndeplini corect rolul, fie parțial sau total. Drept consecință, în organismul pacientului încep să se acumuleze apă, produși ai catabolismului și toxine.

Primele simptome ale insuficienței renale pot fi confundate cu ușurință cu cele produse de boli mai puțin periculoase. Astfel, trebuie să fim capabili să le recunoaștem.

Nu uita, depistarea timpurie este esențială!

10 simptome ale insuficienței renale

Desen prezentând structura rinichilor

Modificări ale urinei

De fiecare dată când există un dezechilibru la nivelul rinichilor, urina se modifică. Printre altele, insuficiența renală poate cauza:

 • Urinare frecventă sau, din contră, îngreunată
 • Schimbarea aspectului urinei
 • Incontinență urinară
 • Urinare pe timp de noapte (afectând odihna)

Inflamații

Când rinichii nu funcționează corect, nu pot elimina corespunzător lichidele, iar acestea se acumulează în organism. Asta duce la apariția inflamațiilor la nivelul:

 • Picioarelor
 • Gleznelor
 • Mâinilor
 • Feței

Oboseală

Rinichii sămătoși produc o substanță chimică numită eritropoietină. Aceasta este responsabilă pentru crearea de globulelor roșii, care transportă oxigenul în sânge.

Când rinichii sunt dezechilibrați, organismul nu mai poate produce acest hormon. Atunci, mușchii și creierul obosesc mai repede decât este normal.

Bolnavul nu mai are nici dorința, nici energia de a-și îndeplini activitățile zilnice, doarme mult și se simte epuizat, slăbit și lipsit de energie. Aceste simptome pot fi și consecința anemiei, apărută ca urmare a lipsei de fier din alimentație.

Componentele rinichilor

Erupții sau mâncărimi ale pielii

Toxinele din sânge sunt eliminate prin rinichi. În caz de insuficiență renală, aceste substanțe nocive se acumulează în sânge, lucru care duce la mâncărimi cutanate.

Gust metalic în gură și respirație cu miros de amoniac

Când reziduurile se acumulează în sânge (uremie), pacientul poate simți că mâncarea pe care o consumă în mod obișnuit are un alt gust. De asemenea, respirația sa poate deveni urât mirositoare.

Multe persoane cu insuficiență renală nu mai suportă gustul cărnii sau își pierd total pofta de mâncare și slăbesc.

Gustul neplăcut din gură se menține pe parcursul întregii zile și nu dispare nici dacă pacientul se spală pe dinți, folosește apă de gură sau mestecă gumă.

Greață și vomă

Aceste două simptome ale insuficienței renale sunt cauzate tot de uremie și contribuie la pierderea în greutate.

Dificultăți de respirație

Insuficiența renală poate cauza disfuncții la nivelul plămânilor în unul din următoarele moduri:

 • Fluidele în exces care nu pot fi eliminate se acumulează în plămâni.
 • Anemia slăbește organismul, cauzând dificultăți de respirație care se manifestă atât când pacientul depune efort, cât și la odihnă.

Senzație acută de frig, indiferent de anotimp

Anemia poate cauza o senzație de frig chiar și atunci când temperatura camerei este ridicată. În acest caz, pacienții vor fi nevoiți să poarte mereu haine groase, chiar și pe timp de vară.

Frisoanele, amorțeala la extremități și transpirațiile reci sunt alte simptome asociate.

Amețeală și probleme de concentrare

Tot ca urmare a anemiei , creierul nu mai este oxigenat corespunzător. Acest lucru duce la:

 • Probleme cu memoria
 • Amețeală
 • Dificultăți de concentrare

 

Durerile de spate ca simptome ale insuficienței renale

Dureri de spate

Unele persoane care suferă de insuficiență renală nu-și dau seama că durerile de spate care le deranjează au la un dezechilibru al rinichilor. Ei atribuie acest simptom altor factori, cum ar fi efortul excesiv sau posturile corporale inadecvate.

Durerile de spate persistente sunt un simptom posibil al insuficienței renale. Acestea se pot manifesta sub forma unei senzații de disconfort, a unor pișcături sau a unor crampe în partea inferioară sau laterală a coprului. Uneori durerea poate fi resimțită și la nivelul unuia sau ambelor picioare.

Sursa fotografiilor: wonderferret, Hey Paul Studios, MilitaryHealth și Betsy Weber.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.