Sindromul Rebecca: gelozia față de fostul - Doza de Sănătate
 

Sindromul Rebecca: gelozia față de fostul

Sindromul Rebecca se referă la gelozia pe care o persoană o simte față de fostul partener. Cum îl poți recunoaște? De ce este important să-l abordezi? Citește mai departe pentru a afla!
Sindromul Rebecca: gelozia față de fostul
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sindromul Rebecca se referă la acele situații în care o persoană experimentează gelozia față de fostul partener. De fapt, acest tip de sentiment este foarte răspândit în zilele noastre, potrivit psihologilor.

Poate avea multe cauze, acestea variind de la scăderea stimei de sine, până la nevoia convingătoare de a te compara cu ceilalți. Poate fi cauzat chiar de partener în unele cazuri.

Să explorăm în detaliu problema!

De unde vine denumirea de sindrom Rebecca?

Acest sindrom poartă numele filmului „Rebecca” al lui Alfred Hitchcock, lansat în 1940 și bazat pe romanul Rebecca, scris de Daphne du Maurier. Acest film spune povestea unei domnișoare care are o aventură cu un milionar văduv și ajunge să se căsătorească cu el. Din păcate pentru noua mireasă, menajera și restul slujitorilor casei (un conac impunător numit Manderley) îi sunt ostili de la început.

Tânăra este constant comparată cu fosta soție. Fosta soție este glorificată și admirată de toată lumea. Încetul cu încetul, protagonista începe să-și piardă stima de sine și să se compare cu imaginea aproape perfectă a femeii decedate.

Drept urmare, ea începe să dezvolte gelozie fără niciun motiv, mai ales atunci când descoperă că relația soțului ei cu fosta lui soție era fericită și pașnică.

Ce este sindromul Rebecca: gelozia față de fostul partener?

Gelozia față de fostul partener în relație

Autorul Peter Van Sommers își expune propria opinie despre acest tip de gelozie. El o clasifică drept „retrospectivă” în lucrarea sa intitulată Gelozia: Ce este și cine o simte. Gelozia este provocată de relațiile anterioare ale partenerului.

Acesta este motivul pentru care o persoană poate fi geloasă chiar și pe un fost partener decedat. Scriitorul bulgar Elias Canetti a făcut o afirmație care se potrivește bine acestei descrieri:

„Ar trebui să clasificăm gelozia în funcție de ceea ce urâm cel mai mult: rivalii din trecut, prezent și viitor.”

O persoană cu acest sindrom își imaginează situații fericite pe care partenerul le-a trăit cu fostul sau fosta. De asemenea, cei cu acest sindrom presupun că foștii parteneri au fost sau sunt mai inteligenți, mai frumoși sau mai atrăgători, printre altele. Mai exact, cred că acești oameni erau aproape perfecți.

Acest lucru îi face pe oamenii geloși să aibă un comportament suspus față de partener, deși se poate întâmpla și opusul: se pot simți superiori. Adevărul este că această situație afectează grav conviețuirea în cuplu, provoacă conflicte și poate chiar să distrugă o relație.

Cauzele sindromului Rebecca

După cum subliniază un studiu al cercetătorilor Scheinkman și Werneck, „gelozia este o experiență relațională complexă, este o teamă viscerală de pierdere”. Acest mod de a simți include gânduri și sentimente care provoacă acțiuni și reacții care uneori par de neînțeles.

Femeie afectată de gelozia față de fostul
Sindromul Rebecca provine adesea din respectul de sine scăzut. Cu toate acestea, poate apărea și din cauza comparațiilor.

Situațiile care sporesc posibilitatea de a simți gelozia față de fostul sunt:

  • În primul rând, stima de sine scăzută a persoanei care suferă de sindrom
  • De asemenea, partenerul sau mediul care amintește constant de fostul partener
  • Comparații directe făcute de partener
  • Partenerul anterior era superior fie fizic, fie moral
  • Partenerul nu a depășit stadiul de doliu, iar sentimentele și amintirile sunt vii

Există un tratament pentru gelozia față de fostul?

Îmbunătățirea situației în care predomină fricile iraționale implică adesea intervenția de specialitate, potrivit lui dr. Cuesta. În unele cazuri, poate fi necesar ca partenerul celor cu acest sindrom să obțină sprijin psihologic. Câteva sugestii care te pot ajuta sunt:

  • În primul rând, îmbunătățește comunicarea cu partenerul actual.
  • În al doilea rând, partenerul actual ar trebui să-și exprime nemulțumirea și să-și amintească de ce sunteți împreună.
  • De asemenea, evită să faci mențiuni exagerate ale calităților fostului partener sau să verbalizezi prea multe detalii.
  • Mai mult, analizează convingerile pe care le are persoana geloasă.
  • Îmbunătățește stima de sine a persoanei cu acest sindrom.
  • În cele din urmă, modifică-ți atitudinile de control.

Este posibil să lași în urmă simptomele geloziei și să începi să te bucuri cu adevărat de relația actuală cu sprijinul unui psiholog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.