6 băuturi care ameliorează durerea de rinichi - Doza de Sănătate
 

6 băuturi care ameliorează durerea de rinichi

Pentru a ameliora durerea de rinichi, este esențial să te hidratezi în mod corespunzător pentru a combate retenția de apă. În acest fel vei elimina și toxinele acumulate în corp. 
6 băuturi care ameliorează durerea de rinichi
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cauți băuturi care ameliorează durerea de rinichi? Aceste organe atât de mici joacă un rol important în curățarea  organismului de toxine, controlând mai multe funcții detoxifiante, de la echilibrarea nivelului de electroliți până la menținerea tensiunii arteriale.

Durerea de rinichi poate avea mai multe cauze. Printre acestea amintim:

 • Prezența unei leziuni
 • O tumoare
 • O infecție urinară
 • Cheaguri de sânge în venele de la nivelul rinichilor
 • Pietre la rinichi (litiază renală)
 • Prostata mărită
 • Flux limitat al urinei

Indiferent de cauza sa, durerea de rinichi este supărătoare și restrictivă. Pentru a combate această problemă, este indicat să te adresezi unui medic deoarece, în general, durerea de rinichi este doar un simptom al unei probleme mai complexe care trebuie tratată corespunzător. 

Din fericire, există anumite remedii naturale și băuturi care ameliorează durerea de rinichi.

Băuturi care ameliorează durerea de rinichi

1. Apă plată

Apa simplă pe lista de băuturi care ameliorează durerea de rinichi

Știm cu toții că trebuie să bem doi litri de apă pe zi, însă majoritatea oamenilor beau mult mai puțină. Chiar dacă nu ai nicio problemă în mod normal, dacă ai dureri de rinichi, este important să consumi cantitatea recomandată.

Apa este esențială pentru eliminarea ușoară a toxinelor din organism. Totodată, este important să distribui cei doi litri de apă pe tot parcursul zilei. În plus, apa trebuie să fie cât mai naturală, fără adaosuri de zahăr sau alte ingrediente dăunătoare.

2. Apă cu lămâie

Lămâia conține acid citric, o substanță care ajută la dizolvarea și eliminarea pietrelor la rinichi.

Dacă ai un exces de calciu în organism, rinichii te dor din cauza dificultăților întâmpinate în purificarea urinei. Pentru a evita această problemă, încearcă să bei un pahar de apă cu zeama a două lămâi. Nu adăuga zahăr sau alți îndulcitori pentru a nu consuma mai multe toxine.

Apa cu lămâia este una dintre cele mai bune băuturi care ameliorează durerea de rinichi, în cazul în care medicul te-a informat că simptomul este cauzat de pietrele la rinichi.

3. Ceai de urzică

Ceaiul de urzică pe lista de băuturi care ameliorează durerea de rinichi

Ai fost la medic și ai aflat că durerea de rinichi este provocată de o inflamație? Această problemă apare atunci când rinichii întâmpină dificultăți în transportul urinei.

Din fericire, ceaiul de urzică ajută la eliminarea bacteriilor și a cristalelor care îți afectează rinichii. Încearcă să bei o cană de ceai de urzică pe zi.

Ingrediente

 • 1 linguriță de frunze de urzică (5 g)
 • 1 cană de apă clocotită (250 ml)

Mod de preparare

 • Adaugă frunzele de urzică în apă și lasă-le la infuzat timp de șapte minute.
 • Strecoară și bea lichidul, fără să adaugi zahăr sau alți îndulcitori.

4. Suc de țelină

Țelina are proprietăți antiseptice care ajută la eliminarea bacteriilor acumulate în rinichi. Dacă te dor rinichii, dar băuturile anterioare nu te-au ajutat, încearcă această opțiune.

 • Chiar dacă sucul de țelină are o aromă puternică, este foarte eficient. Dacă nu îți place în mod deosebit gustul de țelină, poți încerca să amesteci sucul cu apă sau zeamă de lămâie.
 • O altă variantă ar fi să adaugi țelină în smoothie-uri. În acest fel poți combina acest ingredient cu alte fructe și legume menționate în acest articol.

5. Suc de rodie

Băuturi care ameliorează durerea de rinichi precum sucul de rodie

Atât sucul, cât și semințele de rodie ajută la ameliorarea durerii de rinichi și la tratarea infecțiilor urinareAcest fruct are proprietăți astringente care ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi formate din cauza excesului de minerale.

În plus, sucul de rodie este foarte hidratant și are un conținut scăzut de glucide. Dacă dorești, încearcă să bei un pahar de suc de rodie de două ori pe săptămână. Deși nu conține mult zahăr, acest lichid este dulce, drept pentru care trebuie să îl consumi cu moderație pentru a preveni hiperglicemia.

6. Suc de pepene roșu

Pepenele roșu conține o cantitate mare de apă și potasiu. Aceste două elemente ajută la dizolvarea pietrelor formate de fosfați și carbonați.

În plus, sucul de pepene roșu și apa reglează nivelul de aciditate din urină. 

 • Dacă alegi sucul de pepene ca remediu pentru ameliorarea durerii de rinichi, este indicat să îl consumi proaspăt și în cantități mici, deoarece are un conținut bogat de zahăr.
 • Ideal este să amesteci 1/3 cană de suc de pepene roșu cu 2/3 apă sau să adaugi sucul în smoothie-uri.

Alte recomandări

Pe lângă consumul acestor băuturi care ameliorează durerea de rinichi, trebuie să iei și alte măsuri. Cea mai importantă este vizita la medic. Nu este normal să te doară rinichii, iar dacă acest simptom durează mai mult de câteva zile, este bine să afli care este cauza sa pentru a elimina posibilitatea unei afecțiuni grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bajwa, Z. H., Gupta, S., Warfield, C. A., & Steinman, T. I. (2001). Pain management in polycystic kidney disease. Kidney International. https://doi.org/10.1046/j.1523-1755.2001.00985.x
 • Kregar, G., & Filinger, E. (2005). ¿ Qué se entiende por automedicación. Acta Farm. Bonaerense, 24(1), 130-3.
 • Moraru, D., Bleoanca, I., & Segal, R. (2007). Probiotic vegetable juices. The Annals of the University Dunarea …
 • Perkins, Penelope & Collins, Julie & Clevidence, Beverly & Wu, Guoyao. (2007). Watermelons and Health. Acta Horticulturae. 731. 10.17660/ActaHortic.2007.731.17.
 • Rondon-Berrios, H. (2011). Avances en la fisiopatología del edema en el síndrome nefrótico. Nefrología (Madrid), 31(2), 148-154. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952011000200006
 • Yapo, B. M. (2009). Lemon juice improves the extractability and quality characteristics of pectin from yellow passion fruit by-product as compared with commercial citric acid extractant. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2009.01.039

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.